Antena

Cele mai dăunătoare alimente pentru colesterol. Ce este indicat să eviți în dietă

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 10 februarie 2024, 07:36

Anumite alimente pot avea un impact foarte negativ asupra nivelurilor de colesterol din organism. Consumul constant al acestora îți poate cauza o serie efecte adverse. Citește despre cele mai dăunătoare alimente pentru colesterol.

Reclamă

Colesterolul crescut este o afecțiune cu care se confruntă mulți adulți și care poate favoriza apariția atacurilor de cord și a accidentului vascular cerebral. Alimentația are un rol important pentru: prevenirea, ameliorarea și controlarea acestei probleme de sănătate.

Cele mai dăunătoare alimente pentru colesterol

Mâncarea pe care o consumi conține colesterol. Însă, cea mai mare parte a colesterolului ajunge în sânge și este produs de corpul uman. Această funcție variază de la o persoană la alta. Genetica are o influență mai mare asupra modului în care organismul gestionează colesterolul decât alegerile alimentare pe care le faci, potrivit BuzzFeed.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ceea ce mănânci în majoritatea timpului este mai important decât dacă iei o gustare cu un aliment mai puțin sănătos. Există câteva categorii de alimente pe care este indicat să le eviți sau să le consumi ocazional dacă vrei să menții un nivel sănătos al colesterolului.

Lactate cu grăsimi integrale

Laptele integral, untul, iaurtul și brânza integrală au un conținut bogat în grăsimi saturate. Totodată, brânza tinde să aibă concentrații ridicate de sodiu. Pentru a-ți proteja sănătatea, optează pentru sortimente de iaurt fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi. Poți folosi ulei de măsline extravirgin sau ulei de avocado pentru a înlocui untul.

Reclamă

Carne roșie

Carnea roșie este printre cele mai dăunătoare alimente pentru colesterol. Carnea de vită și de porc, inclusiv carnea tocată, tind să aibă un conținut ridicat de grăsimi saturate și colesterol. Poți consuma carne într-un mod mai echilibrat dacă te concentrezi pe sursele de proteine ​​animale cu concentrații reduse de grăsimi, cum ar fi carnea de pasăre fiartă, fără piele sau tocată.

Carne procesată

În general, este indicat să limitezi consumul de carne procesată, din cauza conținutului ridicat de sodiu și a valorii nutriționale scăzute. Baconul și cârnații se prepară frecvent din bucăți grase de carne de vită sau de porc, conform Cleveland Clinic.

Alimente prăjite

Cartofii prăjiți, puiul cu piele prăjit și alte alimente gătite au o cantitate ridicată de grăsimi saturate și colesterol. Aceasta are ca principală cauză uleiul în care se prepară. Poți alege să consumi carne fiartă, după ce-i înlături pielea pentru a preveni creșterile nedorite ale colesterolului în sânge.

Reclamă

Alimente fast food

Alimentele fast food precum: chipsurile, burgerii, cartofii prăjiți și pizza au de obicei un conținut bogat în: calorii, sare și grăsimi saturate. Acestea pot determina afecțiuni cronice și sunt printre cele mai dăunătoare alimente pentru colesterol. Consumul frecvent de alimente fast food se asociază cu: supraponderalitate, creștereaa grăsimii abdominale, inflamație și stres oxidativ. În plus, poate afecta sistemul digestiv și poate ridica brusc nivelul de zahăr din sânge.

Produse de patiserie și dulciuri

Fursecurile, prăjiturile și gogoșile conțin de obicei unt sau alți aditivi alimentari. Aceștia includ concentrații ridicate de grăsimi saturate și colesterol. În plus, conțin frecvent cantități mari de zahăr, un aspect care poate determina: niveluri ridicate de trigliceride și grăsimi nesănătoase în sânge, care pot fi factori de risc pentru boala coronariană.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente pentru slăbit la fel de eficiente ca „medicamentul-minune” Ozempic
Alimente pentru slăbit la fel de eficiente ca „medicamentul-minune” Ozempic
Alimente pentru slăbit la fel de eficiente ca „medicamentul-minune” Ozempic
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
articol cu video
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
Reclamă
PARTENERI
Biscotti cu alune și ciocolată în aluat
Rețete Fel De Fel
Biscotti cu alune și ciocolată în aluat
Biscotti cu alune și ciocolată în aluat sunt o variantă modernă și delicioasă a celebrelor fursecuri italienești crocante. Au o aromă profundă și o textură irezistibilă. Cuvântul biscotti vine din latinul bis coctus, care înseamnă copt de două ori. Este o tehnică folosită pentru a prelungi durata de viață a fursecurilor. Originea biscotti este legată de regiunea Prato din Toscana, unde versiunea clasică era făcută cu migdale întregi. Datorită texturii lor uscate și crocante, biscotti au fost ideali pentru a fi păstrați pe termen lung, de la proviziile marinarilor până la gustările monahilor. În timp, biscotti s-au răspândit și au fost adaptați în diverse variante. Pot fi îmbogățiți cu fistic, fructe confiate, ciocolată, condimente sau diverse nuci. Rețeta de față aduce o notă bogată și decadentă, potrivită atât pentru un desert elegant, cât și pentru înmuiat într-un cappuccino sau vin dulce (vin santo), după tradiția italiană. Descoperă și rețeta clasică de biscotti toscani cu migdale. Descrierea rețetei de biscotti cu alune și ciocolată în aluat Acești biscotti păstrează forma clasică de felii tăiate oblic dintr-un baton copt de două ori. Însă adaugă un strat de savoare prin combinația între alune prăjite și ciocolată încorporată în aluat. Sunt crocanți, dar nu duri. Au o culoare bogată de cacao, un parfum intens și o consistență ușor mai fină decât biscotti clasici cu bucăți de ciocolată. Alunele de pădure întregi sau tocate adaugă textura crocantă perfectă. Sunt un deliciu elegant pentru iubitorii de ciocolată! Sunt perfecți pentru a fi înmuiați în cafea sau chiar în lapte cald. Tot din bucătăria italiană îți mai recomandăm să încerci rețeta de biscuiți Amaretti. Este o rețetă de biscuiți pe bază de migdale măcinate fin sau făină de migdale. Biscuiții ies foarte fragezi și aromați și pot fi consumați ca atare sau folosiți în diverse rețete de prăjituri și torturi. Din bucătăria ungurească și cea austriacă îți recomandăm rețeta de biscuiți Preckedli. Iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari preparării rețetei de biscotti cu alune și ciocolată în aluat.
icon