Cum tratezi acasă stările de rău după sărbători. Care sunt principalele cauze

Publicat: 22 decembrie 2023, 07:28

De sărbători se poate întâmpla să consumi preparate în exces, ceea ce-ți poate cauza câteva probleme de sănătate. Laura Panait, medic de familie, a fost invitata doctorului Mihail Pautov, în episodul 16, din sezonul 5 MediCOOL. Citește cum tratezi acasă stările de rău după sărbători.

Laura Panait a explicat ce potențiale afecțiuni pot apărea atunci când încalci regulile privitoare la alimentație și a precizat ce remedii naturale poți folosi pentru a le trata singur acasă, fără a fi nevoie să te prezinți la camera de gardă.

Ce poate cauza stări de rău de sărbători

Dacă mănânci o cantitate mare de diferite alimente, la care adaugi alcool, se poate să te confrunți cu stări de rău. Pentru a evita aglomerația din camerele de gardă, poți apela la câteva metode de tratament simple, când nu te confrunți cu o afecțiune gravă.

Pentru început, se stabilește care ar putea fi cauzele stării de rău după o masă copioasă de sărbători. Poate apărea o tulburare la nivelul colecistului, cum ar fi: dischineziile biliare, colecist prea leneș sau prea alert. Toate acestea pot fi cauzate de alimentele pe care le ingerezi.

Poți dezvolta disfuncții la nivelul stomacului, precum hiperaciditate gastrică denumită și gastrită. Poți avea disfuncții la nivelul intestinelor. Printre acestea se regăsesc intestinele leneșe care înseamnă constipație sau, din contră, poți manifesta diaree, mai precis scaune accelerate. Cea mai gravă boală pe care o poți face în urma unei alimentații exagerate în grăsimi și amestecate cu alcool este pancreatită acută, care poate provoca deces. Totodată, pancreatita acută se întâlnește destul de rar.

Cum tratezi acasă stările de rău după sărbători

Pentru afecțiunile apărute la nivelul: colecistului, stomacului și intestinelor, poți urma recomandările medicilor pentru a te trata corespunzător acasă.

-Dacă apare o problemă la nivelul colecistului, de exemplu, nu mai produce suficientă bilă sau se contractă prea tare, ce măsuri poți lua?
-Dacă lipsesc simptomele grave, precum durere violentă la nivelul abdomenului sau febră, poți lua medicamente care acționează pe hipercontractilitatea colescistului. De exemplu, ceaiul de mentă calmează foarte bine durerea de colecist. Important este să nu-l bei fierbinte, ci la temperatura camerei, ușor diluat pentru a evita efectele adverse de constipație.

Dacă te întrebi cum tratezi acasă stările de rău după sărbători, ia în considerare că atunci când te confrunți cu o problemă la nivelul stomacului, cum ar fi gastrita sau hiperaciditatea gastrică, caracterizată de arsuri în piept, există soluții.

,,Băuturile cu ghimbir calmează durerile de stomac. Secreția de acid gastric este reglată de ghimbir. Dacă durerile sunt persistente, de obicei, le dăm o notă pe o scară de la 1-5. Dacă suntem undeva la notele 4-5, în funcție de cât suportăm fiecare, putem lua medicamente care reglează secreția de acid clorhidric din stomac, denumite inhibitori de pompă de protoni.” – Laura Panait, medic de familie

,,Dacă durerea devine prea mare, luăm acest medicament pentru aciditate gastrică. Dacă durerea e suportabilă, se încadrează între notele 2-3, încercăm să o tratăm cu ceai de ghimbir. Sunt multe studii care confirmă că ceaiul de ghimbir se dovedește eficient pentru aceste arsuri gastrice, mai exact pentru deranjul la nivelul stomacului. Deci reprezintă un remediu natural dovedit științific.” – Mihail Pautov, medic chirurg

Dacă te întrebi cum tratezi acasă stările de rău după sărbători, gândește-te că în cazul unei probleme la nivel intestinal, dacă te confrunți cu o constipație sau tranzitul se accelerează, poți începe prin a face mișcare. Mersul pe jos sau mierea de albine reprezintă remedii eficiente. De asemenea, ceaiul de mușețel poate ajuta foarte mult. În plus, alimentele cu fibre, cum ar fi un măr ras, pot sprijini digestia în mod semnificativ.

-Ce poți face când te confrunți cu un tranzit accelerat?
-Pentru a trata un tranzit accelerat trebuie să consumi mâncare uscată. Aceasta include: orez cu puține legume, carne slabă, ceai de mentă, sticksuri sau grisine.

,,Îmi place că aceste sfaturi se referă la remedii naturale, dar dovedite științific.” – Mihail Pautov, medic chirurg

,,Mi-ar plăcea ca înainte de sărbători să pregătim organismul, să mâncăm mai puțin ca să putem să fim pregătiți pentru mesele copioase. Ca o regulă, să mâncăm cu o anumită prudență. E normal să ne fie poftă de: sarmale, ciorbă sau de toate cele puse pe masă, dar să mâncăm din fiecare câte un pic și, eventual, să împărțim. De exemplu, cozonacul îl putem mânca dimineața cu o ceașcă de cafea, la prânz sărmăluțele, friptura cu salată mai spre seară.” – Laura Panait, medic de familie

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
PARTENERI