10 vitamine pentru sănătatea ochilor. Cum îți pot îmbunătăți vederea

Publicat: 7 iulie 2024, 07:38

Vitaminele și nutrienții consumați zilnic au un rol important pentru a-ți sprijini vederea. Din acest motiv, deficiențele pot avea efecte dăunătoare. Află care sunt cele 10 vitamine pentru sănătatea ochilor și cum le poți include în dieta ta.

Ochii sunt organe complexe, care necesită diferite substanțe nutritive pentru a funcționa la un nivel optim. Totodată, anumite afecțiuni pot avea un impact puternic asupra acestora, cum ar fi: glaucomul, cataracta, rinopatia diabetică sau degenerescența maculară legată de înaintarea în vârstă.

10 vitamine pentru sănătatea ochilor

Există o mulțime de factori, ce-ți pot afecta vederea, dar nutriția ar putea avea o influență asupra tuturor. Aceasta poate preveni sau încetini progresia a diferite afecțiuni ale ochilor. De aceea este important să consumi: legume, fructe, cereale integrale, alimente bogate în proteine și grăsimi sănătoase.

Ochii rămân expuși constant la stres oxidativ, acesta fiind un dezechilibru al antioxidanților și al radicalilor liberi. Lumina vizibilă poate avea efecte potențial dăunătoare. Pentru a-ți proteja organismul de efectele sale ai nevoie de surse de antioxidanți, conform Forbes.

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, prezența sau absența anumitor vitamine poate favoriza un risc mai mic sau mai mare de a dezvolta diferite boli oculare. Cu ajutorul unui medic poți stabili dacă nutrienții necesari ar trebui să provină din alimente integrale, suplimente alimentare sau ambele surse.

Vitamina A

Vitamina A este printre cele 10 vitamine pentru sănătatea ochilor. Aceasta menține corneea limpede, învelișul exterior al ochiului. Vitamina A face parte din rodopsină, o proteină din ochi care îți permite să vezi în condiții de lumină scăzută.

Deficiența de vitamina A se întâlnește rar în țările dezvoltate, dar dacă nu este tratată, poate cauza xeroftalmie, o afecțiune gravă ce determină orbire nocturnă. În plus, vitamina A poate reduce riscul de apariție a cataractei.

Alimentele bogate în vitamina A se recomandă în locul suplimentelor, inclusiv: cartofi dulci, ardei gras, verdețuri și dovleci.

Vitamina B6, vitamina B9 și vitamina B12

Combinația de vitamina B6, vitamina B9 și vitamina B12 poate scădea nivelurile de homocisteină, o proteină din corp, care ar putea fi asociată cu inflamația. Printre alimentele bogate în vitamine B se numără: sardinele, tonul, somonul, carnea de vită, ouăle sau produsele lactate.

Riboflavină (Vitamina B2)

Vitamina B2 poartă denumirea de riboflavină, fiind un antioxidant ce poate reduce stresul oxidativ din organism. Dietele bogate în riboflavină se asociază cu un risc redus de a dezvolta cataractă. Poți găsi riboflavină în: lapte, ovăz, iaurt, carne de vită și cereale fortificate, potrivit Healthline.

Vitamina E

Vitamina E este un antioxidant puternic care te ajută să-ți protejezi celulele, inclusiv celulele oculare, împotriva daunelor provocate de radicalii liberi, aceștia fiind molecule dăunătoare și instabile. Vitamina E ar putea reduce riscul de progresie a afecțiunilor oculare spre stadii mai avansate și este una dintre cele 10 vitamine pentru sănătatea ochilor.

Dietele bogate în vitamina E ar putea ajuta la prevenirea cataractei cauzate de înaintarea în vârstă. Alimente bogate în vitamina E includ: semințe, nuci, uleiuri de gătit, avocado, verdețuri și somon.

