Antena

Magneziu pentru anxietate: cât de mult ajută? Ce spun medicii și studiile

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 5 ianuarie 2024, 07:08

Suplimentele cu magneziu sunt unele dintre cele mai populare soluții împotriva anxietății, tulburarea care afectează sute de milioane de oameni din întreaga lume. Află de la specialiști cât de mult ajută, de fapt, să iei magneziu pentru anxietate și sub ce forme aduce beneficii.

Reclamă

Anxietatea este cea mai comună tulburare de ordin psihic la nivel global. Se estimează că 4% din populația lumii suferă de o tulburare de anxietate, potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). 

Una dintre cele mai populare soluții împotriva anxietății este magneziul administrat sub formă de suplimente alimentare. Magneziul este un mineral esențial pentru buna funcționare a corpului și este implicat într-o serie de procese biochimice în organism, inclusiv în unele care au legătură cu sistemul nervos. Sub formă de supliment alimentar, există dovezi științifice că acest mineral poate ajuta la reducerea riscului de hipertensiune arterială și la reglarea glicemiei. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dar când vine vorba de sănătatea mintală, cât de mult ajută să iei suplimente cu magneziu pentru anxietate? Înainte de a lua în considerare administrarea lor, iată ce ar trebui să știi despre acest mineral. 

Ce beneficii poate aduce magneziul în anxietate

Magneziul poate avea un impact pozitiv asupra anxietății pentru anumite persoane, dar eficacitatea sa poate varia. Unele studii sugerează că persoanele care au un nivel scăzut de magneziu în organism ar avea un risc mai mare de anxietate, iar suplimentarea acestui mineral poate aduce beneficii în aceste cazuri. 

Reclamă

Cu toate acestea, este important să știi că anxietatea e o tulburare complexă, multifactorială, iar magneziul nu este întotdeauna soluția unică sau principală. Dacă te confrunți cu anxietate și iei în considerare suplimentele cu magneziu, consultă un medic pentru a primi sfaturi personalizate în funcție de situația ta medicală. Acesta poate evalua în ce măsură ar putea fi benefică suplimentarea cu magneziu în cazul tău.

Iată ce ar trebui să știi despre efectele suplimentelor cu magneziu pentru anxietate:

Magneziul reglează nivelul de cortizol

S-a demonstrat că magneziul ajută la echilibrarea nivelului de cortizol din organism, unul dintre hormonii stresului. „Cortizolul este foarte important în situațiile de stres acut. Totuși, în perioadele de stres cronic, el poate agrava, de fapt, depresia și anxietatea”, spune dr. Joseph Austerman, medic psihiatru în cadrul centrului medical academic Cleveland Clinic, din SUA. 

Reclamă

Cu alte cuvinte, prea mult stres și, prin urmare, prea mult cortizol amplifică anxietatea. Mai multe studii au cercetat impactul magneziului asupra nivelului de cortizol din organism. Magneziul poate combate anxietatea excesivă prin reducerea sau blocarea căilor neuroendocrine implicate în declanșarea și reglarea eliberării cortizolului în organism ca răspuns la stres. 

Magneziul echilibrează neurotransmițătorii

Acest mineral poate ajuta la reglarea neurotransmițătorilor suprastimulați din creier. Neurotransmițătorii joacă un rol crucial în transmiterea semnalelor între celulele nervoase. Ei acționează precum comutatoarele: când te simți stresat sau anxios, aceste comutatoare se activează, iar când te calmezi, se opresc.

„Când sunt activate prea multe comutatoare, celulele nervoase sunt hiperexcitate, așa că te simți anxios și chiar deprimat”, explică dr. Joseph Austerman. Creierul menține echilibrul acestor comutatoare cu ajutorul a două tipuri de neurotransmițători: primul excită nervii (excitator), iar celălalt îi inhibă sau îi blochează (inhibitor).

„Comutatorul de pornire este un neurotransmițător numit glutamat și comutatorul de oprire –  care inhibă semnalele nervoase – este un neurotransmițător numit acid gama-aminobutiric (GABA)”, explică specialistul psihiatru.

Glutamatul este, așadar, neurotransmițătorul excitator cu rol crucial în transmiterea semnalelor nervoase. Acidul gama-aminobutiric este neurotransmițătorul inhibator, care scade sau inhibă activitatea neuronală în sistemul nervos central.

Magneziul poate preveni activarea excesivă a neurotransmițătorilor și face acest lucru prin încetinirea eliberării de glutamat și creșterea eliberării de GABA de către neuroni. „Într-un fel, magneziul acționează ca unele medicamente pentru anxietate”, completează specialistul. 

Deficitul de magneziu este asociat cu anxietatea

Există o varietate de surse naturale din care ne putem asigura un aport optim de magneziu. Cu toate acestea, deficitul acestui mineral este frecvent întâlnit în populație. 

