De ce poate fi benefic urcatul scărilor. Cum te poate ajuta acest obicei simplu să te menții în formă

Publicat: 5 august 2024, 07:48

Chiar dacă poate părea un obicei inofensiv, urcatul scărilor poate avea un impact semnificativ asupra sănătății. Datorită efortului fizic pe care îl implică, poate acționa ca un antrenament cardiovascular. Află de ce poate fi benefic urcatul scărilor.

Dacă locuiești la etajul unei clădiri, poți alege să urci pe scări, în loc să folosești liftul. Această idee simplă te poate ajuta să te menții în formă și poate sprijini sănătatea cardiovasculară deoarece implică mai mulți mușchi din corp.

De ce poate fi benefic urcatul scărilor

La început, urcatul scărilor poate cauza dificultăți de respirație și transpirație în exces, dacă nu ești obișnuit să faci sport. Cu timpul, organismul se obișnuiește cu această practică simplă și nu mai simți că depui la fel de mult efort.

De asemenea, dacă observi că apar simptome neplăcute, precum respiraţia întretăiată sau durerile în piept puternice, se recomandă să ceri un consult medical deoarece poate indica o problemă de sănătate, potrivit Well and Good.

Poate întări sănătatea oaselor

Urcatul scărilor poate sprijini sănătatea oaselor. Atunci când urci scările, o faci în direcție verticală. Practic, te miști împotriva gravitației, ceea ce pune o greutate mai mare asupra oaselor. Astfel, o dată cu trecerea timpului, le poate face să se întărească.

Poate sprijini sănătatea inimii

Mersul pe scări poate îmbunătăți funcția inimii și tensiunea arterială. Efectele acestei activități simple asupra sistemului cardiovascular sunt recunoscute deoarece forța implicată poate întări mușchiul inimii. În plus, urcatul scărilor poate mări fluxul de sânge și poate avea un rol în îmbunătățirea sănătății sistemului circulator.

Poate dezvolta masa musculară

Dacă te întrebi de ce poate fi benefic urcatul scărilor, gândește-te că poate întări mușchii scheletici. Acest obicei îți poate crește forța și poate îmbunătăți tonusul muscular. Poate întinde mușchii și articulațiile mari și poate stimula metabolismul osos.

Poate reduce riscul de a dezvolta sindrom metabolic

Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni care cresc riscul unei persoane de a dezvolta diabet, accident vascular cerebral, boli de inimă și alte probleme grave de sănătate, cum ar fi glicemia ridicată, tensiunea arterială crescută, trigliceridele mărite în sânge și nivelurile scăzute de colesterol HDL, mai exact de colesterol bun. Dacă urci zilnic scările, poate avea un efect protector împotriva sindromului metabolic.

Poate ameliora stările de stres

Dacă vrei să afli de ce poate fi benefic urcatul scărilor, acest obicei poate oferi liniște sufletească și timp pentru a reflecta la provocările pe care le-ai întâmpinat pe parcursul zilei. Sentimentul de împlinire după terminarea activității îți poate îmbunătăți percepția de sine pentru un moment.

Poate crește longevitatea

Urcarea a minim cinci etaje de scări se poate asocia cu un risc mai scăzut de mortalitate din toate cauzele. Această capacitatea ar putea funcționa inclusiv în cazul prevenirii cancerului. În plus, urcatul scărilor poate scădea riscul de accident vascular cerebral și poate aduce beneficii persoanelor cu un stil de viață sedentar, conform PharmEasy.

Poate îmbunătăți echilibrul

Urcatul scărilor poate îmbunătăți în mod semnificativ echilibrul în rândul persoanelor aflate la o vârstă mai înaintată. Poate contribui la obținerea unei condiții fizice generale mai bune, reducerea riscului de cădere și menținerea unei tensiuni arteriale mai reduse în timpul activităților zilnice.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Exerciții fizice pentru sănătatea cardiovasculară. Cum cresc ritmul cardiac în timpul efortului
Exerciții fizice pentru sănătatea cardiovasculară. Cum cresc ritmul cardiac în timpul efortului
Alimentația în cancer. Recomandări nutriționale pentru pacienții oncologici
Alimentația în cancer. Recomandări nutriționale pentru pacienții oncologici
PARTENERI