De ce apar bufeurile la menopauză. Ce procese din organism le provoacă

Publicat: 22 octombrie 2024, 07:43 / Actualizat: 22 octombrie 2024, 9:36

Bufeurile sunt printre cele mai frecvent întâlnite simptome la menopauză. Acestea se pot gestiona mai ușor dacă înțelegi cum funcționează. Mihail Pautov a vorbit despre procesul din creier care le declanșează, în episodul 6, din sezonul 7, la MediCOOL. Află de ce apar bufeurile la menopauză.

Mihail Pautov a explicat cum se dezvoltă bufeurile în organismul femeilor când intră la menopauză, a discutat despre modul în care se manifestă și a oferit câteva sfaturi utile pentru a le gestiona mai eficient.

De ce apar bufeurile la menopauză

Menopauza denumește etapa din viața oricărei femei, care constă diminuarea producției de hormoni sexuali. Totodată, funcția ovariană încetează treptat în această perioadă. Primele sale semne apar, de obicei, în jurul vârstei de 40 de ani. Menopauza poate provoca mai multe simptome neplăcute. Unele femei se confruntă cu până la 18 episoade de bufeuri pe zi.

Creierul uman are în centru o structură denumită hipotalamus. Atunci când simte că organismul se expune continuu la temperaturi ridicate, acesta se activează și îl răcește. Dacă simți senzație constantă de frig, transmite semnale pentru a te încălzi.

În general, dacă dormi într-o cameră în care temperatura aerului este optimă, aceasta poate ajuta temperatura corpului să se mențină normală. Însă, din cauza lipsei de estrogen, de cele mai multe ori, hipotalamusul se dereglează la menopauză.

Pentru a înțelege de ce apar bufeurile la menopauză, gândește-te că atunci când temperatura corporală devine foarte ridicată, creierul transmite semnale în organism. Aceasta are rolul de a o aduce la un nivel normal și funcționează chiar dacă stai într-o cameră cu o temperatură optimă. Astfel, se pot aplica mecanismele de răcire a corpului. Apare vasodilatația, mai precis se transportă foarte mult sânge pe sub piele pentru a elimina căldura în exterior și a transpira.

Cum se pot gestiona bufeurile la menopauză

Transpirația are rolul de a face schimbul de căldură. Din cauza menopauzei, femeile se pot confrunta cu o puternică senzație de căldură, chiar dacă stau într-un mediu adecvat. Pentru a compensa aceste semnale către creier, poate fi util să se încerce metode de reducere a temperaturii din cameră.

Dacă aerul este mai rece în cameră, sunt mai puține șanse ca hipotalamusul să perceapă acea temperatură ca fiind ridicată. Este indicat să doarmă cu haine subțiri și vaporoase pentru a le putea îndepărta într-un timp mai scurt ca organismul să se expună mai repede la frig.

Dacă te întrebi de ce apar bufeurile la menopauză, reține că alimentația le poate influența în mod semnificativ declanșarea. Se recomandă să eviți factorii care pot provoca aceste reacții în hipotalamus. Printre acestea se pot regăsi băuturile care conțin alcool. Nu este indicat să consumi alcool seara, se recomandă să eviți să bei cafea după ora 12 și să limitezi consumul de mâncăruri picante. Dacă aceste măsuri de adaptare a stilului de viață nu dau rezultate, ai nevoie de consultul unui medic.

,,Așa cum am spus la început, nimeni nu merită să sufere, în special în ziua de astăzi când avem soluții.”

– Mihai Pautov, medic specialist

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Bărbații și femeile simt durerea diferit. Un nou studiu a analizat sistemele biologice de ameliorare a ei
Bărbații și femeile simt durerea diferit. Un nou studiu a analizat sistemele biologice de ameliorare a ei
Simptomele de perimenopauză. Cum le poți gestiona cu ajutorul alimentației
Simptomele de perimenopauză. Cum le poți gestiona cu ajutorul alimentației
Când sunt îngrijorătoare secrețiile vaginale. Semnele unei infecții care necesită tratament
Când sunt îngrijorătoare secrețiile vaginale. Semnele unei infecții care necesită tratament
PARTENERI