Cât de adevărată este expresia ,,te trage curentul”. Ce modificări produce expunerea la aer rece în organism

Publicat: 7 decembrie 2024, 13:05 / Actualizat: 9 decembrie 2024, 10:07

Efectele expunerii la curent se regăsesc printre cele mai frecvent dezbătute subiecte. Doctorul Mihail Pautov a discutat despre acțiunea aerului rece asupra organismului, în episodul 12, din sezonul 7, la MediCOOL. Află cât de adevărată este expresia ,,te trage curentul”.

Mihail Pautov a făcut două experimente simple în cadrul emisiunii MediCOOL. În cadrul acestora, a arătat ce se întâmplă dacă te expui constant la un curent de aer rece. Acesta a explicat ce modificări poate produce în corpul uman.

Cât de adevărată este expresia ,,te trage curentul”

Expresia ,,te trage curentul” se regăsește printre cele mai populare mituri. Chiar dacă se crede că doar în România există, se întâlnește și în alte țări, precum: Germania, Rusia și Coreea de Sud. Există studii care arată că persoanele care lucrează într-un mediu rece au o predispoziție de a dezvolta torticolis, rigiditate a mușchilor spatelui și dureri.

Primul experiment din cadrul emisiunii MediCOOL s-a desfășurat prin intermediul unei camere termice. Atunci când temperatura de pe spate s-a menținut la 37 °C, ecranul a indicat o culoare roșie în zona afectată. Pentru a imita curentul de aer rece s-a folosit un föhn, ținut la o mică distanță de spatele unei persoane din public.

Cu ajutorul aparatului folosit, s-a putut observa cum aerul rece a făcut ca temperatura corporală să se reducă exact în zona în care s-a utilizat uscătorul de păr. Aceasta poate determina o ușoară senzație de disconfort și o senzație de rece.

De asemenea, unele cercetări au demonstrat că o reducere de 2-3 °C poate diminua apărarea celulelor albe la nivelul vaselor de sânge. 

Cum acționează aerul rece în organism

Dacă vrei să afli cât de adevărată este expresia te trage curentul, poți lua în considerare că atunci când stai într-o încăpere în care sunt două geamuri deschise, se poate întâmpla ca temperatura corporală din zona afectată să se mențină scăzută.

Pentru a exemplifica acest lucru, doctorul Mihail Pautov a făcut un al doilea experiment simplu în platoul emisiunii, când le-a cerut persoanelor din public să-și miște mâinile în încăpere. Atunci când și-au mișcat mâinile au simțit mai bine aerul rece. Corpul uman are o temperatură de aproximativ 37 °C. În încăpere erau 22 °C.

Când stai nemișcat într-un singur loc, în jurul tău se formează o pătură subțire de aer cald. Aceasta se încălzește și ajunge la 37 °C pentru că rămâne în contact cu suprafața ta corporală. În momentul în care apare un curent de aer rece, care suflă spre corp, temperatura din acea zonă se reduce.

Odată ce o parte a corpului începe să se răcească, provoacă o reacție în organism, care poartă denumirea de vasoconstricție. Vasele de sânge și mușchii se strâng ca răspuns la acțiunea sa și apare un spasm muscular, dar această reacție nu este suficientă pentru a suferi de torticolis. Însă, se regăsește printre factorii declanșatori ai acestei probleme de sănătate.

,,Curentul este primul factor care poate duce la probleme de sănătate.”

– Mihail Pautov, medic specialist

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Nivelurile a 13 proteine asociate îmbătrânirii creierului cresc la 57, 70 și 78 de ani. Un studiu a analizat etapele acestui proces
Nivelurile a 13 proteine asociate îmbătrânirii creierului cresc la 57, 70 și 78 de ani. Un studiu a analizat etapele acestui proces
Ce este torticolis. Cum poți identifica mușchii afectați și ce poți face pentru a-i trata
Ce este torticolis. Cum poți identifica mușchii afectați și ce poți face pentru a-i trata
Sfaturi pentru a preveni torticolis. Cum te afectează o poziție coporală vicioasă
Sfaturi pentru a preveni torticolis. Cum te afectează o poziție coporală vicioasă
PARTENERI