Fibrele au un rol important în organism deoarece sprijină desfășurarea a numeroase funcții. Acestea sunt esențiale pentru a încuraja procesul de slăbit, a menține sănătatea intestinală și a crește speranța de viață. Însă, asimilarea lor poate fi îngreunată de anumiți factori. Află ce greșeli care te opresc să obții mai multe fibre poți evita.
În zonele albastre, zonele lumii în care oamenii sunt mai longevivi și trăiesc o viață mai sănătoasă, alimentele bogate în fibre precum: semințele, cerealele integrale, fasolea, nucile și legumele rădăcinoase reprezintă componente majore ale dietei.
Greșeli care te opresc să obții mai multe fibre
Unele tipuri de fibre solubile, cum ar fi coaja de psyllium, pot ajuta la pierderea în greutate deoarece oferă senzație de sațietate. În același timp, la câteva ore de la consum, te pot împinge să mănânci alimente în exces, dacă nu obții suficienți nutrienți din mâncare, conform Insider.
Se poate întâmpla ca atunci când începi să urmezi o dietă, să consumi multe salate și fructe proaspete pentru a obține fibre, ceea ce te poate face să te simți rău. Chiar dacă poate părea un obicei inofensiv, acesta poate cauza neplăceri și, în unele cazuri, poate provoca probleme de sănătate.
Renunțarea la o bună parte din fibre
Unele persoanele care nu sunt obișnuite să consume fibre pot descoperi că includerea mai multor fibre în dietă, poate cauza o experiență neplăcută din punctul de vedere gastrointestinal. Astfel, pot face greșeala de a renunța la o bună parte din fibre.
În asemenea situații, se recomandă să incluzi treptat mai mulți nutrienți în dietă pentru a evita una dintre aceste greșeli care te opresc să obții mai multe fibre. De asemenea, este indicat să încerci mai multe surse de alimentație.
Renunțarea la carbohidrați
Când încep o dietă, majoritatea oamenilor evită să mănânce carbohidrați. Însă, fibrele sunt un tip de carbohidrat, ce are tendința de a se lega de alți carbohidrați. Dacă alegi să renunți la carbohidrați, din neatenție, poți exclude din alimentație fibrele.
Când alegi să urmezi o dietă cu un conținut scăzut de carbohidrați, se recomandă să eviți să consumi: paste, pâine albă și orez. Pentru a păstra carbohidrații sănătoși în alimentație, optează pentru alimente din cereale integrale, precum pâinea integrală din grâu. Acestea îți pot crește aportul de fibre și pot susține sănătatea intestinală.
De asemenea, dacă lași carbohidrații în frigider timp de câteva ore, le poate schimba compoziția, în amidon rezistent, o substanță bogată în fibre.
În plus, poți încerca să consumi carbohidrați antiinflamatori. Aceștia includ: hrișcă, cartofi mov, orez brun, ovăz, spelt, sorg sau fasole neagră.
Convingerea că fructele ar putea fi surse importante de fibre
Multe persoane cred că fructele pot oferi concentrații mari de fibre. În general, fructele conțin zahăr și apă, dar au un conținut scăzut de fibre. Totuși, există câteva excepții. Spre exemplu, afinele și zmeura au concentrații semnificative. În acest mod, poți evita să faci greșeli care te opresc să obții mai multe fibre.
Consumul de salate din verdețuri fără alte ingrediente
Salatele verzi sunt sănătoase, însă au un conținut scăzut de fibre și foarte multă apă în compoziție. Dacă adaugi în aceste salate alte ingrediente, precum nucile, migdalele sau năutul, poți crește aportul de fibre, pe care îl pot oferi.
Consumul scăzut de lichide
Fibrele solubile captează anumite tipuri de grăsimi și zaharuri pentru a-ți îmbunătăți digestia, potrivit TheHealthSite. În acest mod, fibrele scad nivelurile colesterolului și zahărului din sânge. Totodată, fibrele solubile au nevoie de apă și absorb o cantitate suficientă. Dacă nu consumi destulă apă împreună cu fibre solubile, există riscul de apariție a constipației, disconfortului stomacal și a altor probleme digestive.
Înlocuirea alimentelor integrale cu produse prebiotice
Prebioticele reprezintă fibre vegetale. Multe persoane au tendința de a lua suplimente pentru a putea obține aportul zilnic necesar. Se recomandă să acorzi prioritate fibrelor din surse alimentare integrale deoarece acestea sunt cele mai sănătoase. Astfel, eviți să faci greșeli care te opresc să obții mai multe fibre.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.