Antena

De ce te doare capul când mănânci înghețată și cum scapi rapid de durere 

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 19 august 2024, 07:19

Fenomenul cunoscut ca „brain freeze” în engleză apare după consumul de alimente și băuturi foarte reci. Durerea intensă de cap pe care o provoacă dispare în câteva secunde sau minute. Află de ce te doare capul când mănânci înghețată și cum poți face mai suportabilă durerea. 

Reclamă

În zilele toride de vară, o înghețată este exact ceea ce ai nevoie pentru a te răcori și a te bucura de un moment plăcut. Totuși, când o savurezi prea repede, riști să-ți provoace o durere de cap bruscă, intensă și neplăcută cunoscută sub diferite denumiri: cefalee la rece, nevralgie de trigemen, nevralgie de ganglion sfenopalatin sau popular, „înghețarea creierului” (din engl. „brain freeze”).

De ce te doare capul când mănânci înghețată

Înghețata nu este singurul factor declanșator. Durerea de cap poate apărea atunci când mănânci sau bei ceva foarte rece, cum ar fi:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • cuburi de gheață;
  • băuturi slushy;
  • shake-uri sau milkshake-uri;
  • sucuri foarte reci.

Un alt factor declanșator poate fi inhalarea de aer foarte rece în condiții de temperaturi scăzute.

Cine este mai predispus la dureri de cap cauzate de înghețată

Oricine poate experimenta această durere de cap scurtă și intensă. Totuși, doar 30-40% din populație este mai susceptibilă, potrivit dr. MaryAnn Mays, neurolog în cadrul Headache Center all Cleveland Clinic, din SUA. „Se crede că aceste persoane au nervul trigemen mai sensibil”, spune medicul citat de publicația Eating Well

Reclamă

Copiii sunt mai predispuși la această durere, deoarece nu au învățat încă să mănânce încet alimentele reci cum este înghețata. De asemenea, s-a observat că persoanele cu un istoric de migrene au un risc mai mare să experimenteze această durere. 

De ce apare durerea de cap

Dacă te-ai întrebat de ce te doare capul când mănânci înghețată, trebuie să știi că această reacție a corpului este declanșată de schimbarea bruscă a temperaturii. Când un stimul rece atinge cerul gurii, se produce o constricție rapidă a vaselor de sânge din această zonă. 

Vasoconstricția este urmată de o dilatare rapidă a vaselor de sânge pentru a mări fluxul de sânge și a restabili astfel temperatura normală a zonei afectate. Durerea ascuțită este declanșată de această schimbare bruscă a dimensiunii vaselor de sânge care activează receptorii de durere din zonă. 

Reclamă

„Nu există praguri de temperatură specifice care declanșează durerea de cap, cât mai degrabă impulsul dat brusc de un stimul rece”, precizează dr. MaryAnn Mays.

Cum se simte durerea de cap dată de înghețată

Durerea cauzată de stimuli reci este resimțită în zona frunții de cele mai multe ori, dar și în tâmple uneori. Spre deosebire de alte tipuri de dureri de cap, ea apare și dispare rapid. În cele mai multe cazuri, durează între câteva secunde și două minute. 

Alte tipuri de dureri de cap pot să provoace și alte simptome. De exemplu, migrenele sunt însoțite adesea de senzație de greață sau vărsături, sensibilitate la lumină și zgomote, vertij sau vedere încețoșată. Durerea de cap dată de înghețată nu are astfel de simptome și dispare de la sine, fără a fi nevoie să iei medicamente sau să te odihnești. 

Când vrei să știi de ce te doare capul când mănânci înghețată, gândește-te că așa-numitul „brain freeze” nu este un fenomen alarmant și nu semnalează existența unor afecțiuni. Dacă durerea de cap este însoțită de alte simptome sau dacă durează prea mult ori apare prea des, mergi la medic pentru investigații.

Ce poți face pentru a scăpa de durere

Dacă experimentezi o durere de cap cauzată de înghețată, încearcă să readuci la normal temperatura de la nivelul gurii și gâtului, recomandă medicii Cleveland Clinic. Iată cum poți face acest lucru:

  • Oprește-te din mâncat sau băut alimentele, respectiv băuturile reci sau ieși din mediul cu temperaturi foarte scăzute dacă aerul foarte rece este cauza durerii;
  • Bea apă sau alt lichid la temperatura camerei sau puțin cald, dar nu fierbinte;
  • Apasă pe cerul gurii cu limba sau cu degetul mare pentru a transfera căldura și a regla astfel temperatura zonei;
  • Acoperă-ți gura și nasul cu mâinile și respiră rapid pentru a aduce aer cald prin căile nazale.

Cum poți preveni durerea cauzată de înghețată

Cea mai bună metodă de a preveni efectul de „înghețare a creierului” este să eviți schimbările bruște și radicale de temperatură la nivelul gurii și gâtului. Dacă nu vrei să renunți la alimentele și băuturile reci, consumă-le într-un ritm mai lent sau cu înghițituri mai mici. 

În cazul băuturilor, dr. Mays recomandă să sorbi direct din pahar în loc să folosești un pai. Când bei cu paiul, lichidul rece ajunge direct pe cerul gurii și riscul de a experimenta durere de cap este mai mare. 

Dacă temperatura exterioară este foarte scăzută, acoperă-ți gura și nasul cu un fular pentru a nu inhala aerul rece.  

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente care pot declanșa migrene. Ce să eviți pentru a preveni durerea
Alimente care pot declanșa migrene. Ce să eviți pentru a preveni durerea
Alimente care pot declanșa migrene. Ce să eviți pentru a preveni durerea
De ce te doare capul când simți senzație de foame. Ce poate sta la baza acestui simptom
De ce te doare capul când simți senzație de foame. Ce poate sta la baza acestui simptom
De ce te doare capul când simți senzație de foame. Ce poate sta la baza acestui simptom
Efectele adverse ale folosirii aparatului de aer condiționat. La ce este important să fii atent
Efectele adverse ale folosirii aparatului de aer condiționat. La ce este important să fii atent
Efectele adverse ale folosirii aparatului de aer condiționat. La ce este important să fii atent
Reclamă
PARTENERI
icon