Numărul adulților tineri, cu vârsta sub 50 de ani, diagnosticați cu cancer a crescut cu aproape 80% în ultimele trei decenii, semnalează statisticile globale. Acest fenomen îngrijorător este observat în mod special pentru anumite tipuri de cancer. Află cum explică medicii creșterea fără precedent a cazurilor de cancer la tineri.
Până nu demult, înaintarea în vârstă era considerată principalul factor de risc pentru cancer, însă această maladie este diagnosticată astăzi mai mult ca niciodată la adulții tineri, cu vârste între 18 și 49 de ani.
Acest fenomen îngrijorător pare să fi început în anii 1990. Incidența globală a cancerele cu debut precoce, cum sunt numite atunci când apar înaintea vârstei de 50 de ani, a crescut cu 79,1% la nivel global între 1990 și 2019, potrivit unui studiu realizat de echipe de cercetători din Marea Britanie, China și Suedia.
Numărul deceselor cauzate de această maladie la tineri a crescut și el cu aproape 28%. Cancerele au fost diagnosticate cel mai frecvent la persoane cu vârste între 40 și 49 de ani. Estimările cercetătorilor arată că, până în 2030, incidența și decesele globale cauzate de cancerele cu debut precoce vor crește cu 31%, respectiv 21%.
Tipurile de cancer diagnosticate tot mai des la adulții tineri
Mai multe tipuri de cancere au înregistrat o creștere semnificativă a incidenței în rândul adulților tineri, arată același studiu. Acestea includ:
- cancerul de sân;
- cancerul de piele;
- cancerul tiroidian;
- cancerul cerebral și al sistemului nervos central.
Metodele moderne de diagnostic și tratamentele oncologice tot mai eficiente au redus rata mortalității generale prin cancer la adulții tineri. Cu toate acestea, ea a crescut pentru anumite tipuri de cancer în intervalul 1990-2019:
- cancerul de sân;
- cancerele sistemului reproducător: de col uterin, ovarian, uterin și testicular;
- cancerul de piele;
- cancerul cerebral și al sistemului nervos central.
În Statele Unite, cercetătorii de la American Cancer Society au constatat că generația X și Millennials prezintă un risc mai mare pentru 17 tipuri de cancer, comparativ cu generațiile anterioare. Generația X se referă la persoanele născute între 1965 și 1980, iar Millenials sunt cei născuți între 1980 și 1996 (sau până în 2000).
Tipurile de cancer cu o incidență în creștere la aceștia includ:
- cancerul gastric (două forme);
- cancerul intestinului subțire;
- cancerul de sân cu receptor de estrogen (ER) pozitiv;
- cancerul ovarian;
- cancerul tiroidian;
- cancerul hepatic;
- cancerul căilor biliare;
- cancerul colorectal;
- cancerul uterin;
- cancerul testicular;
- cancerul vezicii biliare;
- cancerul renal;
- cancerul pancreatic;
- cancere de sânge: mielom și leucemie.
Tipurile de cancer care au avut cea mai rapidă creștere a incidenței la adulții tineri sunt cancerul tiroidian, pancreatic, renal, al intestinului subțire și hepatic la femei, arată studiul publicat în revista The Lancet Public Health. Cazurile diagnosticate au fost de două și până la patru ori mai numeroase la persoanele născute în 1990, comparativ cu cele născute în 1955.
De ce cresc cazurile de cancer la tineri
În trecut, se credea că majoritatea cazurilor de cancer la tineri erau cauzate de factori ereditari. De exemplu, mutațiile genelor BRCA1 și BRCA2 cresc riscul de cancer de sân.
Astăzi, tot mai mulți pacienți tineri nu au o predispoziție genetică evidentă pentru cancer. Toate studiile care au investigat cauzele acestui fenomen conduc către un singur vinovat: schimbarea stilului de viață.
„Fiecare dintre noi are mii de variante genetice, unele cu un risc foarte mic de cancer, dar care crește atunci când sunt combinate cu anumite schimbări de mediu”, a explicat pentru BBC profesorul de patologie și epidemiologie Shuji Ogino, de la Universitatea Harvard.
Obezitatea și sindromul metabolic
Se știe că un consum excesiv de zahăr și de alimente ultraprocesate, menținerea unei glicemii constant ridicate și rezistența la insulină cresc nu doar riscul de diabet, ci și pe cel de cancer, spune specialistul.
