Efectele consumului de struguri asupra colesterolului. Cum te pot ajuta aceste fructe

Publicat: 30 august 2024, 08:48

Strugurii sunt printre cele mai consumate fructe de pe planetă deoarece pot fi folosiți la prepararea unei varietăți de rețete culinare. Alături de numeroasele utilizări în bucătăria tradițională, pot scădea colesterolul din sânge. Citește despre efectele consumului de struguri asupra colesterolului.

Conținutul strugurilor este bogat în nutrienți. Printre aceștia se pot regăsi: fibre, potasiu, magneziu, fosfor, mangan, calciu, fier, resveratrol, polifenoli, vitamina C, potasiu, vitamina K, proteine, apă și zaharuri naturale. Aceștia pot fi integrați ușor într-o dietă echilibrată, împreună cu alte alimente hrănitoare.

Efectele consumului de struguri asupra colesterolului

Chiar dacă pot fi foarte hrănitori, dacă vrei să incluzi strugurii în alimentație este important să le iei în considerare cantitatea ridicată de zaharuri naturale, conform Health Digest. Aceasta poate avea un impact semnificativ într-o dietă în care se încearcă reducerea consumului de zahăr.

Consumul constant de struguri poate fi o modalitate mai eficientă de a reduce nivelul de colesterol din sânge decât multe dintre alimentele procesate despre care se spune că pot avea același rezultat.

Efectele polifenolilor din struguri asupra colesterolului

Strugurii pot fi utili pentru orice persoană care intenționează să-și reducă nivelul de colesterol din sânge fără a recurge la administrarea medicamentelor. Polifenolii din struguri se regăsesc printre motivele datorită cărora sunt studiati ca superalimente care pot îmbunătăți nivelul de colesterol.

Polifenolii sunt compuși bogați în antioxidanți care pot oferi potențiale proprietăți antiinflamatoare. În același timp, aceștia pot îmbunătăți sănătatea sistemului cardiovascular. Pot preveni acumularea de colesterol în vase de sânge, un simptom care poate produce blocaje arteriale.

Polifenolii din struguri pot ajuta la echilibrarea nivelului de colesterol de lipoproteine ​​cu densitate scăzută, denumit și colesterol LDL sau colesterol rău, potrivit National Library of Medicine.

Efectele fibrelor din struguri asupra colesterolului

Strugurii conțin fibre solubile, care pot contribui la reducerea nivelului de colesterol total din sânge. Totodată, mai ales datorită pulpei bogate în fibre, aceștia ar putea reduce în mod semnificativ hipertensiunea arterială.

Efectele consumului de struguri asupra colesterolului pot avea la bază mai multe substanțe esențiale. Printre fibrele și diverșii fitonutrienți prezenți în struguri se pot regăsi: catechine, proantocianidine, antociani, leucoantocianidină, quercetină, kaempferol, stilben, acid elagic și hidroxicinamați. Mulți dintre aceștia au rolul de a le oferi culoare acestor fructe. În plus, pot avea un rol în diminuarea nivelurilor de colesterol din sânge și pot întări sistemul imunitar.

De asemenea, este important să reții că strugurii pot provoca balonare din cauza fructozei din compoziție.

Alte efecte ale consumului de struguri

Datorită profilului nutritiv foarte bogat, strugurii pot aduce mai multe beneficii organismului. Proprietățile lor antiinflamatoare pot ameliora inflamația din zona rinichilor și a ficatului, iar antioxidanții din compoziție pot reduce riscul de a dezvolta stres oxidativ și ar putea preveni cancerul.

În afară de efectele consumului de struguri asupra colesterolului, consumul acestor fructe poate stimula pierderea în greutate deoarece pot ajuta la descompunerea celulelor grase. În același timp, fibrele din conținut pot preveni acumularea de kilograme nedorite în plus pentru că oferă senzație de sațietate.

Strugurii pot sprijini sănătatea creierului și pot diminua riscul de a dezvolta boala Alzheimer și boala Parkinson. În plus, mineralele din aceste fructe pot susține sănătatea oaselor, conform UCLA Health.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimentele ultraprocesate se pot asocia cu peste 30 de afecțiuni cronice. Cercetătorii au analizat cum pot influența dezvoltarea mai multor simptome
Alimentele ultraprocesate se pot asocia cu peste 30 de afecțiuni cronice. Cercetătorii au analizat cum pot influența dezvoltarea mai multor simptome
Cum să faci maia naturală. Ce tipuri de pâine sunt mai sănătoase
Cum să faci maia naturală. Ce tipuri de pâine sunt mai sănătoase
Ce este cafeaua decofeinizată. Care sunt caracteristicile acestei băuturi
Ce este cafeaua decofeinizată. Care sunt caracteristicile acestei băuturi
PARTENERI