Infecțiile virale reprezintă un subiect intens dezbătut în lumea medicinei. Acestea afectează zi de zi viața oamenilor, mai ales în perioada sezonului rece. Medicul Ioana Vodă a explicat în primul episod din sezonul 4 MediCOOL cum să te ferești de infecțiile virale, dar și care sunt categoriile de persoane vulnerabile în fața îmbolnăvirii.
Sezonul rece este cunoscut pentru multitudinea de infecții virale pe care le aduce odată cu scăderea temperaturilor. Puțini sunt cei care știu cum trebuie să se ferească de astfel de probleme în această perioadă din an, motiv pentru care doctorul Mihai Pautov alături de invitata sa din primul episod al sezonului 4 MediCOOL, Ioana Vodă, au dezbătut acest subiect controversat și au oferit o mulțime de sfaturi urile.
Cum să te ferești de infecțiile virale în sezonul rece
Pentru că răcelile, gripa și infecțiile de tot felul apar cel mai des iarna, medicul primar ORL a oferit o mulțime de informați și soluții pentru a nu te îmbolnăvi. Iată cum poți să te ferești de infecțiile virale în fiecare perioadă din an, nu doar în sezonul rece.
Ioana Vodă a explicat că are parte tot timpul de pacienți răciți, fapt pentru care îi sfătuiește să fie precauți și să evite zonele aglomerate. Medicul primar ORL susține mersul la cumpărături la primele ore ale dimineții, când exista siguranța că magazinul este curat, iar bacteriile de pe suprafețe nu sunt într-un număr atât de mare.
Pentru a sta cât mai departe de infecțiile virale, doctorul recomandă de asemenea purtarea măștii în locurile aglomerate și spălatul des pe mâini, timp de cel puțin 20 de secunde.
Încerc să fac prevenție corectă. Dacă trebuie să mă vaccinez, mă vaccinez. Mă sfătuiesc cu medicul de familie. Așa ar trebui să fie toți medicii de familie, prietenii noștri. Dacă am o problemă de imunitate, să îmi crească imunitatea, să îmi dea vitamine. – Ioana Vodă, medic primar ORL
Ce factori influențează expunerea la infecțiile virale
Doctorul Mihail Pautov, gazda MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY, a explicat că principalul factor care te expune la infecțiile virale este umiditatea. Medicul a afirmat faptul că există o mulțime de studii ce atestă acest lucru. În plus, acesta a explicat că umiditatea ideală este între 40 și 60%, iar cea mai bună este de 50%.
În momentul în care nu avem umiditatea ideală și, de regulă iarnă, când apar aceste viroze și aerul devine uscat afară, se usucă și mucoasele. Și, practic, devin ca o plajă care captează acele infecții, care intră și penetrează mult mai ușor mucoasa uscată. În aerul bine umectat, particulele de virus circulă mai încet. Așadar, am putea avea un umidificator în casă sau pentru copii, la școală.
– Mihail Pautov, medic specialist chirurgie generală
Ce trebuie să faci când ești răcită
Ioana Vodă, medicul primar ORL, a oferit câteva sfaturi despre ceea ce trebuie să faci când simți că ai răcit. Specialistul recomandă să speli nasul dacă ai stat într-un mediu contaminat sau apar primele semne ale unei infecții virale. Totodată, doctorul a recomandat picăturile de nas pentru a-l desfunda în primele zile de răceală. Aceasta procedură trebuie repetată între 1 sau 5 zile, cam cât durează o viroză în perioada rece. Află de aici de ce antibioticele nu sunt recomandate în tratarea virozelor.
Care sunt cele mai vulnerabile persoane în fața îmbolnăvirilor
Deși virozele sunt normale în sezonul rece, doctorul Ioana Vodă explică faptul că există anumite categorii de persoane care sunt mai vulnerabile în fața îmbolnăvirilor. Printre cei care trebuie să acorde o atenție sporită sănătății lor în această perioadă din an sunt:
- persoanele cu o imunitate scăzută;
- cei peste 65 de ani;
- cei care suferă de boli cardiovasculare sau cronice;
- copiii foarte mici;
- femeile gravide.
Medicul primar ORL sugerează persoanelor vulnerabile în fața îmbolnăvirilor să se vaccineze antigripal. În acest fel, sunt șanse mai mici să apară alte infecții virale ce pot duce la complicații serioase.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.