Cele mai bune surse de colagen. Cum îți pot sprijini organismul

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 23 mai 2024, 08:58

Colagenul este un tip de proteină rezistentă la întindere și cu proprietăți de susținere. Acesta are un rol important pentru țesutul conjunctiv din cartilaje, tendoane și oase. Organismul o produce în mod natural, însă, odată cu înaintarea în vârstă, producția sa începe să încetinească. Din acest motiv, poate fi util să-l incluzi în dieta ta. Află care sunt cele mai bune surse de colagen.

Reclamă

Procesul de îmbătrânire afectează țesutul conjunctiv deoarece poate reduce elasticitatea pielii și fibrele de colagen. Astfel, slăbește pielea și îngreunează reținerea lichidelor. De cele mai multe ori, se recurge la suplimente de colagen pentru a rezolva problema. Mulți producători le prepară din: carne de porc, carne de vită sau din vietăți marine.

Cele mai bune surse de colagen

Majoritatea oamenilor nu consumă cartilaje de porc sau vită, așa că suplimentele alimentare sunt cea mai la îndemână variantă de a obține colagen. În general, acestea se găsesc în câteva forme: capsule, lichide sau pudre.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De asemenea, poți asimila colagen din câteva surse. Mai multe alimente bogate în proteine ​​ar putea hrăni producția de colagen, deoarece conțin aminoacizii care îl produc: glicină, prolină și hidroxiprolină. Acestea includ: carne roșie, ouă, lactate, pește, carne de pasăre, leguminoase și soia, potrivit Harvard T.H.Chan.

Capsule din colagen

Pastilele conțin pulbere de colagen în fiecare capsulă și pot fi mult mai confortabil de consumat, fiind printre cele mai bune surse de colagen. În plus, dacă ești sensibil la aromă, acestea nu au gust și nu necesită mult timp pentru a le ingera. În funcție de producător, numărul de capsule necesar pentru a asigura aportul zilnic poate varia.

Reclamă

Pudră de colagen

Pudrele de colagen poartă denumirea de peptide de colagen și pot fi considerate cea mai des întâlnită formă de colagen. Acestea sunt colagen hidrolizat, care a fost defalcat pentru a-l face mai digerabil. Poate fi ușor adăugat în: smoothie-uri, sucuri sau apă. De regulă, colagenul nu are niciun gust. Unii specialiști nu recomandă să combini colagenul cu băuturi fierbinți deoarece acestea s-ar putea să diminueze calitatea suplimentului.

Pudra de colagen poate fi o modalitate eficientă de a bea mai multe lichide în timpul zilei pentru a-ți menține o sănătate optimă, fiind printre cele mai bune surse de colagen. Dincolo de băuturi, colagenul se poate include în alimente, precum: cerealele, iaurturile, înghețatele și tartinele. În același timp, adăugarea de pudră proteică în mâncare sau băutură poate schimba textura finală, consistența sau aroma. Acestea pot varia în funcție de producător.

Colagen lichid

Colagenul lichid se găsește în mai multe subtipuri, conform Eating Well. Poate fi într-o formă concentrată pe care o poți combina cu apă sau sub formă de băutură deja preparată din care poți lua o lingură, o dată pe zi. Pentru persoanele care se tem sau se chinuie să înghită pastilele, varianta lichidă poate fi mult mai sigură. În cazul variantelor mai concentrate poate fi nevoie să adaugi mai multă apă. Colagenul lichid conține adesea o varietate de ingrediente, cum ar fi: conservanți, extracte de fructe, extracte de plante, vitamine, minerale și îndulcitori artificiali.

Reclamă

Colagen obținut din alimente

Alimentele cu cele mai ridicate niveluri de colagen sunt: supa de oase din porc, carnea de vită și pielea de pe carnea de pui. Anumite alimente oferă nutrienți necesari, cum ar fi: vitamina A, complexul de vitamine B și calciu, fiind printre cele mai bune surse de colagen.

În plus, produsele bogate în vitamina C, cum ar fi: fructele de pădure, ardeiul gras și broccoli, ajută organismul să producă mai mult colagen. Totodată, suplimentele de colagen sunt mai eficiente decât sursele naturale.

Suplimentele alimentare au rolul de a completa anumiți nutrienți pe care organismul nu reușește să-i asimileze din alimentație în cantități optime. Acestea pot asigura necesarul de care ai nevoie.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Condimente pentru vară. Cum îți pot sprijini sănătatea organismului
Condimente pentru vară. Cum îți pot sprijini sănătatea organismului
Condimente pentru vară. Cum îți pot sprijini sănătatea organismului
Vitamine și minerale pentru femei la menopauză. Ce suplimente sunt indicate
Vitamine și minerale pentru femei la menopauză. Ce suplimente sunt indicate
Vitamine și minerale pentru femei la menopauză. Ce suplimente sunt indicate
Beneficiile consumului de dude. Ce efecte pot avea în corp
Beneficiile consumului de dude. Ce efecte pot avea în corp
Beneficiile consumului de dude. Ce efecte pot avea în corp
Reclamă
PARTENERI
icon