Efectele zahărului asupra organismului. Recomandări pentru consumul sucului de fructe

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 20 martie 2024, 07:30

Consumul excesiv de zahăr cauzează o serie de efecte adverse în organism. Laura Ene, medic diabetolog, nutriție și boli metabolice, a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 4, din sezonul 6, MediCOOL. Citește despre efectele zahărului asupra organismului.

Reclamă

Laura Ene a prezentat care este conținutul sucului natural de fructe și a precizat cum poate fi consumat în mod constant, fără a avea riscuri pentru sănătate. Împreună cu Mihail Pautov au explicat ce se întâmplă cu glucoza și fructoza în corpul uman și au discutat despre factorii care favorizează apariția bolii ficatului gras.

Când se consumă sucul de fructe

Sucul proaspăt stors din portocale sau oricare alt fruct este foarte sănătos, dar include numai apa și zahărul din alimente. Din compoziția acestuia lipsesc într-o proporție destul de mare: pulpa, fibrele, vitaminele și mineralele.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pe rețelele sociale există numeroase dezbateri cu privire la fructe și la conținutul acestora de fructoză. Oamenii sunt preocupați de efectele zahărului asupra organismului. Zahărul de bucătărie este format din glucoză și fructoză. Acest litru de suc de portocale are 120 de grame de zahăr. Conține 50% glucoză, 50% fructoză și apă. În acest caz, oferă prea mult zahăr pentru o persoană care îndeplinește activități fizice obișnuite sau care urmează un stil de viață sedentar.

-Cine ar putea să bea suc?
-Sportivii de performanță și persoanele care fac multă mișcare pot bea suc de fructe în mod constant. Dacă alegi să-l bei de dimineață se recomandă să depui efort fizic, cum ar fi să înoți, să faci o plimbare sau să escaladezi un munte. În general, când urmează o activitate fizică destul de importantă, care necesită această cantitate mare de zahăr poate fi consumat în siguranță. Zahărul este combustibilul esențial pentru corpul uman.

Reclamă

Efectele zahărului asupra organismului

Când consumi suc de fructe și nu depui efort fizic pentru a arde zahărul din compoziție, acest obicei are efecte asupra organismului. Indiferent de sursa din care o obții, această băutură are aceeași compoziție de zahăr.  

Glucoza se folosește în tot organismul, inclusiv în mușchi, în timp ce creierul utilizeaza glucoza ca pe un combustibil principal. Energia principală din creier provine din glucoză, de aceea când bei acest suc, glucoza din compoziție ajunge direct în corp. Excesul călătorește la ficat și se transformă în grăsime.

Consumul excesiv de fructoză poate ridica probleme de sănătate. Fructoza se metabolizează doar în ficat. Nu există celule din corp care să o folosească. Ficatul ia fructoza pentru a transforma o parte din aceasta în glucoză. Dar dacă duci un stil de viață sedentar și bei un litru de suc de fructe, această fructoză se va transforma în grăsime.

Reclamă

În timp, acest obicei de a consuma prea mult zahăr poate provoca boala ficatului gras. Aceasta apare din cauza unor cantități în exces de carbohidrați și fructoză. Efectele zahărului asupra organismului pot fi ținute sub control dacă acest condiment este consumat în cantități moderate.

,,Multă lume mă întreabă despre boala ficatului gras. Acesta este ficatul unui pacient, care consumă prea mult zahăr.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

,,Grav pentru sănătate este această grăsime depusă pe ficat, care înseamnă exces de carbohidrați, exces de zahăr, exces de fructoză. Exces înseamnă că-l mâncăm, dar nu-l mai consumăm.”

– Laura Ene, medic diabetolog, nutriție și boli metabolice

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
Fructe bogate în magneziu. Cum îți pot completa alimentația
Fructe bogate în magneziu. Cum îți pot completa alimentația
Fructe bogate în magneziu. Cum îți pot completa alimentația
Beneficiile consumului de migdale. Motive pentru a le include în dieta ta
Beneficiile consumului de migdale. Motive pentru a le include în dieta ta
Beneficiile consumului de migdale. Motive pentru a le include în dieta ta
Reclamă
PARTENERI
icon