Consumul de alimente procesate în detrimentul celor naturale este motivul pentru care multe persoane nu reușesc să-și asigure un aport optim. Magneziul se găsește în cantități mari în coaja, germenii sau în alte părți ale alimentelor care sunt îndepărtate în timpul proceselor de rafinare și procesare industrială.

„Așadar, aceasta (deficitul – n.r.) este o problemă destul de comună pe care o observăm. Am constatat că, atunci când administrezi magneziu oamenilor, în special celor cu anxietate ușoară, ei tind să se simtă mai bine”, spune dr. Austerman.

Prin urmare, este posibil ca la anxietate să contribuie un deficit de magneziu. Poți evalua nivelul magneziului din organism printr-o simplă analiză de sânge. 

Cele mai bune forme de magneziu pentru anxietate

În farmacii, acest mineral este disponibil într-o varietate de forme ca supliment alimentar. Alegerea tipului de magneziu potrivit nevoilor tale poate fi o provocare. Care este cea mai bună variantă de magneziu pentru anxietate nu este clar. Nu s-au efectuat deocamdată studii care să verifice eficiența anumitor formule de magneziu în tratarea anxietății.

„În prezent, nu există studii uniforme care să folosească același tip de magneziu și să verifice efectele lui într-un alt studiu”, spune psihiatrul. 

Iată care sunt cele mai recomandate tipuri de magneziu pentru anxietate:

Magneziu din surse alimentare

Înainte de a încerca un supliment, încearcă să-ți asiguri necesarul zilnic de magneziu din surse naturale. În general, organismul absoarbe mai bine nutrienții din surse alimentare decât din suplimente. 

Încearcă să consumi mai multe alimente bogate în magneziu, cum ar fi:

  • legumele cu frunze verzi;
  • nucile și semințele;
  • leguminoasele (mazăre, fasole, linte, năut);
  • cerealele integrale;
  • peștele;
  • produsele lactate;
  • ciocolata neagră. 

Citrat de magneziu

Acesta este cel mai disponibil și cel mai utilizat tip de magneziu sub formă de suplimente alimentare. 

Studiile arată că citratul de magneziu este absorbit în organism mai bine decât alte tipuri de magneziu. El poate corecta un deficit de magneziu, dar are și efect laxativ. Citratul de magneziu este adesea utilizat ca tratament al constipației. 

Glicinat de magneziu

Aceasta este o formă de magneziu legată de aminoacidul glicină, care se găsește în mod natural în alimente bogate în proteine, cum ar fi peștele, produsele lactate și carnea. Un studiu din 2017 a constatat că glicina poate avea mai multe efecte benefice:

  • îmbunătățește somnul;
  • reduce inflamația;
  • ajută la gestionarea unor tulburări metabolice precum diabetul. 

Acest tip de magneziu este adesea recomandat în anxietate, deoarece este bine absorbit și poate ajuta la reducerea nivelului de stres.

L-treonat de magneziu

Această formă de magneziu este relativ nouă. Potrivit unei revizuiri din 2013, L-treonatul de magneziu se absoarbe ușor și reușește să crească eficient nivelul de magneziu în creier. Un studiu din 2022 a constatat, de asemenea, că o formulă bazată pe L-treonat de magneziu a contribuit la îmbunătățirea funcțiilor cognitive.

Suplimentele de magneziu pot fi de ajutor pentru unele persoane care suferă de anxietate, dar ele nu pot înlocui consultul medical și un plan de tratament adecvat nevoilor tale individuale. Dacă te confrunți cu anxietate, primul pas în gestionarea ei este să consulți un specialist pentru a stabili un plan de îngrijire. 

Tratarea diferitelor tipuri de anxietate poate implica mai multe abordări, de la psihoterapie și până la medicamente. „Dacă ai luat suplimente timp de aproximativ o lună și nu observi nicio diferență, atunci este momentul să încerci ceva diferit”, recomandă dr. Joseph Austerman.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente care previn constipația. Metode naturale de tratament pentru această tulburare digestivă
Alimente care previn constipația. Metode naturale de tratament pentru această tulburare digestivă
Alimente care previn constipația. Metode naturale de tratament pentru această tulburare digestivă
Test pentru demență. Testele cognitive care arată dacă o persoană are început de demență
Test pentru demență. Testele cognitive care arată dacă o persoană are început de demență
Test pentru demență. Testele cognitive care arată dacă o persoană are început de demență
Cum funcționează și de ce e importantă digestia. Ce rol îndeplinește fiecare parte componentă a sistemului digestiv
Cum funcționează și de ce e importantă digestia. Ce rol îndeplinește fiecare parte componentă a sistemului digestiv
Cum funcționează și de ce e importantă digestia. Ce rol îndeplinește fiecare parte componentă a sistemului digestiv
Reclamă
PARTENERI
icon