Simptomele de perimenopauză. Cum le poți gestiona cu ajutorul alimentației

Publicat: 21 octombrie 2024, 10:52

Multe femei nu știu ce este perimenopauza și care sunt semnele acesteia. Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness, și Mihail Pautov, medic specialist, au discutat despre acest subiect în episodul 6, din sezonul 7, la MediCOOL. Citește despre simptomele de perimenopauză.

Carmen Brumă a explicat ce se întâmplă în perimenopauză, a vorbit despre simptomele pe care le provoacă și a oferit mai multe sfaturi privitoare la alimentația femeilor în această perioadă.

Simptomele de perimenopauză

,,Peri” înseamnă în greacă ,,în preajma”, de aceea termenul de menopauză se poate traduce ca ,,în preajma menopauzei”. Aceasta denumește anii premergători perioadei în care încep să apară schimbări mai ușoare sau mai puternice în corpul femeilor.

Dacă începi să adopți schimbări în stilul de viață la perimenopauză, poți obține cele mai bune rezultate. O alimentație echilibrată, un sport practicat constant și un tratament de echilibrare hormonală prescris de medic pot fi foarte eficiente în gestionarea simptomelor.

,,Sunt o femeie de 47 de ani aflată în plină perimenopauză. Aș vrea să vorbim despre perimenopauză pentru că sunt foarte puține femei care conștientizează schimbările și nu înțeleg de ce trebuie să știm despre aceasta.”

– Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness

Primele simptome de perimenopauză apar cu aproximativ 7-8 ani înainte de intrarea la menopauză. Durata medie pentru această etapă este de 4 ani. Este normal ca o femeie în jurul vârstei de 40 de ani să prezinte aceste simptome.

Un diagnostic de perimenopauză se pune cu mare dificultate pentru că nu este suficientă o singură analiză. Se efectuează mai multe analize pe o durată mai lungă de timp și se acordă o mai mare atenție simptomelor. Primul semn de perimenopauză poate fi întârzierea menstruației chiar dacă are o durată de numai 1-3 zile. Printre simptomele de perimenopauză, un alt semn important sunt schimbările în fluxul menstrual.

Primul hormon ale cărui niveluri scad la perimenopauză este progesteronul. Aceasta cauzează întârzieri menstruale și retenție de apă. Se asociază cu o stare de balonare permanentă, constipație și tulburări digestive. În același timp, apar bufeuri, schimbări la nivelul pielii și reducerea nivelului de estrogen. Pielea se subțiază, iar părul și unghiile devin mai casante.

La perimenopauză, femeile se confruntă cu schimbări de dispoziție. Fluctuația hormonilor estrogenului și progesteronului provoacă o dereglare a serotoninei, care asigură o starea de bine. În plus, apar dificultăți de concentrare și senzația de ceață mentală.

Alimentația în perimenopauză

Atunci când femeile intră în perioada perimenopauzei, este important să urmeze o alimentație adaptată pentru a gestiona mai bine simptomele de perimenopauză. În general, li se recomandă să consume zilnic între 1,6 grame de proteine per kilogram corp. Acestea le pot ajuta să-și crească masa musculară, să compenseze pierderea sa, să-și regleze apetitul și să evite acumularea de kilograme.

Totodată, lactatele fermentate provenite de la animale care au păscut, conțin o cantitate mare de acizi grași Omega 3 spre deosebire de variantele convenționale. Acestea includ acid linoleic conjugat, foarte important pentru menținerea greutății optime. În plus, grăsimile sănătoase asociate cu proteinele din lactate te ajută să stimulezi un hormon denumit colecistokinină. Acesta ocupă un rol important în reglarea apetitului.

Mai mult, este necesar consumul de fibre. Acestea sunt esențiale pentru sănătate în orice etapă a vieții, dar, în special în perimenopauză pentru a stimula digestia. De asemenea, apa este importantă pentru menținerea unui nivel optim de hidratare.

Estrogenul este un hormon care contribuie la reținerea umezelii în mucoase. Când se reduce, mucoasele încep să se usuce. La perimenopauză apare uscarea mai multor mucoase. Simptomele de perimenopauză pot include: senzație de gură uscată, nevoia continuă de a bea apă, nas uscat și senzație de uscare la nivelul ochilor. În special, în această etapă femeile au nevoie să se hidrateze cu atenție.

Există studii care arată că sindromul uro-genital la menopauză poate fi prevenit sau estompat dacă femeile consumă suficiente lichide. S-a înregistrat o scădere a recurenței infecțiilor urinare dacă fac acest lucru cu regularitate.

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Bărbații și femeile simt durerea diferit. Un nou studiu a analizat sistemele biologice de ameliorare a ei
Bărbații și femeile simt durerea diferit. Un nou studiu a analizat sistemele biologice de ameliorare a ei
Când sunt îngrijorătoare secrețiile vaginale. Semnele unei infecții care necesită tratament
Când sunt îngrijorătoare secrețiile vaginale. Semnele unei infecții care necesită tratament
Soia poate reduce riscul de cancer de sân. Ce produse alimentare integrale poți include în dietă
Soia poate reduce riscul de cancer de sân. Ce produse alimentare integrale poți include în dietă
PARTENERI