Antena

Cum susține colagenul sănătatea intestinală. În ce probleme digestive poate fi de ajutor

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 12 iulie 2024, 07:27

Colagenul menține sănătatea pielii, părului și articulațiilor, dar are și un rol mai puțin cunoscut. Acest nutrient ajută și la îmbunătățirea digestiei, iar suplimentele care îl conțin pot reduce unele simptome. Află cum susține colagenul sănătatea intestinală. 

Reclamă

Colagenul este cea mai abundentă proteină din corpul uman și o componentă majoră a oaselor, tendoanelor, ligamentelor, pielii și mușchilor. El se găsește și în structura vaselor de sânge, dinților și corneei. Colagenul asigură acestor țesuturi structură, rezistență și elasticitate și are un rol foarte important în regenerarea țesuturilor.

De la vârsta de 40 de ani, cantitatea de colagen din corp se diminuează treptat, cu aproximativ 1% pe an. Ea nu poate fi măsurată printr-un test de sânge, dar există diferite simptome care indică un nivel scăzut:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • riduri și piele uscată, cu aspect flasc;
  • dureri articulare și rigiditate;
  • slăbiciune musculară și pierderea masei musculare;
  • căderea părului;
  • unghii fragile;
  • vindecare lentă a rănilor.

Cum susține colagenul sănătatea intestinală

Un rol mai puțin cunoscut al colagenului este legat de sănătatea intestinală. Acest nutrient ocupă un loc esențial pentru funcționarea optimă a sistemului digestiv de care depinde sănătatea întregului organism. Intestinul joacă un rol crucial în absorbția nutrienților, iar un intestin nesănătos afectează nu doar aspectul pielii, unghiilor și părului, ci și glandele, mușchii și articulațiile, susțin specialiștii

Există 28 de tipuri de colagen în corpul uman, fiecare cu o structură proprie și o distribuție specifică în diferitele țesuturi. Colagenul de tip I este cel mai răspândit în corp, în special în piele, oase și tendoane. Al doilea cel mai abundent este colagenul de tip III, care se găsește în pereții vaselor de sânge, în țesuturile conjunctive moi și în mușchi. 

Reclamă

Colagen de tip III conține și intestinul, sub forma unui strat subțire de țesut conjunctiv lax. El înseamnă o parte esențială a mucoasei intestinale, asigură structură intestinului și susține circulația sângelui.

Rolurile colagenului în intestin

Colagenul oferă un suport structural necesar țesuturilor intestinale și le menține rezistența și flexibilitatea, ceea ce face posibilă absorbția eficientă a nutrienților.

Totodată, colagenul ajută la menținerea integrității mucoasei intestinale și susține rolul de barieră al acesteia. O barieră intestinală sănătoasă împiedică moleculele mari, bacteriile și toxinele să pătrundă în fluxul de sânge. Ea este esențială pentru prevenirea sindromului de intestin permeabil, în care mucoasa intestinală se deteriorează și permite agenților patogeni să pătrundă în circulația sistemică. Acest sindrom se asociază cu numeroase probleme de sănătate, precum:

Reclamă
  • inflamație sistemică;
  • alergii alimentare;
  • dureri de cap;
  • dermatită atopică;
  • probleme digestive;
  • sindromul oboselii cronice;
  • dureri articulare;
  • boli autoimune. 

Dacă te întrebi cum susține colagenul sănătatea intestinală, ia în calcul că are un rol foarte important și în procesele de vindecare și regenerare a țesuturilor, inclusiv a celor intestinale. El contribuie la repararea și refacerea mucoasei intestinale în caz de inflamații sau leziuni.

Nu în ultimul rând, colagenul acționează indirect ca prebioti, deoarece stimulează creșterea bacteriilor benefice din microbiomul intestinal. Un echilibru sănătos al microbiomului are un rol important pentru o digestie optimă, pentru buna funcționare a sistemului imunitar, dar și pentru sănătatea creierului potrivit unor studii

Cât de utile sunt suplimentele de colagen

În mod normal, organismul produce singur colagen. El este sintetizat de un tip de celule numite fibroblaste printr-un proces care implică mai mulți pași și necesită prezența unor aminoacizi, vitamine și minerale. Cu toate acestea, fibroblastele pot avea nevoie de puțin ajutor, în special pe măsură ce înaintezi în vârstă. 

Poți menține un nivel adecvat de colagen incluzând în dietă alimentele care conțin nutrienții necesari pentru sinteza lui:

  • proteine;
  • vitamina C;
  • zinc;
  • cupru;
  • coenzima Q10. 

Suplimentele de colagen pot fi necesare atunci când alimentația nu asigură acești nutrienți sau dacă observi apariția unor simptome ale deficitului, inclusiv simptome digestive precum balonare, gaze și disconfort abdominal. Consumul regulat de colagen a fost asociat cu o scădere a frecvenței și intensității tulburărilor funcționale precum refluxul gastroesofagian și durerile abdominale.

Dacă vrei să știi cum susține colagenul sănătatea intestinală, ia în considerare că peptidele de colagen hidrolizat se absorb cel mai ușor în intestine. Acestea provin din surse bovine sau marine și sunt disponibile sub formă de pudră sau capsule.

În ce privește dozele sigure și benefice, un studiu recent a constatat că administrarea unui supliment zilnic de peptide de colagen de 20 grame poate reduce balonarea și îmbunătăți simptomele digestive ușoare.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Proprietățile colagenului lichid. La ce se folosește acest supliment
Proprietățile colagenului lichid. La ce se folosește acest supliment
Proprietățile colagenului lichid. La ce se folosește acest supliment
Care sunt diferențele dintre refluxul gastric și boala de reflux gastroesofagian
Care sunt diferențele dintre refluxul gastric și boala de reflux gastroesofagian
Care sunt diferențele dintre refluxul gastric și boala de reflux gastroesofagian
Simptome ale lipsei de magneziu. Cum îți dai seama dacă ai nevoie de suplimente
Simptome ale lipsei de magneziu. Cum îți dai seama dacă ai nevoie de suplimente
Simptome ale lipsei de magneziu. Cum îți dai seama dacă ai nevoie de suplimente
Reclamă
PARTENERI
icon