Pentru a preveni afecțiunile asociate unei posturi corporale greșite poți încerca să faci exerciții fizice pentru întărirea mușchilor. Ion Iulian alias Crazy John, antrenor fitness, și Vlad Gherman, actor, au fost invitații lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 12, din sezonul 7, la MediCOOL. Citește despre exerciții fizice pentru a preveni deformarea coloanei vertebrale.
Ion Iulian a exemplificat împreună cu ajutorul lui Vlad Gherman și al lui Mihail Pautov câteva exerciții fizice, care pot ajuta la identificarea problemelor de sănătate de la nivelul coloanei vertebrale și la prevenirea acestora.
Exerciții fizice pentru a preveni deformarea coloanei vertebrale
Problemele de sănătate asociate coloanei vertebrale pot fi fiziologice. Atunci când se deformează într-un grad destul de avansat, devin patologice. În această situație necesită atenția unui chirurg sau terapeut. Expunerea la curenții de aer rece uneori poate crește riscul de a suferi deformări ale coloanei.
Poți urma câteva sfaturi pentru a-ți proteja coloana vertebrală. Printre acestea se pot regăsi: folosirea unui scaun de birou ergonomic, eliminarea factor de stres, odihna după un efort prelungit și protejarea mușchilor spatelui în timpul ridicării unor greutăți.
Există unele exerciții fizice, care se pot dovedi eficiente în prevenirea deformărilor coloanei vertebrale și diagnosticarea simptomelor pe care le pot determina aceste deformări. Multe dintre aceste exerciții fizice pentru a preveni deformarea coloanei vertebrale se pot executa cu ajutorul unei benzi de rezistență.
Primul exercițiu
Se ia banda de rezistență și se înfășoară în jurul ambelor mâini. Ridici mâinile deasupra capului și din poziția aceasta, se poate observa coloana vertebrală. Se depărtează picioarele și se îndreaptă umerii. După aceea, se face o genuflexiune. Se lasă bazinul în jos către călcâie. Acest exercițiu poate fi eficient inclusiv pentru identifica deformările coloanei, cum ar fi scolioza.
,,Ne putem da seama de evoluția scoliozei pe care o are și cât de grav este afectată coloana. Dacă lasă umerii relaxați, putem să facem asta și cu ochiul liber.”
– Ion Iulian alias Crazy John, antrenor fitness
Al doilea exercițiu
Cu banda de rezistență, se ridică brațele deasupra capului, se trage banda de rezistență pe linia umerilor și se revine. După aceea, se fac 10 repetări și se duc brațele la 45°. Se trage banda de rezistență pe piept, pe lungimea brațelor. După ce termini această etapă, se ia banda de rezistență, se rotește și se coboară cu aceasta până în zona lombară, după care se revine. Este un exercițiu bun, care întărește zona cervicală și zona toracală.
Al treilea exercițiu
Pentru zona lombară se pot face mai multe exerciții fizice pentru a preveni deformarea coloanei vertebrale. Se iau ganterele și se țin lângă trunchi și coapse. Din poziția aceasta, se coboară trunchiul înainte cu spatele drept, după care te ridici. Este un exercițiu care lucrează foarte bine pătratul lombar și care te ajută să scapi de problemele lombare.
Al patrulea exercițiu
Se ia un băț, se ține depărtat de corp și se menține deschiderea umerilor. Se ridică deasupra capului. Se depărtează brațele, picioarele, deschiderea umerilor și se țin vârfurile orientate către exterior. După aceea se apleacă lent bazinul către călcâie într-o genuflexiune. Acesta este un alt exercițiu util pentru a lucra zona lombară și poate fi eficient pentru a identifica deformările coloanei vertebrale.
Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.