Vitamina A îndeplinește un rol major în susținerea mai multor funcții în organism. Aceasta poate fi asimilată ușor prin intermediul unei diete bogate în alimente vegetale, inclusiv legume. Citește despre legume bogate în vitamina A.
Vitamina A face parte din categoria vitaminelor solubile în grăsimi, alături de: vitamina D, vitamina E și vitamina K. Acest nutrient este esențial pentru a asigura vederea normală, funcționarea sistemului imunitar și sănătatea sistemului reproducător.
Legume bogate în vitamina A
Vitamina A este foarte populară datorită rolului său de a menține sănătatea ochilor. Alături de numeroasele sale funcții în organismul uman, poate fi utilă pentru reducerea riscului de a dezvolta afecțiuni cronice, precum: degenerescență maculară legată de vârstă, pojar sau cancer.
Îți poți asigura aportul necesar zilnic de vitamina A, prin intermediul consumului regulat de legume bogate în nutrienți. Acestea pot fi ușor adăugate ca ingrediente într-o varietate de rețete culinare deoarece nu necesită metode dificile de gătit.
Cartofi dulci
Cartofii dulci au un conținut bogat într-o varietate de nutrienți. Un cartof dulce de dimensiuni medii asigură o bună parte din aportul necesar zilnic de vitamina A, care provine preponderent din beta-caroten. În plus, profilul nutritiv al acestora conține: vitamina C, potasiu, fibre și fier.
Spanac gătit
Legumele cu frunze de culoare închisă oferă cantități ridicate de vitamina A, conform Very Well Fit. Totodată, spanacul oferă un conținut bogat în vitamina K, calciu și magneziu. De asemenea, are puține calorii, ceea ce te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus.
Dovleac
Dovleacul se regăsește printre aceste legume bogate în vitamina A. Mai mult, conține potasiu, vitamina C și calciu. În același timp, asigură un număr scăzut de calorii, de aceea poate fi util dacă vrei să gestionezi o greutate optimă.
Pepene galben
Pepenele galben este bogat în vitamina A și asigură o sursă bună de substanțe nutritive esențiale, precum: potasiu, magneziu și vitamina C. Pepenele galben are proprietăți antiiinflamatoare, poate întări sistemul imunitar și poate preveni afecțiunile inimii.
Ardei roșii
Ardeii roșii se caracterizează prin concentrații ridicate de vitamina A și vitamina C. Aceștia pot proteja împotriva afecțiunilor cronice, pot scădea nivelurile de zahăr din sânge și pot reduce riscul de cataractă și degenerescență maculară legată de vârstă, potrivit BBC Good Food.
Morcovi
Morcovii sunt cele mai populare legume bogate în vitamina A. Morcovii au în compoziție: potasiu, vitamina K și calciu. Aceștia pot susține echilibrarea nivelurilor de colesterol, pot sprijini sănătatea inimii și pot diminua riscul de a dezvolta cancer.
Broccoli gătit
Broccoli gătit are în compoziție concentrații ridicate de vitamina A și fibre, alături de un conținut scăzut de calorii. Poate sprijini sănătatea ochilor, poate asigura echilibrul hormonal, poate întări sistemul imunitar și poate proteja împotriva apariției cancerului.
Broccoli poate echilibra nivelurile de zahăr din sânge, poate diminua inflamația din organism și poate îmbunătăți sănătatea inimii. Datorită concentrațiilor de vitamina K poate susține sănătatea oaselor și poate proteja împotriva dezvoltării osteoporozei, o afecțiune care apare când densitatea mineralelor și masa osoasă scad.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.