Sindromul metabolic și obezitatea predispun la această maladie prin amplificarea inflamației în corp și dereglarea unor căi hormonale esențiale. Greutatea corporală mare este un factor de risc pentru 10 din cele 17 tipuri de cancer cu o incidență în creștere la generația X și Millenials.
Obiceiurile de somn
Un aspect mult neglijat este schimbarea semnificativă a obiceiurilor de somn la nivel mondial în ultimii 50-100 de ani. Potrivit unui studiu, durata medie a somnului copiilor și adolescenților a scăzut cu 60 de minute pe noapte între 1905 și 2008. Totodată, munca în schimburi a devenit o practică tot mai răspândită în ultimele decenii, pe toate continentele.
Profesorul Shuji Ogino crede că acest lucru ar putea favoriza apariția unor carcinogeni diferiți, care anterior nu atrăgeau prea multă atenție. Unii oameni de știință avansează ideea că expunerea aproape continuă la lumină artificială, fie de la lămpile stradale, fie de la telefoane mobile, poate fi considerată un carcinogen nou. Această expunere perturbă ceasul biologic al corpului, lucru asociat cu un risc mai mare de cancer de sân, colon, ovarian și prostatic.
Unele cercetări susțin că munca în ture, prin expunerea continuă la lumină pe timpul nopții, poate favoriza cancerul prin scăderea nivelurilor de melatonină.
Toxinele din mediu
Pe lângă factorii de risc bine cunoscuți, specialiștii organizației Health Foundation, din Regatul Unit, vorbesc și despre impactul mediului asupra riscului de cancer la tineri.
Unele cercetări au investigat expunerea persistentă la microplastice și la substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS). Frank Frizelle, un chirurg colorectal din Noua Zeelandă, susține că incidența tot mai mare a cancerului colorectal în rândul persoanelor sub 50 de ani coincide cu perioada în care microplasticele au devenit mult mai prezente în mediu.
Potrivit teoriei sale, particulele mici de plastic ar putea perturba stratul de mucus colonic. Acesta protejează mucoasa intestinului de diverși patogeni și toxine provenite din alimentație. „Micro- și nanoplasticele ar putea permite permeabilizarea stratului de mucus într-un anumit mod, ca și cum ai face o serie de găuri mici într-un prezervativ”, a explicat Frizelle pentru BBC.
Studiile explorează și efectul acestor substanțe asupra microbiomului intestinal, ansamblul de microorganisme comensale din intestinul gros. De asemenea, aditivii chimici din alimentele procesate ar putea juca un rol în apariția cancerului prin stimularea inflamației și deteriorarea ADN-ului la nivelul colonului. La fel ca în cazul microplasticelor, dovezile sunt relativ limitate deocamdată.
Îmbătrânirea biologică prematură
Numărul tot mai mare de cazuri de cancer la tineri este consecința îmbătrânirii biologice accelerate, susține un studiu prezentat la conferința din 2024 a Asociației Americane de Cercetare a Cancerului. Spre deosebire de vârsta cronologică, cea biologică poate fi influențată de factori precum:
- alimentația;
- activitatea fizică;
- stresorii de mediu;
- sănătatea mintală.
„Tot mai multe dovezi arată că generațiile mai tinere ar putea îmbătrâni mai repede decât se anticipa, probabil din cauza expunerii timpurii la diverși factori de risc și agresiuni din mediu. Cu toate acestea, impactul îmbătrânirii accelerate asupra dezvoltării cancerului la vârste fragede rămâne încă neclar, a declarat Ruiyi Tian, unul dintre autorii studiului.
Cercetătorii au constatat că persoanele născute după anul 1965 au un risc cu 17% mai mare de îmbătrânire prematură, comparativ cu cele născute între 1950 și 1954. Prin corelarea vârstei biologice cu riscul de cancer, cercetătorii au descoperit că îmbătrânirea prematură este asociată cu mai multe tipuri de cancer la tineri. Printre cele mai frecvente sunt cancerul pulmonar, gastrointestinal și uterin.
Încetinirea procesului de îmbătrânire biologică ar putea fi esențială în prevenirea cancerului. Un stil de viață sănătos rămâne principalul aliat în acest demers.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.