Antena

Efectele consumului excesiv de cafea. Ce se întâmplă dacă bei o cantitate prea mare

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 30 martie 2024, 06:31

Cafeaua este o băutură frecvent consumată dimineața, care poate aduce o serie de beneficii pentru organism. Dar, dacă o bei frecvent în cantități mari poate ridica unele riscuri pentru sănătate. Citește despre efectele consumului excesiv de cafea.

Reclamă

Cafeaua are un conținut ridicat de substanțe chimice de apărare, prezente în plante, care poartă denumirea de polifenoli. Acestea asigură efecte protectoare și antioxidante. Totodată, conține cofeină, o substanță ce poate oferi niveluri ridicate de energie. Consumată în exces, în timp, poate provoca probleme de sănătate.

Efectele consumului excesiv de cafea

În mod normal, cofeina poate fi consumată în siguranță în cantități moderate. Unele persoane sunt mai sensibile la efectele cofeinei decât restul. Dacă prezinți simptome din cauza consumului prea ridicat de cofeină, se recomandă să reduci aportul zilnic al acestei substanțe.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Atunci când consumul de cofeină depășește o limită sănătoasă, poate determina reacții adverse. Simptomele acestui exces se pot manifesta sub mai multe forme.

De asemenea, poți reduce cantitatea de cofeină pe care o bei constant cu ajutorul unor înlocuitori pentru cafea. Spre exemplu, cafeaua din orz sau cafeaua de păpădie pot avea aceste efecte în organism.

Reclamă

Creșterea bătăilor inimii

Efectele consumului excesiv de cafea vizează creșterea bătăilor inimii. Cofeina poatea avea efecte diferite în organism. Doar patru cești cu cafea ar putea provoca modificări ușoare ale ritmului cardiac. În același timp, există persoane chiar dacă beau cinci cești cu cafea, acestea nu le afectează ritmul cardiac chiar dacă suferă de afecțiuni ale inimii.

Dureri de cap

Cofeina stimulează sistemul nervos central. Din acest motiv, în general, se consumă dimineața. În unele cazuri, cofeina se folosește ca o formă de ameliorare a durerii și se adaugă în medicamente destinate acestui simptom. Cu toate acestea, atât consumul excesiv de cofeină, cât și renunțarea la această substanță pot provoca dureri de cap.

Anxietate

Cofeina îți poate afecta starea de spirit, conform Very Well Health. În timp ce consumul moderat de cofeină poate contribui la menținerea unor sentimente de fericire, dacă bei prea multă poate provoca stări de anxietate sau chiar anxietate constantă.

Reclamă

Tulburări de somn

Efectele consumului excesiv de cafea includ tulburări de somn. Dacă o consumi aproape de ora de culcare, cofeina poate provoca tulburări ușoare de somn. Acest lucru se întâmplă cu un aport în doze moderate și mari.

Consumul de cofeină înainte de culcare poate reduce durata și calitatea somnului. În același timp, poate deveni mai dificil să adormi. Se recomandă să eviți să consumi cafea cu până la șase ore înainte de a merge la culcare.

Afecțiuni digestive

Efectul laxativ al cafelei se poate atribui eliberării de gastrină, un hormon produs de stomac care accelerează activitatea în colon. În plus, cafeaua decofeinizată poate produce un răspuns similar, potrivit Healthline. Din această cauză, ar putea determina diaree în cazul persoanelor sensibile.

Iritabilitate

Iritabilitatea este printre efectele consumului excesiv de cafea. Consumul de cofeină poate determina sentimentele de iritabilitate, care se pot intensifica pe măsură ce o consumi în cantități mai mari. Totodată, dacă suferi de o tulburare psihologică sau de anxietate, se poate să te confrunți cu iritabilitate chiar și în cazul unui consum mai redus de cofeină decât o persoană obișnuită.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.â

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon