Cu un simplu test de sânge, poți afla dacă ești în pericol de a face diabet zaharat de tip 2. Indicele HOMA - analiza pentru rezistența la insulină - te poate ajuta să iei măsuri din timp pentru a preveni instalarea bolii dacă valorile semnalează un risc crescut.
„Epidemia” de obezitate care se extinde într-un ritm alarmant în țările dezvoltate a crescut incidența diabetului zaharat de tip 2 și a complicațiilor sale cardiovasculare. Un factor major în dezvoltarea acestei boli este rezistența la insulină – o stare în care celulele corpului devin mai puțin receptive la acțiunea insulinei.
Insulina este un hormon produs de pancreas care ajută glucoza din circulația sangvină să intre în celule, unde este utilizată ca sursă de energie. Glucoza provine din alimentele consumate, dar este produsă și de ficat, la nevoie.
Când celulele corpului devin mai puțin sensibile la efectele insulinei, pancreasul produce o cantitate mai mare pentru a compensa. Însă, pe măsură ce rezistența crește, pancreasul nu mai face față cerințelor și nivelul de glucoză în sânge crește, determinând apariția diabetului de tip 2.
Rezistența la insulină generează multe alte complicații și afecțiuni:
- Crește riscul boli cardiovasculare, cum ar fi boala coronariană, infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral. Nivelurile ridicate de insulină și de glucoză pot deteriora vasele de sânge;
- Favorizează boala hepatică grasă non-alcoolică (ficatul gras non-alcoolic). Această afecțiune se caracterizează prin acumularea excesivă de grăsime în ficat și poate evolua către steatohepatită nonalcoolică (inflamație și leziuni hepatice), ciroză, insuficiență hepatică sau cancer de ficat;
- Provoacă tulburări de fertilitate. Rezistența la insulină poate perturba echilibrul hormonal în organism, determinând tulburări de ovulație la femei și scăderea calității spermei la bărbați;
- Favorizează alte afecțiuni. În studii, rezistența la insulină a fost asociată cu sindromul ovarelor polichistice, tulburări cognitive, apnee în somn și chiar anumite tipuri de cancer.
Ce este indicele HOMA, analiza care îți spune dacă ai rezistență la insulină
Rezistența la insulină nu produce niciun simptom, așa încât singurul mod de a afla dacă ai această problemă este să mergi la medic pentru o evaluare clinică și pentru analize specifice. Există mai multe tipuri de teste care pot evalua rezistența la insulină. Unul dintre ele este indicele HOMA, care oferă o acuratețe crescută în evaluarea rezistenței la insulină, potrivit studiilor.
Indicele HOMA – mai exact, HOMA-IR, unul dintre cele două variante de teste HOMA – este o metodă de calcul utilizată în practica medicală pentru a estima sensibilitatea la insulină a celulelor corpului. Acronimul provine de la denumirea în engleză a acestui test: „Homeostasis Model Assessment – Insulin Resistance”.
Rezistența la insulină este rezultatul unei combinații de factori genetici și stil de viață și factori. Ar trebui să efectuezi indicele HOMA – analiza pentru rezistența la insulină – dacă ai una sau mai multe dintre următoarele probleme:
- ai un indice de masă corporală mai mare de 28;
- ai un stil de viață sedentar;
- ai o alimentație dezechilibrată, cu un consum excesiv de carbohidrați rafinați și zaharuri;
- suferi de anumite afecțiuni hormonale, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice și tulburări tiroidiene. Acestea pot contribui la apariția rezistenței la insulină;
- suferi de stres cronic – și acesta poate influența nivelul glucozei și insulinei.
Cum se face testul HOMA-IR
Indicele HOMA, analiza pentru rezistența la insulină, este recomandat adulților, dar este o metodă bună de evaluare a rezistenței la insulină și la copiii supraponderali și obezi, potrivit unui studiu publicat în Revista Română de Pediatrie.
Acest test util în anticiparea diabetului se calculează prin evaluarea a doi parametri din sânge: valoarea glicemiei și a insulinei à jeun (pe nemâncate).
HOMA-IR se obține prin formula:
- nivelul de insulină în sânge (µU/mL) x nivelul glicemiei (mg/dL) /405
Cu cât valoarea obținută prin această metodă matematică este mai mare, cu atât rezistența la insulină este mai mare.
Testul se efectuează din sângele venos, ar recoltarea se face pe nemâncate. Pauza de alimentație trebuie să fie de minimum 8 ore.
Cum se interpretează rezultatul
Indicele HOMA – analiza pentru rezistența la insulină este considerat optim când valoarea este mai mică de 2. Aceasta înseamnă că ai o sensibilitate crescută la insulină, ceea ce se traduce printr-o utilizare optimă a insulinei în organism și un risc scăzut de diabet. Cu cât valoarea este mai mare, cu atât crește probabilitatea de a avea rezistență la insulină.
Valori de referință
<2 valoare optimă;
>2 posibilă rezistență la insulină;
>2,5 probabilitate crescută de rezistență la insulină;
>5 rezistență semnificativă la insulină.
Aceste valori de referință pot diferi de la un laborator la altul, în funcție de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii utilizați. Se recomandă ca interpretarea rezultatelor să se facă în context clinic, de către un medic.
Ce preț are testul HOMA în România
Mai multe laboratoare din România pun la dispoziția pacienților indicele HOMA – analiza pentru rezistența la insulină. În funcție de laborator, prețul analizei variază între 58 și 73 de lei. Ea nu este decontată de casa de asigurări de sănătate.
Un specialist poate face recomandări pentru a reduce rezistența celulelor la insulină. Prin modificarea stilului de viață poți reduce valoarea indicelui HOMA astfel încât să previi apariția diabetului zaharat de tip 2 și a altor probleme de sănătate.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.