Antena

Cât de sănătos este să folosești cuptorul cu microunde. Efectele pe care le poate avea asupra sănătății

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 1 noiembrie 2023, 06:14 / Actualizat: 27 noiembrie 2023, 18:42

Cuptorul cu microunde reprezintă un aparat electrocasnic folosit deseori în majoritatea bucătăriilor. Datorită eficienței oferite de el, o parte dintre efectele sale asupra sănătății pot fi omise. Citește cât de sănătos este să folosești cuptorul cu microunde.

Reclamă

Majoritatea oamenilor folosesc cuptorul cu microunde pentru a încălzi mâncarea sau pentru a prepara rețete mai ușoare. Alimentele doar se pun în interior și se stabilește durata pentru încălzire/preparare.

Cât de sănătos este să folosești cuptorul cu microunde

Cuptoarele cu microunde gătesc alimentele cu ajutorul unor valuri de energie, similare undelor radio, dar mai scurte. Aceste valuri sunt foarte selective și afectează în primul rând apa și alte molecule din compoziția alimentelor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Microundele fac aceste molecule să vibreze și să acumuleze rapid energie termică, căldură, conform Harvard Health Publishing. Deseori, se recomandă folosirea acestora doar pentru a încălzi alimentele, nu și pentru a le prepara.

Poate cauza afecțiuni serioase dacă încălzești alimentele în recipiente din plastic

Recipientele din plastic utilizate pentru a încălzi mâncarea la microunde pot elibera substanțe cancerigene în alimente. Prin consumul preparatelor, acestea pot fi absorbite de organism. Produsele gătite în cuptorul cu microunde în recipiente din plastic te pot expune riscului de a dezvolta afecțiuni precum infertilitate, diabet, obezitate și cancer. De asemenea, pot afecta funcționarea creierului, dar numai din cauza particulelor din plastic care se transferă în alimente.

Reclamă

Îți poate slăbi sistemul imunitar și sănătatea intestinală

Cuptorul cu microunde îți poate slăbi sistemul imunitar și poate reduce rezistența la infecțiile bacteriene și virale. Îți poate afecta sistemul digestiv și poate îngreuna pierderea în greutate deoarece poate distruge nutrienții din alimente. Astfel, poate avea un impact negativ asupra sistemului imunitar.

De asemenea, reîncălzirea alimentelor în cuptorul cu microunde poate afecta sistemul digestiv, potrivit The Indian Express. Consumul regulat de alimente încălzite la microunde poate cauza deficiențe ale sistemului imunitar prin modificări ale glandelor limfatice și ale serului sanguin. Specialiștii spun însă că folosit cu moderație cuptorul cu microunde nu afectează compoziția alimentelor mai mult decât alte procese de gătire sau încălzire.

Poate distruge nutrienții din laptele matern

Dacă vrei să știi cât de sănătos este să folosești cuptorul cu microunde, gândește-te că în cazul femeilor care alăptează, agenții puternici de combatere a bacteriilor prezenți în laptele matern pot fi distruși de încălzirea la microunde. De asemenea, poate afecta nutrienții și anticorpii din laptele matern.

Reclamă

Poate distruge nutrienții din alimente

Legumele își pierd o parte din valoarea lor nutritivă în timpul încălzirii în cuptorul cu microunde. De exemplu, gătirea la microunde poate elimina 97% din flavonoide, compuși vegetali cu beneficii antiinflamatoare, prezenți în broccoli. Astfel, poate cauza de trei ori mai multe probleme decât fieberea lor.

În plus, floricelele de porumb preparate în cuptorul cu microunde pot provoca inflamație cronică în organism.

Cuptorul cu microunde este relativ inofensiv dacă e folosit conform recomandărilor

Alex Doppelgaenger, science storyteller, invitat al doctorului Mihail Pautov în emisiunea MediCOOL, susține că cuptorul cu microunde este relativ inofensiv, adică nu face rău în sensul în care cred oamenii.

Radiațiile electromagnetice pe care se presupune că le emite cuptorul cu microunde sunt peste tot printre noi. Ele sunt nocive, dar se regăsec inclusiv în lumina produsă de curentul electric. De exemplu, aceste radiații sunt prezente și în lumina ultravioletă pe care o primim de la soare, dar de care nu ne temem atât de mult.

Cu alte cuvinte, medicul Mihail Pautov și invitatul lui susțin că până să ne temem de microunde, mai degrabă ar trebui să ne temem de lumina vizibilă, ultraviolete, lumina infraroșie pe care o emitem chiar și noi.

Cuptorul cu microunde se află în zona complet inofensivă în Spectrul electromagnetic, iar acest lucru este susținut chiar și de Organizația Mondială a Sănătății, Asociația Americană de Cancer și toate instituțiile mari din lume.

Teama de radiații este însă cea care stă la baza mitului că un cuptor cu microunde ne poate face rău.

​Pe de altă parte, există o serie recomandări în ceea ce privește anumite alimente care nu trebuie încălzite în cuptorul cu microunde.

Nu este indicat să bagi în cuptorul cu microunde recipiente din plastic sau recipiente care au apă în compoziția lor. Acestea opresc microundele, care în loc să treacă prin ele și să încălzească alimentele, vor încălzi doar vasul. Singura situație în care mâncarea devine nocivă, este atunci când băgăm alimente la încălzit în cuptorul cu microunde în recipiente din plastic. Atunci când plasticul se încălzește, particulele din el trec în preparate și mai apoi în organism.

Fructele și ouăle nu sunt recomandate nici ele să fie băgate în cuptorul cu microunde pentru că pot exploda. Nu fac rău organismului în niciun fel, dar vei avea foarte mult de curățat.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente care previn constipația. Metode naturale de tratament pentru această tulburare digestivă
Alimente care previn constipația. Metode naturale de tratament pentru această tulburare digestivă
Alimente care previn constipația. Metode naturale de tratament pentru această tulburare digestivă
Test pentru demență. Testele cognitive care arată dacă o persoană are început de demență
Test pentru demență. Testele cognitive care arată dacă o persoană are început de demență
Test pentru demență. Testele cognitive care arată dacă o persoană are început de demență
Cum funcționează și de ce e importantă digestia. Ce rol îndeplinește fiecare parte componentă a sistemului digestiv
Cum funcționează și de ce e importantă digestia. Ce rol îndeplinește fiecare parte componentă a sistemului digestiv
Cum funcționează și de ce e importantă digestia. Ce rol îndeplinește fiecare parte componentă a sistemului digestiv
Reclamă
PARTENERI
icon