Lămâile reprezintă alimente frecvent întrebuințate în bucătărie datorită aromei și texturii caracteristice. Acestea au o valoare nutrițională importantă și pot fi ușor incluse în alimentație. Citește despre efectele consumului regulat de lămâie.
Lămâile asigură o serie de substanțe nutritive, cum ar fi: magneziu, potasiu, calciu, proteine, vitamina C, grăsimi saturate, zaharuri adăugate, sodiu, fibre alimentare și alți carbohidrați. De asemenea, o parte dintre nutrienții conținuți oferă proprietăți antioxidante.
Efectele consumului regulat de lămâie
Consumul moderat de lămâie te poate ajuta să obții numeroase beneficii pentru sănătate. Acestea pot contribui la: sprijinirea sănătății pielii, diminuarea riscului de a dezvolta pietre la rinichi, îmbunătățirea absorbției fierului, întărirea sistemului imunitar și scăderea tensiunii arteriale, potrivit Eating Well.
De obicei, lămâile se adăugă ca ingrediente la prepararea alimentelor și băuturilor. Rareori se consumă întregi. Totodată, aceste fructe citrice îți pot susține sănătatea generală, dar se recomandă să acorzi atenție efectelor adverse pe care le pot provoca dacă le mănânci în exces.
Poate sprijni sănătatea pielii
Datorită conținutului bogat în vitamina C, lămâile pot contribui la stimularea sintezei de colagen, care îndeplinește un rol major pentru sprijinirea sănătății pielii. Efectele consumului regulat de lămâie includ o sursă bună de vitamina C, un antioxidant care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de stresul oxidativ. În plus, vitamina C poate susține sistemul imunitar.
Poate susține o absorbție mai eficientă a fierului
Concentrațiile ridicate de vitamina C din lămâi pot îmbunătăți în mod semnificativ absorbția fierului, în special a fierului non-hem, provenit din surse vegetale. Fierul are un rol esențial în producerea de energie și pentru a asigura creșterea și dezvoltarea corespunzătoare a copiilor. Acest lucru poate preveni anemia, care se asociază cu un număr mai mic de globule roșii, adesea cauzate de deficiența de fier.
Poate avea proprietăți antioxidante
Printre efectele consumului regulat de lămâie se regăsește conținutul ridicat de flavonoide. Acestea pot oferi proprietăți antioxidante naturale care îți pot întări sistemul imunitar și sănătatea generală. Antioxidanții prezenți în acestea pot ajuta la eliminarea radicalilor liberi care pot deteriora celulele din organism.
Poate reduce riscul de a dezvolta pietre la rinichi
Pietrele la rinichi se compun din mineralele și sărurile prezente în urină. Printre acestea se regăsesc: fosfatul de calciu, oxalatul de calciu, cistina și acidul uric.
Consumul zilnic de suc de lămâie diluat în apă poate crește nivelul de citrat urinar. Acesta este un tip de sare din acidul citric care se asociază cu calciul și poate ajuta la împiedicarea formării pietrelor la rinichi. Astfel, acidul citric din lămâi poate dilua urina.
Pot îmbunătăți digestia
Adăugarea de lămâie în apă te poate ajuta să te hidratezi, fiind printre efectele consumului regulat de lămâie. În plus, apa cu lămâie poate sprijini procesul de slăbire prin îmbunătățirea rezistenței la insulină și a digestiei. De asemenea, consumul poate avea efecte laxative, ceea ce poate fi benefic dacă suferi de constipație.
Poate întări funcția imunitară
Vitamina C din lămâi reprezintă un micronutrient esențial pentru întărirea imunității. Această vitamină poate stimula funcția imunitară, poate diminua inflamația și poate contribui la combaterea infecțiilor. Consumul regulat de vitamina C ar putea ajuta la scurtarea duratei răcelii și la ameliorarea severității simptomelor acesteia, conform Everyday Health.
Poate deteriora smalțul dinților
Chiar dacă pot avea numeroase proprietăți medicinale, este important să consumi lămâi în cantități moderate. Concentrațiile crescute de acid citric prezente în lămâi pot eroda smalțul dinților și pot slăbi sănătatea dentară în timp, când sunt consumate frecvent în exces.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.