Mâncarea oferă substanțe nutritive și energie organismului pentru a funcționa la un nivel optim. Atunci când nu mai simți nevoia să mănânci, aceasta poate indica o problemă de sănătate. Citește despre cauze ale pierderii apetitului.
În multe situații, lipsa poftei de mâncare se poate manifesta temporar deoarece de cele mai multe ori este cauzată de o boală acută. Însă, menținerea persistentă a acestui simptom poate indica prezența unei afecțiuni medicale.
Cauze ale pierderii apetitului
De obicei, pierderea apetitului pentru mâncare nu este o afecțiune primară. În schimb, poate fi un simptom al unei alte probleme de sănătate. Deseori, cauza este trecătoare, cum ar fi infecția cu o bacterie la stomac.
În unele cazuri, lipsa poftei de mâncare se poate manifesta pe termen lung și poate necesita tratament medical pentru a o gestiona. Dacă observi că persistă în timp, se recomandă să ceri consultul medicului.
Înaintare în vârstă
Apetitul se modifică odată cu înaintarea în vârstă. Persoanelor aflate la o vârstă mai înaintată le pot lipsi interesul pentru mâncare din cauza schimbării papilelor gustative, problemelor de sănătate și efectelor secundare ale medicamentelor. Uneori, persoanele aflate la o vârstă mai înaintată consumă mai puține alimente pentru că au un nivel scăzut de activitate și organismul necesită mai puține calorii.
Diabet
Diabetul se poate regăsi printre aceste cauze ale pierderii apetitului. Se poate întâmpla ca persoanele cu diabet zaharat să nu mai simtă senzație de foame din mai multe motive. Uneori, diabetul cauzează o afecțiune în care alimentele se mișcă prea încet prin tractul digestiv. Glicemia crescută netratată poate provoca acumularea unor niveluri ridicate de cetone în sânge și urină.
Anemie
Anemia apare atunci când există un nivel anormal de scăzut al celulelor sanguine. Pierderea apetitului pentru mâncare, scăderea în greutate și stările constante de oboseală pot indica prezența anemiei, mai ales dacă se mențin pe termen lung, potrivit Very Well Mind.
Tulburări digestive
Tulburările digestive, în special afecțiunile digestive, cum ar fi sindromul intestinului iritabil și boala Crohn, pot scădea apetitul pentru mâncare. Acest simptom poate apărea mai ales dacă prezinți și alte simptome, cum ar fi senzație de greață sau vărsături.
Hipotiroidism
Hipotiroidismul este o afecțiune care provoacă simptome la nivelul sistemului endocrin, fiind printre aceste cauze ale pierderii apetitului. În acest caz, tiroida nu produce suficienți hormoni tiroidieni. Hipotiroidismul poate suprima dorinta de a mânca. În plus, poate provoca o creșterea nedorită în greutate, în ciuda faptului că sunt consumate mai puține calorii în organism.
Pierderea simțurilor
Plăcerea de a mânca se intensifică atunci când privești, miroși și guști mâncarea. Dacă oricare dintre aceste simțuri se pierde, poate avea un efect asupra apetitului deoarece devine mai dificil să fii atras de alimente, conform Patient.
Medicamente
Unele medicamente pot provoca scăderea poftei de mâncare. Printre acestea se pot regăsi: somnifere, antibiotice, medicamente pentru tensiunea arterială, diuretice, steroizi anabolizanți și analgezice. În plus, o parte pot provoca senzație de greață și stări de oboseală.
Tulburări mintale
Unele tulburări mintale pot provoca pierderea apetitului pentru alimente. Printre acestea se pot număra: anxietatea, depresia, anorexia, stările de stres constante, dependența de alcool sau dependențele de substanțe interzise. De asemenea, lipsa poftei mâncare poate apărea frecvent în cazul depresiei.
Infecții
Infecțiile pot fi cauze ale pierderii apetitului. Există o varietate de bacterii care pot acționa în stomac și care pot provoca pierderea poftei de mâncare. Răceala, gripa sau alte infecții pot afecta nevoia unei persoane de a mânca. În mod normal, când infecția dispare, apetitul revine.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.