Ce este colesterolul. Funcțiile pe care le îndeplinește în organism

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 2 martie 2024, 13:05 / Actualizat: 4 martie 2024, 14:44

Colesterolul este o substanță necesară pentru funcționarea optimă a organismului. Acesta se regăsește sub mai multe tipuri, circulă în sânge și îndeplinește mai multe funcții. Doctorul Mihail Pautov a vorbit despre rolul colesterolului în organism în episodul 2, din sezonul 6, MediCOOL. Află ce este colesterolul.

Reclamă

Mihail Pautov a explicat cum se obține colesterolul în corpul uman, a prezentat tipurile de colesterol prezente în organism și a vorbit despre impactul pe care îl au obiceiurile dăunătoare asupra sănătății generale.

Ce este colesterolul

Multe persoane nu știu ce înseamnă colesterolul și consideră că poate fi o substanță dăunătoare. De fapt, colesterolul este o moleculă esențială pentru corpul uman. Acesta se obține în proporție de 20% din mâncare, în timp ce 80% îl produce ficatul.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă organismul nu ar avea colesterol în membrana celulară, s-ar evapora aproximativ 20 de litri de apă în decurs de câteva ore. Colesterolul protejează ca această apă să nu se piardă, împreună cu alte fosfolipide. În al doilea rând, colesterolul are un rol major în producerea mai multor hormoni, în special hormoni steroidieni, inclusiv: cortizol, aldosteron, testosteron, estrogen, progesteron și vitamina D.

Colesterolul participă la digestie pentru că formează sărurile biliare. Până la 50% din colesterol se recirculă în organism și ajunge în intestin. De asemenea, alimentele din dietă îi scad nivelul din sânge.

Reclamă

Valorile aproximative recomandate de colesterol diferă în funcție de patologia cardiacă a fiecărei persoane. Dacă prezinți un risc cardiovascular, se recomandă ca acestea să rămână reduse. În medie, este indicat ca nivelurile să fie de aproximativ: 200 pentru colesterolul total, peste 60 – HDL – colesterolul bun și colesterolul LDL – sub 100.

Cum circulă colesterolul în sânge

Colesterolul are nevoie de un transportor pentru a circula în sânge. În acest caz, intervine colesterolul LDL, o abrevire din limba engleză pentru termenul low density lipoprotein, mai exact lipoproteină cu o densitate mică.

Dacă te întrebi ce este colesterolul, ia în considerare cum cea mai mare lipoproteină se numește VDL, abreviere din limba engleză pentru termenul very low density lipoprotein, mai precis lipoproteină cu o densitate foarte mică. Conține două elemente: trigliceride și grăsime.

Reclamă

Caloriile care nu se consumă, se transformă în trigliceride, pe care le formează ficatul și rămân depozitate în acest organ. Grăsimea rezultată ajunge în celule pentru a fi arsă și a contribui la producerea de energie sau se depozitează în stratul adipos. Practic, grăsimea din organism este formată din trigliceride.

Ficatul produce această substanță compusă din trigliceride și colesterol, care ajung în sânge. VDL merge la celulele pentru energie sau la depozitare și extrage trigliceridele. După ce extrage trigliceridele, substanța rămasă nu mai conține colesterol și se numește LDL colesterol. LDL colesterol transportă colesterolul la: celule, săruri biliare și la organele responsabile de producerea hormonilor. LDL intră în celulă, se integrează în aceasta și celula îl consumă.

Al treilea tip de colesterol, denumit HDL, se produce în ficat și se recomandă să rămână la valori mai mari. Acesta iese în sânge, ajunge la celule, unde rămâne colesterolul nefolosit. Colesterolul HDL adună substanțele rămase, inclusiv colesterolul rău care se depune pe artere, îl transportă la ficat și îl reutilizează.

,,Iată că acest colesterol, este esențial și sănătos, atunci când se situează în aceste valori.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

De ce este colesterolul LDL considerat dăunător

Multe persoane cred despre colesterolul LDL că este un colesterol rău, cauzat de consumul anumitor alimente, precum ouăle. Însă, stilul de viață are un impact mult mai mare asupra acestei substanțe, care circulă prin organism.

În cazul fumătorilor, fumatul aduce în sânge 6000 de substanțe chimice. Pentru consumul de alcoolul, dacă bei maxim 1-2 pahare cu vin roșu pe săptămână, studiile spun că ar putea să ajute colesterolul HDL, care vine din ficat. Dar dacă bei în fiecare zi, în momentul în care intră în organism grăsimi saturate, acestea cresc nivelurile de colesterol LDL și le oxidează. De asemenea, sedentarismul și mâncarea foarte procesată pot înrăutăți situația.

Factorii dăunători influențează evoluția colesterolului, iar acesta se acumulează pentru că ficatul nu-l mai recunoaște pentru a produce săruri biliare.

,,Acesta este colesterolul orfan, LDL, care nu are unde să se ducă, se acumulează și se pune practic pe artere.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
articol cu video
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Reclamă
PARTENERI
icon