Antena

Cauze ale pierderii apetitului. Ce poate provoca acest simptom

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 26 august 2024, 08:16

Mâncarea oferă substanțe nutritive și energie organismului pentru a funcționa la un nivel optim. Atunci când nu mai simți nevoia să mănânci, aceasta poate indica o problemă de sănătate. Citește despre cauze ale pierderii apetitului.

Reclamă

În multe situații, lipsa poftei de mâncare se poate manifesta temporar deoarece de cele mai multe ori este cauzată de o boală acută. Însă, menținerea persistentă a acestui simptom poate indica prezența unei afecțiuni medicale.

Cauze ale pierderii apetitului

De obicei, pierderea apetitului pentru mâncare nu este o afecțiune primară. În schimb, poate fi un simptom al unei alte probleme de sănătate. Deseori, cauza este trecătoare, cum ar fi infecția cu o bacterie la stomac.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În unele cazuri, lipsa poftei de mâncare se poate manifesta pe termen lung și poate necesita tratament medical pentru a o gestiona. Dacă observi că persistă în timp, se recomandă să ceri consultul medicului.

Înaintare în vârstă

Apetitul se modifică odată cu înaintarea în vârstă. Persoanelor aflate la o vârstă mai înaintată le pot lipsi interesul pentru mâncare din cauza schimbării papilelor gustative, problemelor de sănătate și efectelor secundare ale medicamentelor. Uneori, persoanele aflate la o vârstă mai înaintată consumă mai puține alimente pentru că au un nivel scăzut de activitate și organismul necesită mai puține calorii.

Reclamă

Diabet

Diabetul se poate regăsi printre aceste cauze ale pierderii apetitului. Se poate întâmpla ca persoanele cu diabet zaharat să nu mai simtă senzație de foame din mai multe motive. Uneori, diabetul cauzează o afecțiune în care alimentele se mișcă prea încet prin tractul digestiv. Glicemia crescută netratată poate provoca acumularea unor niveluri ridicate de cetone în sânge și urină.

Anemie

Anemia apare atunci când există un nivel anormal de scăzut al celulelor sanguine. Pierderea apetitului pentru mâncare, scăderea în greutate și stările constante de oboseală pot indica prezența anemiei, mai ales dacă se mențin pe termen lung, potrivit Very Well Mind.

Tulburări digestive

Tulburările digestive, în special afecțiunile digestive, cum ar fi sindromul intestinului iritabil și boala Crohn, pot scădea apetitul pentru mâncare. Acest simptom poate apărea mai ales dacă prezinți și alte simptome, cum ar fi senzație de greață sau vărsături.

Reclamă

Hipotiroidism

Hipotiroidismul este o afecțiune care provoacă simptome la nivelul sistemului endocrin, fiind printre aceste cauze ale pierderii apetitului. În acest caz, tiroida nu produce suficienți hormoni tiroidieni. Hipotiroidismul poate suprima dorinta de a mânca. În plus, poate provoca o creșterea nedorită în greutate, în ciuda faptului că sunt consumate mai puține calorii în organism.

Pierderea simțurilor

Plăcerea de a mânca se intensifică atunci când privești, miroși și guști mâncarea. Dacă oricare dintre aceste simțuri se pierde, poate avea un efect asupra apetitului deoarece devine mai dificil să fii atras de alimente, conform Patient.

Medicamente

Unele medicamente pot provoca scăderea poftei de mâncare. Printre acestea se pot regăsi: somnifere, antibiotice, medicamente pentru tensiunea arterială, diuretice, steroizi anabolizanți și analgezice. În plus, o parte pot provoca senzație de greață și stări de oboseală.

Tulburări mintale

Unele tulburări mintale pot provoca pierderea apetitului pentru alimente. Printre acestea se pot număra: anxietatea, depresia, anorexia, stările de stres constante, dependența de alcool sau dependențele de substanțe interzise. De asemenea, lipsa poftei mâncare poate apărea frecvent în cazul depresiei.

Infecții

Infecțiile pot fi cauze ale pierderii apetitului. Există o varietate de bacterii care pot acționa în stomac și care pot provoca pierderea poftei de mâncare. Răceala, gripa sau alte infecții pot afecta nevoia unei persoane de a mânca. În mod normal, când infecția dispare, apetitul revine.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Diferența dintre amețeală și vertij 
Diferența dintre amețeală și vertij 
Diferența dintre amețeală și vertij 
Simptome ale bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Semne clare că ai o infecție genitală
Simptome ale bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Semne clare că ai o infecție genitală
Simptome ale bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Semne clare că ai o infecție genitală
articol cu video
Ce este lupusul. Care sunt simptomele acestei boli autoimune
Ce este lupusul. Care sunt simptomele acestei boli autoimune
Ce este lupusul. Care sunt simptomele acestei boli autoimune
Reclamă
PARTENERI
Chec cu cocos și coacăze roșii
Rețete Fel De Fel
Chec cu cocos și coacăze roșii
Din categoria deserturilor delicioase cu fructe, azi avem pentru tine o rețetă minunată de chec cu cocos și coacăze roșii. Este rețeta unui desert parfumat, ușor exotic, cu o notă acrișoară și răcoritoare. Textura este ușor umedă, datorită laptelui de cocos și fructelor. Iar aroma echilibrează dulceața exotică a nucii de cocos cu prospețimea coacăzelor. Acest chec este o prăjitură care încântă din prima clipă prin aspectul său luminos, natural. Are un miez alb străbătut de pete rubinii de coacăze roșii, care îți dau impresia că au fost pictate în aluat. Glazurat ușor cu zahăr pudră sau presărat cu fulgi de cocos, pare desprins dintr-o dimineață de vară, când prospețimea și lumina se îmbină cu pofta de dulce simplu și curat. Mai găsești pe blog și o rețetă de chec cu cocos și căpșuni. Și acesta este un desert parfumat și pufos, perfect pentru mic dejun, gustare sau o cafea de după-amiază. Iar din categoria deserturilor cu coacăze îți recomandăm să încerci chec pufos cu coacăze negre. Este un desert perfect echilibrat între dulce și acrișor, cu o textură moale și aerată, și o aromă intens fructată. Despre rețeta de chec cu cocos și coacăze roșii Aluatul are o finețe aparte, aerat, dar consistent și ușor umed. Fiecare mușcătură îți oferă o alternanță de dulce cald și exotic. Dar are și o aciditate explozivă și răcoritoare de la coacăzele roșii. Aceste fructe, mici și lucioase, aduc nu doar o culoare vie și atrăgătoare, ci și o notă tonică, care taie din dulceață și te îndeamnă să mai iei o felie. Nuca de cocos nu domină, ci creează o aromă de fundal subtilă și exotică. Folosită sub formă de fulgi uscați aceasta oferă o ușoară granulație plăcută în aluatul moale. Laptele de cocos înmoaie compoziția și adaugă o delicatețe cremoasă, dar fără să încarce sau să îngreuneze desertul. Este un chec perfect pentru vară. Este ușor, fructat, cu arome proaspete. Poate fi servit atât ca mic dejun, cât și la ceaiul de după-amiază. Este perfect și ca desert la finalul unei mese lejere. Dacă este servit rece, după ce a stat câteva ore la frigider, devine și mai răcoritor. Este un echilibru între desert și gustare de vară. Decorul simplu cu zahăr pudră și câteva coacăze proaspete întărește impresia de prospețime, fără să concureze cu parfumul discret de cocos și vanilie din interior. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru deliciosul chec cu cocos și coacăze roșii.
icon