Cafeaua este o băutură frecvent consumată dimineața, care poate aduce o serie de beneficii pentru organism. Dar, dacă o bei frecvent în cantități mari poate ridica unele riscuri pentru sănătate. Citește despre efectele consumului excesiv de cafea.
Cafeaua are un conținut ridicat de substanțe chimice de apărare, prezente în plante, care poartă denumirea de polifenoli. Acestea asigură efecte protectoare și antioxidante. Totodată, conține cofeină, o substanță ce poate oferi niveluri ridicate de energie. Consumată în exces, în timp, poate provoca probleme de sănătate.
Efectele consumului excesiv de cafea
În mod normal, cofeina poate fi consumată în siguranță în cantități moderate. Unele persoane sunt mai sensibile la efectele cofeinei decât restul. Dacă prezinți simptome din cauza consumului prea ridicat de cofeină, se recomandă să reduci aportul zilnic al acestei substanțe.
Atunci când consumul de cofeină depășește o limită sănătoasă, poate determina reacții adverse. Simptomele acestui exces se pot manifesta sub mai multe forme.
De asemenea, poți reduce cantitatea de cofeină pe care o bei constant cu ajutorul unor înlocuitori pentru cafea. Spre exemplu, cafeaua din orz sau cafeaua de păpădie pot avea aceste efecte în organism.
Creșterea bătăilor inimii
Efectele consumului excesiv de cafea vizează creșterea bătăilor inimii. Cofeina poatea avea efecte diferite în organism. Doar patru cești cu cafea ar putea provoca modificări ușoare ale ritmului cardiac. În același timp, există persoane chiar dacă beau cinci cești cu cafea, acestea nu le afectează ritmul cardiac chiar dacă suferă de afecțiuni ale inimii.
Dureri de cap
Cofeina stimulează sistemul nervos central. Din acest motiv, în general, se consumă dimineața. În unele cazuri, cofeina se folosește ca o formă de ameliorare a durerii și se adaugă în medicamente destinate acestui simptom. Cu toate acestea, atât consumul excesiv de cofeină, cât și renunțarea la această substanță pot provoca dureri de cap.
Anxietate
Cofeina îți poate afecta starea de spirit, conform Very Well Health. În timp ce consumul moderat de cofeină poate contribui la menținerea unor sentimente de fericire, dacă bei prea multă poate provoca stări de anxietate sau chiar anxietate constantă.
Tulburări de somn
Efectele consumului excesiv de cafea includ tulburări de somn. Dacă o consumi aproape de ora de culcare, cofeina poate provoca tulburări ușoare de somn. Acest lucru se întâmplă cu un aport în doze moderate și mari.
Consumul de cofeină înainte de culcare poate reduce durata și calitatea somnului. În același timp, poate deveni mai dificil să adormi. Se recomandă să eviți să consumi cafea cu până la șase ore înainte de a merge la culcare.
Afecțiuni digestive
Efectul laxativ al cafelei se poate atribui eliberării de gastrină, un hormon produs de stomac care accelerează activitatea în colon. În plus, cafeaua decofeinizată poate produce un răspuns similar, potrivit Healthline. Din această cauză, ar putea determina diaree în cazul persoanelor sensibile.
Iritabilitate
Iritabilitatea este printre efectele consumului excesiv de cafea. Consumul de cofeină poate determina sentimentele de iritabilitate, care se pot intensifica pe măsură ce o consumi în cantități mai mari. Totodată, dacă suferi de o tulburare psihologică sau de anxietate, se poate să te confrunți cu iritabilitate chiar și în cazul unui consum mai redus de cofeină decât o persoană obișnuită.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.â