Ce este cortizolul. Cum blochează acest hormon grăsimea

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 4 aprilie 2024, 06:35

Cortizolul este un hormon important pentru funcționarea organismului, dar în cantități ridicate poate provoca probleme de sănătate. Bogdan Trică, chimist, a fost invitatul medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 6, din sezonul 6, la MediCOOL. Află ce este cortizolul.

Reclamă

Mihail Pautov a explicat cum acționează cortizolul în organism și a vorbit despre efectele dăunătoare ale nivelurilor crescute ale acestui hormon. Bogdan Trică a arătat cu ajutorul unui experiment impactul pe care îl are cortizolul asupra grăsimii.

Ce este cortizolul

Cortizolul poartă deseori în mod eronat denumirea de hormonul stresului, însă corpul uman nu ar putea supraviețui fără existența acestuia. Cortizolul se secretă în fiecare dimineață. Acesta sprijină organismul să intre în stare de veghe și să diminueze inflamația cauzată de imunitate noaptea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cortizolul este un hormon antiinflamator cu efecte benefice, dar acțiunea acestuia pe parcursul zilei poate fi dăunătoare. În situații de stres acut, reacția corpului trebuie să fie una adecvată. Acest cortizol împreună cu adrenalina care se secretă în situații de stres acționează diferit în celule.

Spre exemplu, în anumite zone ale creierului, cortizolul poate crește fluxul de sânge, cum ar fi zonele creierului care răspund de instinct, precum: alergare, fugă și atenție față ce se află în jur. Același cortizol poate acționa în alte zone ale creierului care răspund de raționament. Dacă fugi de un pericol îți va fi dificil să gândești clar și poți deveni foarte vigilent în momentul fugii respective.

Reclamă

Dacă te întrebi ce este cortizolul, gândește-te că există un alt efect al acestui hormon când se secretă în exces. Atunci când suferi de stres cronic, când în permanență nivelurile de cortizolul se mențin ridicate, hormonul consumă din masa musculară și depune excesul în grăsime. Practic, transformă mușchii în grăsime.

,,Cred că este nedrept să numim cortizolul hormonul stresului.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Cum blochează cortizolul grăsimea

Cu ajutorul unui experiment se poate demonstra cum blochează cortizolul grăsimea. În timpul acestui experiment, este indicat să porți ochelari de protecție și mănuși pentru că se lucrează cu azot lichid. Într-o tavă, se pune treptat azot lichid pentru a bloca grăsimea. Întâi, compoziția rămâne în stare lichidă, după care se răcește.

Reclamă

În mod normal, grăsimea circulă și se folosește în corp. Totodată, cantitățile ridicate de cortizol o blochează, cu scopul de a o folosi mai târziu. Astfel, cortizolul face grăsimea să se depună pe organe.

,,Pe măsură ce se răcește, grăsimea efectiv îngheață. Arată ca un popcorn, doar că nu e un popcorn. O să încerc să vărs excesul de azot lichid, când este blocată de cortizol. Dacă scap de excesul de azot lichid, ea începe să se încălzească. Pe măsură ce se încălzește, începe să se topească. Ea acum începe să se topească din nou și va fi ulei.”

– Bogdan Trică, chimist

Când vrei să știi ce este cortizolul, ia în considerare că acesta poate influența în mod semnificativ procesul de slăbire. Oamenii vor să scape de kilogramele în plus și de excesul de grăsime, de aceea se confruntă cu stări de stres. În general, persoanele care se confruntă cu probleme de greutate, își impun să meargă la sală, iar o bună parte dintre acestea simt presiune pentru a face acest lucru.

Stresul puternic nu lasă grăsimea să se topească. Grăsimea rămâne în organism sub acest exces de cortizol. Di acest motiv, se recomandă să cauți cauza stresului pentru a o înlătura. Această practică o să-ți susțină organismul să ardă și să folosească într-un mod mai eficient grăsimea, prin intermediul unor schimbări ale stilului de viață.

Odată ce afli ce este cortizolul, poți aplica schimbări benefice, ce pot include: exerciții fizice regulate, evitarea excesului caloric și adoptarea unei diete hipocalorice, care să-ți aducă mai multă energie decât consumi în fiecare zi. În acest mod, grăsimea se topește și se poate fi folosită sub formă de energie.

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
articol cu video
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Reclamă
PARTENERI
icon