Antena

Riscurile consumului zilnic de alimente prăjite. Efectele adverse ale acestui obicei alimentar

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 3 februarie 2024, 08:06

Rețetele culinare care includ prepararea prin prăjire te pot predispune la apariția mai multor efecte adverse, dacă le consumi în exces. Din acest motiv, este indicat să le adaugi în dietă în cantități moderate. Citește despre riscurile consumului zilnic de alimente prăjite.

Reclamă

În general, consumul ocazional al unor alimente, cum ar fi cartofii prăjiți, nu are un impact semnificativ asupra organismului. Însă, dacă le mănânci în fiecare zi, pe termen lung, îți pot afecta unele aspecte ale sănătății.

Riscurile consumului zilnic de alimente prăjite

Multe persoane preferă să prăjească mâncarea datorită aromei și mirosului. Totodată, prăjirea preparatelor poate crește numărul de calorii și grăsimi trans pe care le consumi și te poate predispune la mai multe efecte adverse.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pe lângă riscurile acestui tip de gătire, folosirea anumitor uleiuri îți poate afecta sănătatea în mod negativ. Dacă vrei să diminuezi riscurile preparării prin prăjire poți încerca să folosești uleiuri de gătit mai sănătoase, cum ar fi: ulei de măsline, ulei de cocos sau ulei de avocado.

Uleiul de avocado poate îmbunătăți nivelurile de trigliceride și colesterol, însă, are în compoziție grăsimi saturate. Datorită proprietăților antiinflamatoare, poate scădea riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace.

Reclamă

Includ mai multe grăsimi trans

Printre riscurile consumului zilnic de alimente prăjite, se numără grăsimile trans. Grăsimile trans se formează atunci când grăsimile nesaturate sunt supuse unui proces numit hidrogenare. Hidrogenarea poate apărea când uleiurile se încălzesc la temperaturi foarte ridicate în timpul gătirii.

Grăsimile trans se asociază cu un risc crescut de apariție a multor afecțiuni, inclusiv: afecțiuni cardiace, cancer, diabet și obezitate. Deoarece alimentele prăjite se gătesc în uleiuri la temperaturi foarte ridicate, pot conține grăsimi trans.

Adaugă calorii în plus

Spre deosebire de alte metode de gătit, prăjirea adaugă multe calorii. Pentru prăjire, alimentele sunt de obicei acoperite cu aluat sau făină înainte de a fi preparate. Iar atunci când alimentele se prăjesc în ulei, acestea pierd apă și absorb grăsimi, ceea ce le mărește și mai mult conținutul de calorii.

Reclamă

Pot crește riscul de apariție a atacurilor de cord și accidentelor vascular cerebrale

Consumul de alimente prăjite se asociază cu un risc crescut de a te confrunta cu evenimente cardiovasculare. Acestea pot favoriza riscul de apariție a atacurilor de cord și accidentelor vascular cerebrale, dacă sunt consumate în exces.

Pot favoriza riscul de afecțiuni cardiovasculare

Printre riscurile consumului zilnic de alimente prăjite se regăsesc afecțiunile cardiovasculare. Prăjirea preparatelor favorizează boala arterială coronariană. Grăsimile trans prezente în acestea ridică nivelurile de colesterol LDL, mai exact de lipoproteine cu densitate scăzută. Acestea reprezintă cel mai dăunător tip de colesterol, potrivit Healthline.

Nivelurile ridicate de colesterol se pot acumula în pereții arterelor și pot determina o formă de afecțiune cardiacă denumită ateroscleroză.

Poți dezvolta diabet de tip 2

Consumul frecvent de produse preparate prin prăjire poate favoriza riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Poate contribui la apariția rezistenței la insulină, chiar dacă nu mănânci zilnic alimente obținute prin acest tip de gătire.

Te pot face să acumulezi kilograme în plus

Printre riscurile consumului zilnic de alimente prăjite se regăsește creșterea nedorită în greutate, care afectează direct grăsimea corporală. Afecțiunile cronice pot fi atribuite creșterii indicelui de masă corporală, conform Eat This, Not That. Creșterea continuă în greutate din cauza modificărilor stilului de viață poate determina obezitate și alte probleme de sănătate.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Consumul de nuci se poate asocia cu un risc mai scăzut de demență. Un studiu recent a analizat rolul acestor alimente vegetale în dietă
Consumul de nuci se poate asocia cu un risc mai scăzut de demență. Un studiu recent a analizat rolul acestor alimente vegetale în dietă
Consumul de nuci se poate asocia cu un risc mai scăzut de demență. Un studiu recent a analizat rolul acestor alimente vegetale în dietă
Proprietățile ceaiului de merișor. Ce efecte poate avea această băutură în organism
Proprietățile ceaiului de merișor. Ce efecte poate avea această băutură în organism
Proprietățile ceaiului de merișor. Ce efecte poate avea această băutură în organism
Semne ale deficienței de acizi grași Omega 3. Cum poți identifica nivelurile scăzute
Semne ale deficienței de acizi grași Omega 3. Cum poți identifica nivelurile scăzute
Semne ale deficienței de acizi grași Omega 3. Cum poți identifica nivelurile scăzute
Reclamă
PARTENERI
icon