Educația alimentară pentru copii. Cum îi poți convinge să urmeze o dietă sănătoasă

Publicat: 3 martie 2024, 06:47 / Actualizat: 4 martie 2024, 14:43

Există câteva sugestii prin intermediul căror îți poți convinge copiii să urmeze o dietă sănătoasă. Crina Coliban, specialist în diversificarea alimentației bebelușilor și consultant în alăptare, a fost invitata doctorului Mihail Pautov, în episodul 1, din sezonul 6, MediCOOL. Citește despre educația alimentară pentru copii.

Crina Coliban a precizat care sunt greșelile ce ar trebui evitate atunci când încerci să convingi un copil să ia masa, a explicat cum îl poți face să consume mai multe alimente și a prezentat o tehnică cu ajutorul căreia îl poți ajuta să evite excesele în dietă.

Educația alimentară pentru copii

Poate fi dificil să abordezi o discuție despre alimentație sănătoasă cu copiii. Dacă vrei să-ți convingi copilul să adopte o dietă echilibrată se recomandă să fii atent la câteva aspecte. Deși acestea pot părea minore, pot avea un impact semnificativ asupra comportamentelor sale alimentare.

Pentru început, sunt părinți care lasă să se vadă că au un apetit crescut atunci când consumă mâncare nesănătoasă. Acest lucru îi poate face pe copii să-și dorească și mai mult să ajungă la acel produs.

De exemplu, se poate întâmpla atunci când părintele ține un castron cu floricele de porumb, nu-i servește pe cei din jur, dar mănâncă în fața lor. Efectul poate fi același dacă părintele pune castronul lângă el, la distanță de ceilalți.

,,Ți-e poftă dacă vezi pe cineva mâncând cu poftă.” – Mihail Pautov, medic chirurg

În acest caz, nu este indicat ca părintele să-i pună copilului castronul cu alimente sănătoase în față sau încerce să-l hrănească cu forța. Ca urmare, acesta va vrea să se îndepărteze de masă, fără a mânca preparatele. Genul acesta de metodă nu se recomandă în educația alimentară pentru copii.

O altă abordare care poate provoca probleme este atunci când copilului i se spune că are la dispoziție doar un singur fel de mâncare la masă din care poate consuma atât cât poate și nu i se permite să aleagă altceva. În această situație, nu se va simți bine deoarece nu poate căuta o altă opțiune în frigider. Totodată, varianta în care își poate căuta singur alte alimente depinde de vârstă și mărime. Aceste caracteristici pot influența capacitatea sa de a vedea și a lua ce-și dorește.

De asemenea, dacă îi spui că are la îndemână mai multe preparate din care poate selecta, se va simți mai bine. Acest lucru nu înseamnă că i se permite prea mult.

Reglarea alimentației dezechibrate la copiii

Mulți părinți se tem să-și lase copiii să-și aleagă singuri mâncarea. Aceștia se gândesc că vor avea tendința să-și construiască o alimentație dezechilibrată. Însă, copiii pot fi educați pentru a-și organiza singuri dieta.

,,Am ajuns la subiectul despre mâncarea sănătoasă și mâncarea junk. Cea mai mare greșeală pe care putem s-o facem cu copiii este să le spunem că există mâncare nesănătoasă, din mai multe motive. Nu li se spune: Pentru cine? Pentru când? Câtă din mâncarea respectivă devine nesănătoasă? Toți copiii ar trebui să mănânce măcar o singură dată cartofi prăjiți. Altfel, vor face excese în ce privește cartofii prăjiți și orice alt aliment.” – Crina Coliban, specialist în diversificarea alimentației bebelușilor și consultant în alăptare

Cercetătorii americani studiază de mai mulți ani metode prin care îi pot face pe copii să mănânce mai puține dulciuri. Astfel, au descoperit o metodă eficientă care poate face parte din educația alimentară pentru copii. De exemplu, în decurs de o zi, îți lași copilul să mănânce doar alimentul care îi place. Nu i se permite să bea decât apă și nu poate să mănânce nimic altceva decât ce-și dorește cel mai mult.

,,Dacă nu cedează după prima zi, în studiile lor nu a depășit niciun copil 3 zile. N-a murit niciun copil în studiile acestea din cauza consumului ridicat de dulciuri. Din momentul acela, copilul s-a deschis în relația cu restul alimentelor. De ce? Pentru că noi păstrăm tot timpul sub cheie dulciurile, mâncarea nesănătoasă. Atunci mâncarea aceasta devine o obsesie.” – Crina Coliban, specialist în diversificarea alimentației bebelușilor și consultant în alăptare

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
PARTENERI