Stilul de viață al persoanelor care locuiesc în Zonele Albastre te poate ajuta să-ți crești speranța de viață. Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness, și doctorul Mihail Pautov au discutat despre regulile urmate de acestea, în episodul 13 din sezonul 5 MediCOOL. Află de ce se trăiește mai mult în Zonele Albastre.
Carmen Brumă și Mihail Pautov au prezentat care sunt regulilele stilului de viață pe care le urmează oamenii din Zonele Albastre, au explicat cum acționează aceste aspecte asupra organismului și au precizat cum poate fi îmbunătățită alimentația în România.
De ce se trăiește mai mult în Zonele Albastre
Se poate să trăiești sănătos până la 100 de ani. Acest lucru înseamnă 30-35 de ani în plus după vârsta de pensionare. Speranța de viață crește pentru că medicina evoluează. Însă, medicina sprijină gestionarea bolilor, dar nu te ajută întotdeauna să-ți păstrezi starea de sănătate bună.
Rata mortalității este într-o relație directă cu speranța de viață. La începutul secolului XIX, rata mortalității era mare. În 1918, a existat o creștere semnificativă a acesteia, cauzată de gripa spaniolă, iar după aceea a scăzut.
Fără cele 8 cauze principale ale mortalității, care se asociază bolilor infecțioase acute: rujeola, variola, poliomielita și HIV-SIDA, rata mortalității se menține aceeași. Medicina rezolvă unele probleme, precum problemele acute sau problemele provocate de bolile infecțioase. Dar aceasta nu susține o stare de sănătate bună.
Teoria Blue Zones, în limbă română Zonele Albastre, a identificat 5 locuri de pe planetă, unde există o proporție foarte mare de centenari, mai exact de oameni care trăiesc până la 100 de ani. Aceste zone se află în: Statele Unite, Costa Rica, Italia, Grecia și Japonia.
Înainte de a cerceta Zonele Albastre, echipele de antropologi au pornit de la un studiu, numit Danish twin study. În urma acestuia, s-a concluzionat că doar 20% din cât trăiești, este determinat de gene. Restul reprezintă stilul de viață, în proporție de 80%.
Dacă te întrebi de ce se trăiește mai mult în Zonele Albastre, gândește-te că oamenii din aceste zone ating și chiar depășesc 100 de ani. Aceștia au câteva obiceiuri comune.
Activitatea fizică naturală
Primul aspect pe care îl au în comun acești oameni în reprezintă purtarea pantofilor sport și activitatea fizică naturală. Mai precis, aceștia nu execută: genuflexiuni, fandări, flotări sau ridicări de greutăți la sală, dar stilul lor de viață presupune foarte multă deplasare și foarte multă muncă fizică. Acesta îi menține în formă și în forță până la vârste foarte înaintate.
Acești oameni locuiesc în sate izolate. Practic, tot ce fac presupune activitate fizică, inclusiv procurarea mâncării deoarece nu au agricultură tehnologizată. Sportul este important și nu se practică numai pentru a te simți bine sau a slăbi. Poți include sportul în program printr-un obicei zilnic simplu, cum ar fi mersul pe jos.
Restricția calorică
Dacă vrei să știi de ce se trăiește mai mult în Zonele Albastre, ia în considerare că al doilea obicei al locuitorilor se numește în japoneză Harahachibu. Această expresie veche aparține filozofului Confucius. Se poate traduce ca: regula lui 80%, adică să mănânci până te simți 80% sătul. Aceasta există și în formă autohtonă. Este o ușoară restricție calorică, pe care o poți menține pe termen lung sau chiar toată viața, astfel încât să fie eficientă.
Alimentația bogată în leguminoase
A treilea obicei se referă la alimentație. Toate aceste popoare care trăiesc în cele 5 zone au în comun consumul câtorva alimente. Acestea sunt leguminoasele, ceea ce înseamnă toate legumele cu boabe, precum: fasole roșie, fasole albă, hrișcă, năut, mazăre, linte, soia, în funcție și de specificul zonei. De asemenea, consumă toate tipurile de: nuci, semințe și fructe oleaginoase deoarece conțin acizi grași omega 3.
Când vrei să afli de ce se trăiește mai mult în Zonele Albastre, ia în calcul că raportul dintre acizii grași omega 3 și acizii grași omega 6 se recomandă să fie corect. Se pot obține mulți acizi grași omega 6 din floarea soarelui. Pentru a aduce în plus acizi grași omega 3, poți consuma atât ulei de măsline, cât și nuci românești.
,,Mă duc la piață în fiecare săptămână, îmi iau o punguță cu nuci și o pun în buzunarul de la ușa mașinii sau o iau cu mine în geantă și, ori de câte ori, am nevoi de un snack, sparg nuci.“
– Mihail Pautov, medic chirurg
Scopul în viață
Următoarea regulă se referă la un principiu de viață. În limba japoneză se numește ikigai, în timp ce cei din Costa Rica îl numesc plan de vida. În limba română se numește scopul în viață sau motivul pentru care te trezești dimineața. Identificarea celui mai important lucru din viața ta îți poate aduce 7 ani de viață în plus.
Atunci când ai un scop în viață, nu acorzi atât de multă atenție problemelor din prezent. Poți să le rezolvi, fără ca acestea să te afecteze atât de mult. Astfel, dacă nu ești atât de stresat, nu produci foarte mult cortizol pentru că ai un scop în viață, privești spre viitor și mergi în direcția aleasă.
,,Avem o regulă pe care am selectat-o. Aceasta este hidratarea simplă, cu apă, nu cu băuturi cu zahăr, eventual cu ceaiuri din plante, dar în niciun caz îndulcite.”
– Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness
De asemenea, oamenii din Blue Zones consumă preponderent: cafea, ceai și multă apă, fără zahăr. Aceștia beau până la 3-4 cafele în fiecare zi.
,,Insist asupra zahărului pentru că în cazul lor, consumul de zahăr este mult redus față de al nostru, sub 7 lingurițe de zahăr. Consumă mult mai puțin decât această cantitate de zahăr.”
– Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness
,,Aparent, noi care trăim în aceste zone urbane consumăm de 5 ori mai mult. Oamenii din aceste Zone Albastre n-au acces la magazine, n-au acces la aceste produse intens procesate, care ne sunt vândute atât de agresiv, fără să ne dăm seama cât sunt de periculoase.”
– Mihail Pautov, medic chirurg
Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.