Cum se manifestă menopauza. Prin ce simptome se diferențiază

Publicat: 19 octombrie 2024, 13:05 / Actualizat: 19 octombrie 2024, 20:06

Se întâmplă frecvent ca simptomele menopauzei să provoace sentimente de îngrijorare în rândul femeilor, de aceea poate fi util ca acestea să ceară sfatul medicilor pentru a le ameliora. Mihail Pautov, medic specialist, a vorbit despre problemele cauzate din această perioadă, în episodul 6, din sezonul 7, la MediCOOL. Află cum se manifestă menopauza.

Mihail Pautov a discutat despre statisticile privitoare la menopauză publicate de Institutul Național de Statistică (INS), a menționat simptomele, a explicat cum apare menopauza și a vorbit despre importanța ajutorului pe care îl pot oferi medicii.

Cum afectează menopauza femeile

Menopauza nu este o afecțiune, ci o etapă naturală și normală, prin care trece orice femeie. În prezent, medicina are soluții pentru toate simptomele care apar în această perioadă neplăcută.

Potrivit datelor INS, peste 40% dintre femeile active din România, mai precis dintre cele care muncesc, sunt în perioadele de perimenopauză sau menopauză. Simptomele diferă în funcție de organismul fiecărei persoane. Doar 10% dintre femeile care intră la perimenopauză și ulterior la menopauză nu prezintă niciun tip de simptome.

Dacă vrei să afli cum se manifestă menopauza, ia în considerare că peste 60% dintre femeile aflate la perimenopauză sau menopauză declară că se confruntă cu dificultăți în viața profesională. 75% dintre cele aflate în această categorie raportează simptome vaso-motorii, mai precis migrene și bufeuri. Unele femei raportează până la 18 episoade de bufeuri în fiecare zi.

În general, 60% dintre femeile care trec prin aceste perioade prezintă simptome urogenitale, mai exact atrofie uretrală, atrofie vaginală și disfuncție sexuală. 40% dintre femei au simptome psihogene, precum: furie, anxietate, depresie, tulburări de somn și tulburări de concentrare.

De multe ori, femei încep să simtă aceste simptome la aproximativ 40-45 de ani. O parte dintre acestea fac investigații și urmează diferite regimuri alimentare, chiar dacă nu au nevoie de acestea deoarece nu știu de ce suferă. De cele mai multe ori, întârzierea menstruației poate indica debutul acestei perioade.

Cum se manifestă menopauza

Menopauza apare odată cu înaintarea în vârstă. Orice femeie se naște cu o rezervă foliculară în fiecare dintre ovare. În momentul în care se instalează pubertatea și apare primul ciclu menstrual și până la perimenopauză, creierul trimite semnale către ovare, care încep să matureze o parte din foliculi.

Când unul din foliculi se maturează și formează un ovul, după aceea ajunge în uter. Dacă nu este fecundat, atunci uterul se curăță și urmează un nou ciclu menstrual. Procesul acesta continuă până când rezerva de ovule se epuizează treptat.

La un moment dat, ovarele ajung la un număr redus de foliculi. Din acest motiv, când creierul trimite semnal către ovare, acestea nu mai reacționează atât de bine. În următoarea etapă, creierul transmite semnale mai puternice pentru ca ovarele să continue producerea unui ovul. Atunci ovarele reacționează diferit și provoacă stări de nervozitate și bufeuri. Chiar dacă sunt supărătoare, simptomele menopauzei pot fi gestionate eficient cu ajutorul medicilor.

,,O să învățăm cum să ameliorăm simptomele. Există oameni care în perimenopauză și, mai mult, în menopauză încep să se simtă chiar mai bine decât înainte. Încep să aibă grijă de ei mai mult decât înainte și sunt mai sănătoși.” – Mihail Pautov, medic specialist

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
PARTENERI