Antena

De ce te doare capul când simți senzație de foame. Ce poate sta la baza acestui simptom

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 3 septembrie 2024, 07:17 / Actualizat: 3 septembrie 2024, 15:27

Durerea de cap pe care o experimentăm când sărim peste o masă este modul prin care organismul ne transmite că are nevoie de nutrienți și energie. Află în continuare de ce te doare capul când simți senzație de foame și ce poți face pentru a preveni durerea de cap. 

Reclamă

Când nu mănânci suficient sau faci pauze mari între mese, nu doar stomacul îți transmite semnale că are nevoie de hrană. Cu toții am experimentat, măcar o dată, dureri de cap, nervozitate și chiar senzație de amețeală când am sărit peste o masă din cauza programului prea încărcat. 

De ce te doare capul când simți senzație de foame

Deși nu este îngrijorătoare și nu are consecințe pe termen lung, durerea de cap cauzată de senzația de foame provoacă disconfort și afectează starea de bine. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă te-ai întrebat de ce te doare capul când simți senzație de foame, există mai mulți factori care contribuie la această problemă, conform centrului medical academic Cleveland Clinic, din SUA:

  • Hipoglicemia. Creierul are nevoie de un aport constant de glucoză pentru a funcționa corect, iar glucoza este asigurată de alimente. Când nu mănânci o perioadă mai lungă de timp, nivelul glucozei (glicemiei) scade și afectează echilibrul neurotransmițătorilor implicați în medierea durerii, cum este serotonina;
  • Stresul. Scăderea nivelului de glucoză declanșează eliberarea hormonilor de stres, cum ar fi cortizolul și adrenalina. Aceștia ajută la mobilizarea rezervelor de energie. Însă, produc și o constricție a vaselor de sânge ce reduce oxigenarea și aportul de nutrienți către creier, ceea ce provoacă dureri de cap;
  • Tensiunea musculară. Scăderea glicemiei are ca efect eliberarea de histamină, o substanță care  determină o încordare a mușchilor, inclusiv a celor din zona gâtului și umerilor. Tensiunea musculară contribuie la apariția durerii de cap.

Senzația de sete este adesea confundată cu senzația de foame. Dacă nu bei suficientă apă sau dacă transpiri intens și pierzi lichide, te poți deshidrata. Deshidratarea este o cauză foarte comună a durerilor de cap.

Reclamă

Alte simptome provocate de foame

Dacă te întrebi de ce te doare capul când simți senzație de foame, ia în calcul că durerea cauzată de senzația de foame se simte în partea frontală a capului, dar se poate extinde și la tâmple. Scăderea nivelului de glucoză din sânge se poate manifesta și prin alte simptome. Acestea includ:

  • senzație de greață ușoară;
  • tensiune musculară în zona gâtului sau umerilor;
  • durere abdominală;
  • senzație de amețeală;
  • oboseală;
  • stări de nervozitate;
  • dificultăți de concentrare.

Cum tratezi durerea de cap

Cel mai bun tratament al durerilor de cap provocate de foame este o masă echilibrată, cu alimente bogate în nutrienți. Dacă nu ai suficient timp la dispoziție, ia o gustare sănătoasă care conține carbohidrați complecși. Printre aceștia se pot regăsi: biscuiți din cereale integrale, o felie de pâine integrală sau fructe. Aceste alimente ajută la stabilizarea nivelului de glucoză din sânge.

După ce afli de ce te doare capul când simți senzație de foame, ia în calcul că hidratarea este, de asemenea, importantă. Când simți că începe să te doară capul din cauza senzației de foame, bea un pahar cu apă pentru a reduce deshidratarea. Evită sau, cel puțin, limitează consumul de cafea, alcool și băuturi energizante, deoarece agravează deshidratarea.

Reclamă

Deși poate fi tentant să apelezi la alimente care conțin zahăr rafinat pentru a-ți crește rapid glicemia, ai nevoie să știi că, după această creștere, urmează o scădere bruscă a nivelului de zahăr din sânge care va agrava durerea de cap.

