Cum poți încetini progresia bolilor de rinichi

MediCOOL.ro
MediCOOL.ro
Publicat: 2 iulie 2023, 06:16

Orice dezechilibru minor în funcționarea rinichilor trece de obicei nedetectat din cauza lipsei oricăror simptome majore. El poate rămâne neobservat până la apariţia unei boli renale avansate. Din fericire, modificarea unor activități ale stilului de viață poate ajuta la întârzierea afectării rinichilor. Află cum poți încetini progresia bolilor de rinichi.

Reclamă

Pentru a menține o sănătate generală bună, trebuie să fii atentă la toate organele corpului. În special la rinichi. Aceștia sunt organele asemănătoare pumnilor care se găsesc sub coaste, situate pe ambele părți ale coloanei vertebrale. Ei permit organismului să filtreze lichidele suplimentare și toxinele în mod eficient. Ajută la obținerea unui echilibru sănătos de apă, săruri și minerale precum sodiu, calciu și fosfor în sânge.

Cum poți încetini progresia bolilor de rinichi

Rinichii ajută, de asemenea, la controlul tensiunii arteriale și la menținerea sănătății oaselor. Din păcate, orice dezechilibru minor în funcționarea rinichilor rămâne de obicei nedetectat din cauza lipsei oricăror simptome majore, până la apariţia unei boli renale avansate. Prin urmare, sunt importante vizitele regulate la medic şi analizele de rutină.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Într-un interviu acordat HT Lifestyle, dr. Saurabh Pokhariyal, co-fondator al Centrului de dializă VitusCare, a explicat: „Controalele periodice ale rinichilor sunt esențiale pentru cei care fie au diabet, probleme cardiovasculare, hipertensiune arterială, obezitate sau un istoric familial al bolilor de rinichi. Prin verificarea regulată a funcției renale, se poate observa şi ţine sub control sănătatea rinichilor cuiva. O diagnosticare precoce a oricărei probleme legate de rinichi poate ajuta la gestionarea oricăror daune viitoare, mai bine”.

El a subliniat puținele studii care au estimat că peste 1 milion de pacienți noi au fost diagnosticați cu boală renală în stadiu terminal (ESKD). Aceștia trebuie fie să opteze pentru terapia de dializă, fie să fie supuși unui transplant de rinichi. În plus, aproape 0,2 milioane de persoane sunt adăugate la acest grup în fiecare an. Se întâmplă din cauza incidenței crescute a tulburărilor stilului de viață, cum ar fi diabetul și hipertensiunea. Acestea sunt precursorii majori ai bolilor renale.

Reclamă

Potrivit doctorului Saurabh Pokhariyal, „din fericire, modificarea anumitor activități ale stilului de viață poate ajuta, de asemenea, la întârzierea afectării rinichilor, mai ales dacă boala renală cronică (CKD) este diagnosticată într-una dintre etapele incipiente.” El a împărtășit câteva dintre recomandările pe care ar trebui să le respecţi pentru a încetini progresia bolilor renale.

Optează pentru activitate fizică regulată

O jumătate de oră de exerciții fizice regulate este esențială pentru un organism sănătos. Exercițiile aerobice ajută la menținerea sănătății cardiovasculare optime. De asemenea, ajută la scăderea tensiunii arteriale și a zahărului din sânge, care sunt cele două cauze principale ale bolii renale. Rutinele de exerciții precum mersul rapid, alergarea și/sau ciclismul pot fi benefice pentru sănătatea rinichilor. Se poate opta pentru aceste activităţi în funcţie de interes şi conform recomandării medicului.

Atenție la suplimentele OTC și la medicamente

Ia medicamente numai după recomandarea medicului. Luarea de analgezice în mod regulat fără a consulta medicii pe o perioadă lungă de timp poate provoca boli renale cronice. Ia în considerare folosirea de analgezice fără prescripție medicală (OTC) numai în cazul în care durerea este insuportabilă. În cazul în care durerea în oricare dintre părți este una recurentă, trebuie să consulți un medic generalist pentru un diagnostic suplimentar.

Reclamă

Monitorizează nivelul glicemiei

Dacă ai diabet, controlul nivelului de zahăr din sânge poate ajuta la încetinirea progresiei bolii de rinichi. Discută cu un nutriționist pentru a afla mai multe despre alimentele/mâncărurile care pot fi consumate în caz de diabet sau boli de rinichi. Urmează în mod regulat instrucțiunile medicului legate de dietă, insulină și alte medicamente.

Controlează tensiunea arterială

Menținerea tensiunii arteriale într-un interval sănătos poate ajuta la încetinirea progresiei bolii de rinichi. Schimbările stilului de viață, cum ar fi menținerea unei greutăți sănătoase, exercițiile fizice, meditația, consumul mai puțin de sare și alcool și renunțarea la fumat pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Dacă ești diagnosticat cu hipertensiune arterială, medicul îți poate prescrie medicamente pentru tensiunea arterială în plus față de modificarea stilului de viață.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Semne ale bolilor de rinichi. Ce pot indica aceste simptome
Semne ale bolilor de rinichi. Ce pot indica aceste simptome
Semne ale bolilor de rinichi. Ce pot indica aceste simptome
5 suplimente care afectează rinichii
5 suplimente care afectează rinichii
5 suplimente care afectează rinichii
Băuturi naturale pentru sănătatea rinichilor. Cum pot preveni afecțiunile renale
Băuturi naturale pentru sănătatea rinichilor. Cum pot preveni afecțiunile renale
Băuturi naturale pentru sănătatea rinichilor. Cum pot preveni afecțiunile renale
Reclamă
PARTENERI
icon