Uleiul de măsline se regăsește printre cele mai folosite ingrediente în bucătărie. Însă, este indicat să-l consumi în cantități moderate. Astfel, unele persoane pot alege să-l excludă din alimentație. Citește despre înlocuitori pentru uleiul de măsline.
Uleiul de măsline poate sprijini sănătatea inimii și poate oferi senzație de sațietate pe parcursul zilei. Totodată, există și alte variante pe care le poți încerca pentru a-ți diversifica dieta. În acest mod, poți evita un potențial exces.
Înlocuitori pentru uleiul de măsline
Grăsimea reprezintă un macronutrient esențial pentru funcționarea a optimă organismului. Uleiul de măsline are un conținut bogat în grăsimi mononesaturate și polinesaturate. Acesta poate diminua colesterolul LDL și poate crește colesterolul HDL. Mai mult, poate echilibra: tensiunea arterială, nivelurile glucozei și greutatea.
Uleiul de măsline și majoritatea alternativelor de ulei de măsline oferă arome caracteristice preparatelor în care le adaugi. Totuși, se recomandă să le consumi în cantități moderate. Pe lângă uleiul de măsline, există multe uleiuri care asigură grăsimi benefice.
Ulei de avocado
Uleiul de avocado conține concentrații ridicate de grăsimi saturate. Acesta poate îmbunătăți nivelurile de colesterol și trigliceride. Mai mult, asigură proprietăți antiinflamatoare, ceea ce poate reduce riscul de a dezvolta afecțiuni cronice.
Ulei de floarea soarelui
Uleiul de floarea soarelui poate diminua în mică măsură nivelurile de colesterol din sânge datorită profilului nutritiv bogat în acizi grași. Mai mult, poate asigura o bună parte din aportul necesar zilnic de vitamina E și se regăsește printre acești înlocuitori pentru uleiul de măsline.
Ulei de cocos
Uleiul de cocos se regăsește printre uleiurile vegetale cu cele mai mari concentrații de grăsimi saturate. Acesta este format din acizi grași cu lanț mediu și contribuie mai puțin la depozitarea grăsimii corporale decât uleiurile formate din acizi grași cu lanț lung, conform Very Well Fit.
Ulei din sâmburi de struguri
Uleiul din sâmburi de struguri asigură concentrații asemănătoare de grăsimi cu cele ale uleiului de măsline. Acesta poate oferi cantități ridicate de grăsimi mononesaturate și polinesaturate. Are un conținut bogat în vitamina E, un antioxidant care poate preveni afecțiunile cronice și poate încetini procesul de îmbătrânire.
Ulei de rapiță
Uleiul de rapiță poate diminua riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare, fiind printre acești înlocuitori pentru uleiul de măsline. Spre deosebire de uleiul de măsline, acesta poate reduce nivelurile de colesterol și trigleridele. De asemenea, are în compoziție multe grăsimi mononesaturate și polinesaturate.
Ulei de palmier
Uleiul de palmier provine din palmierul curmal, potrivit Organic Facts. Acesta are un conținut bogat în vitamina E și nu conține multe grăsimi trans. Acesta poate îmbunătăți sănătatea pielii și poate calma digestia. Însă, are un nivel ridicat de grăsimi saturate.
Ulei de nucă
Uleiul de nucă are un conținut ridicat de acizi grași mononesaturați și polinesaturați. De aceea se regăsește printre cele mai sănătoase uleiuri pentru inimă. Nucile conțin acid alfa-linolenic, un tip de acid, care atunci când corpul îl metabolizează, poate proteja celulele împotriva inflamației.
Ulei de arahide
Uleiul de arahide se numără printre acești înlocuitori pentru uleiul de măsline. Acesta are un gust neutru și oferă un profil de grăsimi mixt: grăsimi mononesaturate, grăsimi polinesaturate și grăsimi saturate. În plus, asigură concentrații ridicate de vitamina E și vitamina K și nu absoarbe aromele mâncărurilor cu care îl combini.
Unt
Majoritatea caloriilor prezente în unt vin din grăsimi saturate. Din acest motiv, este indicat să eviți consumul în exces. Totodată, datorită aromei și consistenței sale, ai șanse mari să mănănci o cantitate mai mică din acesta.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.