Odată ce corpul tău începe să digere alimentele, ar trebui ca stare ta de sănătate să se îmbunătățească. Durerea de cap declanșată de senzația de foame dispare, de obicei, în 30 de minute după ce mănânci. Dacă persistă după masă și după ce te-ai hidratat, un analgezic te poate ajuta să scapi de ea. Dacă nu cedează sau este foarte severă, se recomandă să consulți un medic pentru o evaluare. Durerea poate avea și alte cauze, pe care este indicat să le investighezi.

Cum previi durerea de cap provocată de foame

Pentru a menține nivelul de glucoză stabil, încearcă să mănânci la intervale regulate. Dacă ți se întâmplă des să ai dureri de cap când nu mănânci, este mai bine să ai mese în cantități mai reduse și mai frecvente pe parcursul zilei, în loc de trei mese principale. 

De asemenea, încearcă să ai mese echilibrate din punctul de vedere nutrițional. Asigură-te că alimentele pe care le consumi îți oferă carbohidrați complecși, proteine și grăsimi sănătoase. Carbohidrații complecși eliberează energia treptat și ajută la menținerea unui nivel constant de zahăr în sânge. Proteinele și grăsimile încetinesc digestia și mențin nivelul de glucoză constant.

Pentru că și deshidratarea poate fi o cauză a durerii de cap, bea apă în mod regulat pe parcursul zilei pentru a te menține hidratat.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Reclamă
PARTENERI
Chec cu cocos și coacăze roșii
Rețete Fel De Fel
Chec cu cocos și coacăze roșii
Din categoria deserturilor delicioase cu fructe, azi avem pentru tine o rețetă minunată de chec cu cocos și coacăze roșii. Este rețeta unui desert parfumat, ușor exotic, cu o notă acrișoară și răcoritoare. Textura este ușor umedă, datorită laptelui de cocos și fructelor. Iar aroma echilibrează dulceața exotică a nucii de cocos cu prospețimea coacăzelor. Acest chec este o prăjitură care încântă din prima clipă prin aspectul său luminos, natural. Are un miez alb străbătut de pete rubinii de coacăze roșii, care îți dau impresia că au fost pictate în aluat. Glazurat ușor cu zahăr pudră sau presărat cu fulgi de cocos, pare desprins dintr-o dimineață de vară, când prospețimea și lumina se îmbină cu pofta de dulce simplu și curat. Mai găsești pe blog și o rețetă de chec cu cocos și căpșuni. Și acesta este un desert parfumat și pufos, perfect pentru mic dejun, gustare sau o cafea de după-amiază. Iar din categoria deserturilor cu coacăze îți recomandăm să încerci chec pufos cu coacăze negre. Este un desert perfect echilibrat între dulce și acrișor, cu o textură moale și aerată, și o aromă intens fructată. Despre rețeta de chec cu cocos și coacăze roșii Aluatul are o finețe aparte, aerat, dar consistent și ușor umed. Fiecare mușcătură îți oferă o alternanță de dulce cald și exotic. Dar are și o aciditate explozivă și răcoritoare de la coacăzele roșii. Aceste fructe, mici și lucioase, aduc nu doar o culoare vie și atrăgătoare, ci și o notă tonică, care taie din dulceață și te îndeamnă să mai iei o felie. Nuca de cocos nu domină, ci creează o aromă de fundal subtilă și exotică. Folosită sub formă de fulgi uscați aceasta oferă o ușoară granulație plăcută în aluatul moale. Laptele de cocos înmoaie compoziția și adaugă o delicatețe cremoasă, dar fără să încarce sau să îngreuneze desertul. Este un chec perfect pentru vară. Este ușor, fructat, cu arome proaspete. Poate fi servit atât ca mic dejun, cât și la ceaiul de după-amiază. Este perfect și ca desert la finalul unei mese lejere. Dacă este servit rece, după ce a stat câteva ore la frigider, devine și mai răcoritor. Este un echilibru între desert și gustare de vară. Decorul simplu cu zahăr pudră și câteva coacăze proaspete întărește impresia de prospețime, fără să concureze cu parfumul discret de cocos și vanilie din interior. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru deliciosul chec cu cocos și coacăze roșii.
icon