Antena

Ce se întâmplă dacă bei ulei de ricin. Beneficiile și riscurile pe care le poate avea

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 23 octombrie 2024, 07:54

Uleiul de ricin este cunoscut de secole pentru proprietățile sale medicinale și cosmetice. Deși are beneficii reale, el trebuie utilizat cu prudență, mai ales când se administrează intern. Află ce se întâmplă dacă bei ulei de ricin, ce indicații, dar și ce contraindicații are. 

Reclamă

Un remediu natural tradițional utilizat de sute de ani, uleiul de ricin a revenit în atenție și se bucură de popularitate în mediul online. Pe rețelele de socializare precum TikTok, utilizatorii promovează diverse beneficii ale acestuia, dar nu toate sunt susținute prin dovezi științifice solide. 

Unele recomandări sunt inexacte și chiar periculoase dacă uleiul de ricin este folosit incorect. De exemplu, unii influenceri susțin că aplicarea lui pe abdomen sau în buric „topește” grăsimea de pe burtă sau reduce balonarea și ajută digestia, dar aceste afirmații nu sunt demonstrate științific. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce se întâmplă dacă bei ulei de ricin

Uleiul de ricin se prepară din semințele plantei de ricin (Ricinus communis), are o culoare galben-verzuie și o consistență foarte groasă. 

Deși este un ulei vegetal, uleiul de ricin nu se folosește ca ulei alimentar. Uleiul brut este periculos pentru consum, deoarece semințele conțin un compus toxic numit ricină. El are nevoie să fie procesat corespunzător pentru a îndepărta acest compus și a deveni comestibil. 

Reclamă

Uleiul de ricin se folosește uneori în industria alimentară ca aditiv în produse precum bomboanele și ciocolata. Totuși, nu este considerat un ulei obișnuit pentru gătit sau pentru consumul zilnic, din cauza gustului său neplăcut și a potențialelor efecte adverse. 

Acționează ca laxativ

Cea mai cunoscută utilizare a uleiului de ricin este ca laxativ natural. El a fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru stimularea tranzitului intestinal. Enzimele digestive îl descompun în acid ricinoleic. Acest acid activează anumiți receptori din celulele musculare netede din intestin pentru a crește motilitatea intestinală, conform publicației Health.com.

Uleiul de ricin face parte din categoria laxativelor stimulante care, deși eficiente, sunt puternice și destinate doar utilizării pe termen scurt. Ele pot trata constipația temporar sau pot fi utilizate pentru curățarea intestinului înainte de a efectua o colonoscopie. 

Reclamă

Dacă se administrează în cantitate mare, uleiul de ricin poate provoca diaree intensă, iar dacă se folosește pe termen lung, poate duce la constipație cronică. În plus, poate avea efecte adverse neplăcute, motiv pentru care nu este foarte popular ca remediu pentru constipație. Există multe alternative mai eficiente și cu mai puține efecte secundare, susțin specialiștii centrului medical academic Cleveland Clinic, din SUA. 

Poate induce travaliul

Uleiul de ricin are o istorie îndelungată ca soluție pentru stimularea contracțiilor uterine și declanșarea travaliului. Această practică s-a păstrat chiar și în vremurile moderne, când continuă să fie folosit ocazional în acest scop. Într-un studiu din 2018, 91% din cele peste 300 de femei însărcinate care au luat ulei de ricin amestecat cu suc au născut natural fără complicații.

Totuși, o cantitate mare de ulei de ricin poate cauza contracții rapide și scăderea fluxului de sânge către făt. De aceea, nu ar trebui să apelezi la acest remediu pentru inducerea travaliului decât la recomandarea și sub supravegherea unui medic.

Ce contraindicații are uleiul de ricin

Uleiul de ricin are mai multe efecte adverse decât un alt laxativ stimulant popular numit senna. Când îl ingerezi, el poate provoca:

  • vărsături;
  • crampe abdominale;
  • balonare;
  • stări de amețeală.

Din cauza acestor potențiale efecte adverse, uleiul de ricin este contraindicat mai multor categorii de persoane: 

  • copiilor;
  • vârstnicilor;
  • femeilor însărcinate sau care alăptează;
  • persoanelor cu insuficiență hepatică sau renală.

