Alimente care cresc colesterolul. Cum poți preveni acest dezechilibru în organism

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 6 februarie 2024, 08:03

Colesterolul ridicat reprezintă o problemă frecvent întâlnită. Aproape jumătate dintre oameni se confruntă pe parcursul vieții cu aceasta, iar printre principalele sale cauze sunt dezechilibrele în dietă. Citește despre alimente care cresc colesterolul.

Reclamă

Colesterolul este o substanță ceroasă, care circulă în sânge. Corpul are nevoie de colesterol pentru a ajuta producerea de noi celule și hormoni. În exces, această substanță poate provoca mai multe probleme de sănătate. De exemplu, excesul de colesterol din sânge reprezintă principalul factor de dezvoltare a aterosclerozei.

Alimente care cresc colesterolul

Un nivel ridicat de colesterol poate crea plăci în interiorul vaselor de sânge, astfel încât îngreunează fluxul sanguin. Această problemă poate favoriza evenimente cardiovasculare, cum ar fi atacuri de cord și accidente vascular cerebrale sau disfuncție renală.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Colesterolul se măsoară printr-un test de sânge denumit profil lipidic, care se recomandă la indicația medicului. Pentru a trata colesterolul ridicat, un medic îți poate prescrie medicamente sau îți poate sugera modificări ale stilului de viață, care pot include adaparea dietei și activitatea fizică.

În general, majoritatea schimbărilor care vizează nivelurile de colesterol pornesc de la alimentație. Anumite alimente îți pot crește nivelul de colesterol. Din acest motiv, poate fi nevoie să le eviți pentru a preveni eventuale probleme de sănătate.

Reclamă

Piele de pui sau de curcan

Pielea de pui sau curcan are cantități ridicate de grăsimi saturate și se regăsește printre aceste alimente care cresc colesterolul.

Poți mânca surse slabe de proteine, precum: carne de pasăre fără piele, pește, fasole, linte, năut și tofu. Acestea au un conținut mai scăzut de grăsimi saturate, pot contribui la susținerea masei musculare și pot menține sănătatea inimii.

Produse de patiserie

Este indicat să limitezi consumul de produse de patiserie, când te confrunți cu niveluri de colesterol ridicat. În această categorie intră gogoșile și prăjiturile, de obicei încărcate cu grăsimi și calorii. Le poți înlocui cu alternative mai sănătoase, cum ar fi: mere, banane, granola cu stafide sau migdale, potrivit OneBlood.

Reclamă

Lactate integrale

Lactatele integrale au un conținut ridicat de grăsimi saturate, care pot avea efecte negative asupra colesterolului LDL, denumit și colesterol rău. Grăsimile saturate pot scădea capacitatea corpului de a echilibra colesterolul rău. Ficatul are rolul de a elimina colesterolul rău din organism, iar grăsimile saturate îi pot afecta această funcție. Poți evita aceste alimente care cresc colesterolul, dacă mănânci: iaurt fără grăsimi, chefir fără grăsimi, brânză cottage fără grăsimi, semințe de chia sau migdale.

Alimente prăjite

Dacă te confrunți cu un nivel ridicat de colesterol este indicat să eviți alimentele prăjite. Alimentele prăjite pot conține grăsimi trans, care pot crește nivelul de colesterol rău și riscul de a dezvolta afecțiuni ale inimii, conform Huffpost.

Carne roșie

Dacă ai colesterolul ridicat este indicat să consumi în cantități reduse carne roșie, cum ar fi: carne de porc, carne de vită sau carne de miel. Carnea roșie are un conținut bogat în grăsimi saturate, ceea ce îngreunează descompunerea colesterolului în organism.

Alimente foarte procesate

Alimentele foarte procesate, cum ar fi chipsurile sau cârnații afumați, reprezintă alimente care cresc colesterolul. De obicei, au un conținut bogat în grăsimi și sare. În același timp, oferă concentrații scăzute de: fibre, vitamine și minerale. Această combinație poate dăuna sănătății cardiovasculare.

De asemenea, chipsurile te fac să iei în greutate pentru că sunt alimente bogate în calorii. În plus, acestea au un conținut crescut de sare, în comparație cu alte feluri de mâncare.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive
Băuturi pentru sănătatea pielii. De ce îi pot oferi mai multă strălucire
Băuturi pentru sănătatea pielii. De ce îi pot oferi mai multă strălucire
Băuturi pentru sănătatea pielii. De ce îi pot oferi mai multă strălucire
Proprietățile medicinale ale ceaiului de eucalipt. Beneficiile și potențialele riscuri ale acestei băuturi
Proprietățile medicinale ale ceaiului de eucalipt. Beneficiile și potențialele riscuri ale acestei băuturi
Proprietățile medicinale ale ceaiului de eucalipt. Beneficiile și potențialele riscuri ale acestei băuturi
Reclamă
PARTENERI
icon