Vitamina C este un nutrient esențial de care organismul tău are nevoie pentru a funcționa. Îți ajută corpul să formeze și să mențină țesutul conjunctiv, pielea, oasele și dinții. Fiind un antioxidant puternic, protejează celulele de efectele moleculelor dăunătoare cunoscute sub numele de radicali liberi. Află ce surse importante de vitamina C poți include în dietă.
Poți găsi vitamina C într-o mulțime de alimente, în special în fructele citrice (portocale, lămâi și grepfrut) și legume, mai ales în cazul legumelor crucifere. Pe lângă acestea, o poți obține din: căpșuni, kiwi sau legume verzi. Pentru prospețime și mai mulți nutrienți, poți alege fructe și legume de sezon.
Surse importante de vitamina C
Vitamina C este o vitamină solubilă în apă, care se găsește în multe alimente, potrivit Healthline. Aceasta susține multe procese ale corpului uman, dintre care sănătatea cardiovasculară, vindecarea rănilor, producerea de neurotransmițători, funcția imunitară și sinteza de colagen.
O deficiență de vitamina C poate avea efecte negative asupra organismului. Simptomele deficiențelor de vitamina C pot include: anemie, infecții, vindecare slabă a rănilor, sângerare a gingiilor, vânătăi frecvente și dezvoltarea unei boli specifice lipsei de vitamina C, numită scorbut.
Legume crucifere
Legumele din categoria cruciferelor au toate flori distinctive, în formă de cruce. Multe dintre acestea îți oferă tot sau cea mai mare parte din aportul zilnic de vitamina C. Printre acestea se regăsesc: broccoli, kale (varză furajeră), varză de Bruxelles, varză roșie și conopidă. Acestea sunt bogate în nutrienți, mai ales în antioxidanți. Pot avea proprietăți antiinflamatoare, care pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta boli cronice precum bolile de inimă și artrita.
În același timp, dacă suferi de hipotiroidism, se recomandă să discuți cu medicul tău deoarece legumele crucifere pot interfera cu producerea de hormoni tiroidieni.
Fructe citrice
Fructele citrice sunt surse importante de vitamina C. Cantitatea de vitamina C din citrice variază în funcție de o mulțime de factori, inclusiv de tipul, mărimea și maturitatea fructului. Fructele citrice cu cea mai mare concentrație de vitamina C sunt: portocale, grepfrut, lămâie și lămâie verde. În plus, o portocală sau un grepfrut îți poate asigura doza necesară pentru o zi întreagă.
Fructe exotice
Fructele exotice pot fi surse bune de vitamina C. Papaya este un fruct moale, de dimensiuni mari, cu o consistență untoasă. Acesta îți poate asigura aproape tot aportul zilnic de vitamina C. În plus, are concentrații mari de: fibre alimentare, acid folic și vitamina A.
Un kiwi îți poate oferi aportul zilnic de vitamina C. Acesta poate include: vitamina E, potasiu și fibre. Iar guava are în compoziție dublu decât necesarul zilnic de vitamina C.
Ardei grași roșii
Ardeii grași roșii conțin mai multă vitamina C decât ardeii grași verzi. Aceștia sunt surse importante de vitamina C. Pe lângă aceasta, au în compoziție concentrații mari de vitamina A și fibre alimentare, conform Cleveland Clinic.
Pepene galben
Pepenele galben are un conținut bogat în nutrienți, cum ar fi: vitamina C, vitamina A, fibre și potasiu. Este recunoscut pentru textura și gustul său dulce, fiind popular datorită concentrațiilor ridicate de fibre. De aceea oferă senzație de sațietate pe termen lung.
Cartofi albi
Cartofii albi conțin concentrații mari de vitamina C, fiind o sursă bună de vitamina B6 și potasiu. Aceștia îți pot oferi o bună parte din aportul necesar zilnic de vitamina C. Pentru a-i consuma într-un mod sănătos, evită să-i prăjești în ulei sau să le adaugi multă sare sau unt.
Căpșuni
Căpșunile sunt surse importante de vitamina C. În plus, includ concentrații ridicate de: fibre alimentare, folați și antioxidanți. De asemenea, pot fi utile în prepararea deserturilor deoarece nu conțin cantități mari de zaharuri.
Zaharurile din căpșuni pot fi mai sănătoase decât zaharurile adăugate. Zaharurile adăugate cresc riscul de a dezvolta boli de inimă, în timp ce fibrele prezente îl diminuează.
Pătrunjel
Pătrunjelul este o sursă semnificativă de vitamina K și antioxidanți. Conține vitamina C, de aceea poate crește absorbția de fier. Mai mult, ar putea reduce riscul de apariție a cancerului. Cele mai multe beneficii pentru sănătate le poate aduce când îl consumi în stare proaspătă.
Roșii
Valoarea nutritivă a fiecărei roșii depinde de varietate, dimensiune și alți factori. Alături de vitamina C, îți pot oferi mai mulți nutrienți, inclusiv: vitamina B9 (folat), potasiu și vitamina K. Pot fi foarte utile deoarece se folosesc în multe preparate și gustări.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.