Cafeaua se regăsește printre cele mai populare băuturi, însă conținutul său de cofeină poate favoriza dezvoltarea anumitor afecțiuni. Dacă apelezi la câteva alternative simple poți reduce acest risc. Citește despre cei mai buni înlocuitori pentru cafea.
Cafeaua poate fi înlocuită cu băuturi mai sănătoase, care îți pot oferi o sursă bună de energie și pot îmbunătăți starea de sănătate generală. În același timp, te pot ajuta să diminuezi aportul de cofeină consumat zilnic.
Cei mai buni înlocuitori pentru cafea
Cafeaua este recunoscută pentru conținutul său de cofeină, care stimulează sistemul nervos central din creier și asigură un nivel de energie crescut timp de câteva ore. Aceasta se regăsește printre cele mai consumate băuturi.
Atunci când alegi un substitut pentru cafea, principalele criterii sunt gustul și nivelul de energie pe care îl poate oferi. Pentru a le îndeplini, poți apela la o serie de variante utile.
Cafea de cicoare
Cafeaua de cicoare se prepară prin prăjirea și măcinarea rădăcinii plantei de cicoare, urmate de hidratarea ei în apă fierbinte. Aceasta nu are în compoziție cofeină. Se caracterizează printr-un gust puternic, cu o aromă de nucă, care se aseamănă foarte mult cu cel al cafelei obișnuite.
Cafea de păpădie
Cafeaua de păpădie se prepară din rădăcinile prăjite ale păpădiei și se numără printre cei mai buni înlocuitori pentru cafea. Băutura are un gust ușor amar și o aromă similară cafelei. Poate asigura proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Poate fi folosită ca remediu natural pentru a trata afecțiunile digestive deoarece poate stimula producerea bilei și poate sprijini funcția ficatului, potrivit Tasting Table.
Cafea din orz
Cafeaua din orz reprezintă o băutură italiană preparată din orz măcinat, cu o aromă similară cafelei. Nu conține cofeină și poate fi o sursă bună de minerale și vitamine. Se poate combina cu lapte sau miere dacă vrei să-i modifici gustul.
Cafea cu ciuperci
Cafeaua cu ciuperci se regăsește printre cei mai buni înlocuitori pentru cafea. Multe ciuperci medicinale sunt considerate plante adaptogene, deoarece îți pot susține organismul să se adapteze la stres și pot sprijini o stare mintală echilibrată. O bună parte dintre acestea, cum ar fi Coama leului și Cordyceps, se folosesc pentru a obține suplimente sau pentru a prepara cafea cu ciuperci. Aceasta poate fi o alternativă la cafeaua obișnuită, pentru că are în compoziție puțină cofeină, iar unele specii nu conțin deloc această substanță.
Cafea de ashwagandha
Ashwagandha este o plantă medicinală, care poate accentua concentrarea și memoria, conform Forbes Health. Consumat sub formă de ceai sau sub formă de supliment, ar putea contribui la tratarea oboselii cronice. Cafeaua de ashwagandha poate fi un bun înlocuitor al cafelei obișnuite.
Suc din iarbă de grâu
Sucul din iarbă de grâu poate fi o alternativă utilă la cafeaua obișnuită. Conține o concentrație mare de clorofilă, care poate contribui la oxigenarea sângelui și la creșterea nivelului de energie. Acesta asigură un profil nutritiv bogat în: calciu, fier, vitamina A și vitamina C.
Ceai negru
Ceaiul negru oferă un gust foarte similar cu cel al cafelei, însă are concentrații mai reduse de cofeină decât aceasta. În același timp, conține mai multă cofeină decât ceaiul verde, fiind printre cei mai buni înlocuitori pentru cafea. De asemenea, datorită conținutului de polifenoli, poate avea proprietăți antioxidante. Astfel, poate diminua efectele dăunătoare ale stresului oxidativ în organism.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.