Ce se întâmplă dacă bei ulei de ricin în cantități mari? Din cauza efectului său laxativ puternic, poate duce la deshidratare severă și dezechilibre electrolitice care pun viața în pericol. 

Alte întrebuințări ale uleiului de ricin

Pentru că are proprietăți hidratante, antiinflamatoare și antibacteriene, acest ulei poate avea numeroase utilizări externe. Se adaugă ca ingredient în produse de îngrijire a pielii și părului, precum și în tratamente pentru anumite afecțiuni dermatologice.

Iată care sunt întrebuințările externe ale uleiului de ricin:

Hidratarea pielii

Uleiul de ricin este bogat în acizi grași, în special acid ricinoleic, care hidratează și mențin elasticitatea pielii. Se include în produse cosmetice naturale, cum ar fi creme și loțiuni hidratante pentru pielea uscată.

Datorită consistenței sale vâscoase, uleiul de ricin formează o barieră protectoare și previne evaporarea apei din piele. Cu toate acestea, medicii nu recomandă folosirea uleiului pur pentru îngrijirea pielii, deoarece poate cauza iritații sau reacții alergice. 

Vindecarea rănilor

Acidul ricinoleic din uleiul de ricin oferă proprietăți analgezice și antiinflamatoare demonstrate, ceea ce îl face un tratament eficient pentru răni. De altfel, el este ingredientul principal al unui pansament topic utilizat pentru răni acute și cronice și ulcere de presiune. 

Totuși, uleiul de ricin nu se recomandă pentru utilizare acasă, ca remediu pentru tăieturi și arsuri, din cauza potențialelor iritații cutanate pe care le poate provoca.

Regenerarea părului

Uleiul de ricin se utilizează ca ingredient în balsamuri și alte produse pentru îngrijirea părului. Datorită efectului hidratant, poate combate uscăciunea scalpului, reduce căderea părului și tratează mătreața. Totuși, uleiul de ricin pur aplicat ca atare pe scalp poate avea unele efecte nedorite, cum ar fi: blocarea porilor, acnee și iritații ale pielii capului. 

Deși nu există dovezi în acest sens, se crede că uleiul de ricin stimulează creșterea mai rapidă a părului. Unele femei îl folosesc ca tratament pentru gene lungi și dese, dar nu s-au efectuat studii care să-i confirme eficiența. 

Tratarea unor probleme oculare

Uleiul de ricin se regăsește printre ingredientele unor picături de ochi care tratează uscăciunea oculară. Însă, aplicarea uleiului ca atare direct în ochi nu este recomandată de medici. 

Unele cercetări susțin că poate fi un tratament eficient pentru blefarită, o afecțiune oculară care provoacă roșeață, senzație de mâncărime, inflamație și iritații ale pleoapelor. Un studiu publicat în 2021 a arătat că persoanele cu blefarită care au aplicat ulei de ricin presat la rece 100% pe o pleoapă de două ori pe zi, timp de patru săptămâni, au avut o îmbunătățire semnificativă a simptomelor.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Căderea părului după naștere. Principalele cauze și tratamente posibile
Căderea părului după naștere. Principalele cauze și tratamente posibile
Căderea părului după naștere. Principalele cauze și tratamente posibile
Băutura care poate reduce colesterolul și riscul de atac de cord. Ce efecte pot avea polifenolii din compoziția sa
Băutura care poate reduce colesterolul și riscul de atac de cord. Ce efecte pot avea polifenolii din compoziția sa
Băutura care poate reduce colesterolul și riscul de atac de cord. Ce efecte pot avea polifenolii din compoziția sa
articol cu video
Alimente care pot ajuta organismul să lupte cu infecțiile urinare. Ce poți consuma pentru a ameliora simptomele
Alimente care pot ajuta organismul să lupte cu infecțiile urinare. Ce poți consuma pentru a ameliora simptomele
Alimente care pot ajuta organismul să lupte cu infecțiile urinare. Ce poți consuma pentru a ameliora simptomele
Reclamă
PARTENERI
icon