Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic cartofi. Modificările care se pot produce în organism

Publicat: 31 ianuarie 2024, 06:09

Cartofii sunt printre cele mai consumate și mai populare legume din lume. Aceștia se adaugă ca ingrediente la prepararea a numeroase rețete culinare, prezente în diferite bucătării tradiționale datorită profilului lor nutritiv bogat. Citește ce se întâmplă dacă mănânci zilnic cartofi.

Cartofii au un conținut nutritiv ridicat, care asigură: calciu, magneziu, potasiu, zinc, fier, vitamina C, fibre și alți carbohidrați. Dacă îi incluzi în alimentație, pot avea efecte benefice asupra mai multor aspecte ale sănătății organismului.

Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic cartofi

Poți consuma zilnic cartofi, însă este important să faci acest lucru în cantități reduse, potrivit Times of India. Dacă mănânci în fiecare zi un cartof de dimensiune medie, acest obicei îți poate aduce unele beneficii pentru sănătate, fără a cauza efecte adverse.

În același timp, contează modul în care alegi să prepari cartofii. În acest mod, nu cresc riscul cardiometabolic și scad șansele ca aceștia să determine afecțiuni cardiace sau diabet. Când îi prăjești foarte mult sau le adaugi cantități mari din alte ingrediente, cum ar fi: sare, grăsimi saturate sau brânză, consumul zilnic al acestora poate ridica unele riscuri.

De asemenea, consumul regulat de cartofi dulci poate avea un impact asupra sănătății. Aceștia pot sprijini sănătatea: intestinală, a ochilor și a inimii, dar pot favoriza riscul de apariție a pietrelor la rinichi.

Pot susține sănătatea inimii

Când te întrebi ce se întâmplă dacă mănânci zilnic cartofi, gândește-te că, deși există un mit asupra acestui aspect, nu conțin colesterol. În schimb, dacă alegi prăjirea ca metodă de gătit, aceasta poate adăuga colesterol în timp ce îi prepari.

Cartofii au concentrații ridicate de substanțe nutritive esențiale, care pot sprijini sănătatea inimii, cum ar fi: potasiu, fibre, vitamina B6 și vitamina C. Pot scădea colesterolul rău din sânge, mai exact colesterolul LDL.

Pot asigura sănătatea oaselor

Cartofii pot contribui la susținerea structurii oaselor și la întărirea acestora deoarece conțin minerale esențiale, precum: magneziu, calciu și zinc. Fierul și zincul îndeplinesc un rol în dezvoltarea colagenului în organism. Cantitatea redusă de fosfor, combinată cu calciu asigură o mineralizare corespunzătoare a sistemului osos.

Pot crește riscul de a dezvolta diabet

Când vrei să știi ce se întâmplă dacă mănânci zilnic cartofi, ia în calcul că pot favoriza riscul de diabet și hipertensiune arterială, conform Today. Acest risc se poate asocia cu indicele glicemic ridicat al acestor legume. Astfel, pot provoca o creștere mai accentuată a nivelului de zahăr din sânge în comparație cu alte alimente. Din acest motiv, se recomandă să consumi cartofi numai în cantități reduse.

Pot echilibra tensiunea arterială

Pentru a-ți menține un nivel sănătos al tensiunii arteriale în organism, este important să consumi o cantitate mai mică de sodiu. În acest caz, cartofii pot înlocui alimentele, care necesită multă sare pentru preparare și pot oferi un aport adecvat de potasiu.

Totodată, creșterea aportului de potasiu are un rol la fel de important deoarece contribuie la lărgirea vaselor de sânge, ceea ce poate crea vasodilatație. Alte substanțe nutritive din cartofi, cum ar fi calciu și magneziu, pot reduce tensiunea arterială a corpului în mod natural.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
PARTENERI