Dieta poate ajuta la diminuarea riscului de inflamație. Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness, și doctorul Mihail Pautov au discutat despre alimentele care pot ameliora inflamația, în episodul 12, din sezonul 7, la MediCOOL. Citește despre alimente cu efect antiinflamator.
Carmen Brumă a oferit câteva exemple de alimente care pot fi utile în gestionarea inflamației. Aceasta a prezentat ce conțin, a vorbit despre acțiunea lor asupra simptomelor în organism și a oferit câteva sugestii pentru consum.
Alimente cu efect antiinflamator
Dieta poate influența în mod semnificativ dezvoltarea anumitor simptome în organism. Există unele alimente care au caracter antiinflamator și pot ajuta la gestionarea mai multor probleme de sănătate, inclusiv în cazul torticolisului.
Totuși, chiar dacă pot lupta împotriva inflamației, aceste alimente nu pot acționa ca un medicament antiinflamator. Dacă suferi de o durere acută, care te deranjează și-ți afectează desfășurarea activităților de zi cu zi, administrarea unui medicament poate fi mai eficientă. Însă, înainte de a recurge la un tratament, poate fi mai bine să încerci să-ți adaptezi dieta.
Carne de pește gras
Carnea de pește gras include acizi grași Omega 3, inclusiv acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA). Studiile au asociat aceste două tipuri de grăsimi cu un nivel mai scăzut al proteinei C reactive, un marker al inflamației în corp. Din această categorie, poți consuma: ton, macrou, somn românesc sau scrumbie.
Bulion
Roșiile gătite sunt alimente cu efect antiinflamator. Bulionul poate fi o variantă mai bună decât roșiile crude pentru diminuarea inflamației în organism. Conține o cantitate mult mai mare de licopen decât acestea.
Roșiile gătite au mai mult licopen decât roșiile crude, iar licopenul este recunoscut ca antiinflamator. Pentru ca organismul să-l absoarbă mai bine și să aibă eficiență maximă, are nevoie să fie combinat cu o sursă de grăsime. Uleiul de măsline poate asigura suficientă grăsime pentru absorbție și are la rândul său, proprietăți antiinflamatorii.
Afine
Afinele au numeroase proprietăți medicinale. Acestea includ antocianine, un tip de flavonoide, care le oferă pigmentul specific și care sunt dovedite ca fiind antiinflamatoare eficiente. Afinele sunt printre fructele care conțin cele mai mari concentrații de antioxidanți, conform Healthline.
Antioxidanții îți pot proteja organismul de acțiunea radicalilor liberi. Acestea reprezintă molecule instabile care pot deteriora celulele, pot accelera procesul de îmbătrânire și pot crește riscul de afecțiuni cronice, precum cancerul.
Turmeric
Printre aceste alimente cu efect antiinflamator se regăsește turmericul. Turmericul se poate adăuga în diverse băuturi și se poate folosi sub formă de supliment și condiment. Acesta are dezavantajul că nu se aboarbe foarte bine în fluxul sanguin, de aceea ai nevoie să-l amesteci cu alte condimente precum piperul.
În plus, curcumina prezentă în compoziția turmericului poate atenua o parte dintre simptomele ușoare ale artritei. Printre acestea se pot regăsi durerile articulare și inflamația articulațiilor.
Apă
Apa ajută în lupta împotriva inflamației și elimină toxinele. Dacă te confrunți cu o stare inflamatorie în corp, este important să te asiguri că te hidratezi corespunzător.
,,Iată cât de variată este această gamă de alimente, care au proprietăți antiinflamatorii.”
– Mihail Pautov, medic specialist
,,Apă ne ajută să luptăm împotriva inflamației și să eliminăm toxinele.”
– Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness
Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.