Multe persoane se întreabă dacă creșterea aportului de alimente consumate pe parcursul sarcinii poate avea efecte asupra organismului și a fătului. Silviu Iștoc, medic ginecolog, a fost invitatul medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 2, din sezonul 6, MediCOOL. Citește despre modificările colesterolului în sarcină.
Silviu Iștoc a discutat despre efectele creșterii apetitului în cazul gravidelor, a explicat ce rol are colesterolul în dezvoltarea fătului și a prezentat câteva modificări ale stilului de viață, care pot reduce riscul de a dezvolta afecțiuni.
Modificările colesterolului în sarcină
Nevoia de a consuma mai multe alimente pe durata sarcinii ridică frecvent întrebări cu privire la potențialele creșteri semnificative ale nivelurilor de colesterol în sânge. În acest caz, există mai multe aspecte ce se pot lua în considerare.
-Poate apetitul ridicat în sarcină să influențeze colesterolul? Are acesta un efect negativ asupra sarcinii?
-În mod normal, pe parcursul sarcinii apare nevoia de a consuma mai multe alimente. Aceasta este influențată mai ales de nivelul fierului și zincului în sânge. Dar, într-adevăr, uneori, gravida poate simți nevoia să includă în dietă alimente bogate în colesterol. În general, pe durata sarcinii, chiar dacă nu se modifică deloc dieta, are loc o creștere normală, firească a colesterolului. Această creștere a fost considerată întotdeauna beningnă, dar pot apărea unele efecte negative dacă este prea mare.
,,Dacă o pacientă are poftă pentru alimente bogate în colesterol, această creștere a colesterolului va fi și mai mare. Astfel, se ajunge la niveluri destul de mari. Extreme aș putea să zic.”
– Silviu Iștoc, medic ginecolog
Modificările colesterolului în sarcină pot fi semnificative. Acesta se mărește în perioada de graviditate deoarece fătul are nevoie pentru a se dezvolta. Nivelul crescut de colesterol în sarcină se poate asocia cu efecte mai puțin benefice, cum ar fi complicațiile.
Efectele colesterolului ridicat în sarcină
Pe parcursul perioadei de graviditate apar anumite modificări metabolice în corpul femeii. În același timp, fătul are nevoie de colesterol pentru a-și forma organele și sistemul hormonal.
Nivelul prea ridicat de colesterol poate să provoace: naștere prematură, diabet gestațional și preeclampsie. Este foarte important de reținut un alt aspect: copiii născuți din mame al căror nivel de colesterol a fost crescut semnificativ în timpul sarcinii prezintă factori de risc pentru ateroscleroză mai târziu în cursul vieții.
Modificările colesterolului în sarcină pot crea probleme dacă sunt prea mari Se recomandă echilibrarea acestui nivel. Din nefericire, medicii nu pot prescrie medicamente care să scadă nivelul de colesterol în cazul gravidelor. Însă, pot aduce unele modificări benefice ale stilului de viață, mai ales în dietă. Este indicat consumul de fibre solubile și alimente bogate în acizi grași omega 3, precum: somon, orice tip de nuci, ulei de măsline și avocado.
,,Rețeta aceasta poate să aibă rezultate și pentru femeile însărcinate, pentru a scădea nivelul de colesterol.”
– Mihail Pautov, medic chirurg
Această dietă reduce colesterolul la un nivel acceptabil pentru acel moment în timpul sarcinii, la fel cum ar putea o face medicamentele pentru scăderea colesterolului din sânge. Totodată, nu riști să-l diminuezi mai mult decât ar fi necesar, ceea ce poate ridica riscuri semnificative pentru copil, care are mare nevoie de acel colesterol pe durata dezvoltării.
Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.