Vitamina C

Vitamina C este un antioxidant puternic care îți poate proteja ochii împotriva radicalilor liberi dăunători și poate reduce progresia afecțiunilor oculare. Vitamina C este necesară pentru a produce colagen, o proteină care oferă structură ochiului, în special în cornee și scleră. Poate reduce riscul de a dezvolta cataractă. Alimentele care conțin cantități mari de vitamina C sunt: broccoli, kale (varză furajeră), citrice, fructe tropicale și ardei gras.

Zinc

Zincul face parte din multe enzime prezente în organismul uman, alături de cele 10 vitamine pentru sănătatea ochilor. Acestea sunt necesare pentru a asigura o vedere bună și integritatea țesutului ocular. Poți găsi zinc în: linte, fasole, semințe, carne, fructe de mare, produse lactate și ouă.

Niacină (Vitamina B3)

Funcția principală a niacinei, cunoscută ca vitamina B3, în organism este de a ajuta la transformarea alimentelor în energie. Poate acționa și ca antioxidant. Niacina poate juca un rol semnificativ în prevenirea glaucomului, o afecțiune în care nervul optic al ochiului se deteriorează. Unele surse importante includ: carnea de vită, carnea de pasăre, carnea de pește, ciupercile, alunele și leguminoasele.

Totuși, se recomandă ca suplimentele să fie consumate în cantități bine stabilite de un medic. Cantitățile mari de niacină pot provoca efecte adverse la nivelul ochilor, inclusiv: vedere încețoșată, leziuni maculare și inflamație a corneei.

Tiamină (Vitamina B1)

Tiamina, denumită vitamina B1, are un rol semnificativ pentru funcționarea optimă a celulelor și în transformarea alimentelor în energie. Aceasta ar putea reduce riscul de apariție a cataractei și ar putea trata retinopatia diabetică, fiind printre cele 10 vitamine pentru sănătatea ochilor. O poți găsi în alimente precum: carnea de pește, cerealele integrale și carnea.

Acizi grași omega-3

Acizii grași omega-3 sunt un tip de grăsimi polinesaturate. Membranele celulare ale retinei conțin o concentrație mare de acid docosahexaenoic (DHA), un anumit tip de omega-3. Grăsimile omega-3 au proprietăți antiinflamatoare și pot avea un rol important în prevenirea retinopatiei diabetice.

Grăsimile omega-3 pot aduce beneficii persoanelor cu sindromul de ochi uscat. Le poate ajuta să producă mai multe lacrimi. Din cauza acestei afecțiuni, lipsa lacrimilor provoacă: senzație de uscăciune, disconfort și ocazional vedere încețoșată.

Pentru a le include în dietă poți consuma: carne de pește, semințe de chia, semințe de in, soia, nuci sau uleiuri de gătit, ca uleiul de măsline sau uleiul de rapiță.

Zeaxantină și luteină

Luteina și zeaxantina fac parte din familia carotenoidelor, un grup de compuși benefici sintetizați de plante. Ambele carotenoide pot fi găsite în macula și retina ochilor, unde ajută la filtrarea luminii albastre potențial dăunătoare, protejându-ți ochii de leziuni. Acestea pot preveni apariția cataractei.

O dietă bogată în fructe și legume asigură în mod natural cantitățile necesare de zeaxantină și luteină. Aceasta poate include: spanac gătit, varză sau kale (varză furajeră).

De asemenea, dacă suferi de oboseală la nivelul ochilor poți încerca remedii naturale: apă de mentă cu castraveți, apă de trandafiri sau mască de ochi cu apă rece.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Fructe care pot întări sistemul imunitar. Pot avea efecte benefice asupra imunității
Fructe care pot întări sistemul imunitar. Pot avea efecte benefice asupra imunității
Proprietățile consumului de mure. Cât de nutritive sunt aceste fructe de toamnă
Proprietățile consumului de mure. Cât de nutritive sunt aceste fructe de toamnă
Beneficiile mirodeniilor pentru o alimentație sănătoasă. Ce efecte au asupra microbiotei intestinale
Beneficiile mirodeniilor pentru o alimentație sănătoasă. Ce efecte au asupra microbiotei intestinale
PARTENERI