Cum să-ți protejezi ochii iarna. La ce riscuri te expun vântul rece și lumina UV din sezonul rece

Publicat: 28 decembrie 2024, 07:12

În sezonul rece, radiațiile ultraviolete pot fi la fel de dăunătoare pentru ochi ca vara. La altitudini mari și în condiții de zăpadă, ele sunt chiar mai puternice și mai periculoase decât în sezonul cald. Aerul rece și uscat de afară poate afecta și el sănătatea oculară. Citește în continuare cum să-ți protejezi ochii iarna.

Lumina UV este mai intensă iarnă decât crezi. Radiațiile pot fi puternice chiar și în zilele înnorate din sezonul rece, astfel că ochii au nevoie de protecție UV la fel de mult ca vara. În plus, zăpada reflectă până la 80% din razele soarelui și le intensifică. 

Expunerea la ultraviolete crește odată cu altitudinea, dar aceasta nu înseamnă că doar pasionații de sporturi de iarnă sunt expuși riscurilor. Oricine locuiește sau lucrează într-un mediu cu zăpadă ar trebui să ia măsuri de precauție și să apeleze la o protecție împotriva radiațiilor UV, recomandă medicii Academiei Americane de Oftalmologie (AAO). 

La ce pericole sunt expuși ochii iarna

În orice anotimp, inclusiv iarna, expunerea neprotejată la soare poate crește riscul de a dezvolta afecțiuni oculare precum:

  • cataracta;
  • formațiuni anormale pe suprafața oculară, inclusiv cancer;
  • fotokeratită.

În condiții de zăpadă, cel mai mare pericol pentru ochi este o afecțiune cunoscută ca „orbirea de zăpadă”. Această formă de fotokeratită are drept cauză expunerea excesivă la radiațiile UV reflectate de zăpadă care deteriorează stratul superficial al corneei și duce la orbire temporară. Frigul extrem și uscăciunea pot contribui la această afecțiune, conform medicilor AAO. 

Orbirea de zăpadă provoacă simptome neplăcute precum:

  • durere oculară puternică;
  • roșeață oculară;
  • vedere încețoșată;
  • sensibilitate la lumină;
  • senzație de nisip în ochi;
  • lăcrimare excesivă.

Vântul rece și uscat din sezonul rece este un alt pericol pentru sănătatea oculară și un argument în plus pentru a lua măsuri de protecție. Iată cum să-ți protejezi ochii iarna:

Poartă ochelari de soare 

Contrar unor convingeri, ochelarii de soare nu sunt recomandați doar vara. Aceștia pot preveni orbirea de zăpadă și alte probleme oculare care pot apărea în sezonul rece. Totodată, ochelarii de soare te protejează iarna și de vânt. Acesta poate transporta particule de zăpadă, gheață sau praf care provoacă uneori iritații sau leziuni ale suprafeței oculare. 

Iată ce recomandări fac medicii oftalmologi:

  • Folosește ochelari de soare care blochează cel puțin 99% din razele UV cu protecție UV 100%;
  • Optează pentru ochelari polarizați pentru a reduce strălucirea cauzată de zăpadă;
  • Atunci când nu schiezi sau nu faci snowboarding, ochelarii de soare cu protecție laterală blochează eficient soarele și vântul;
  • Dacă practici sporturi de iarnă, optează pentru ochelari cu lentile din policarbonat, care oferă protecție atât împotriva soarelui, cât și a leziunilor oculare;
  • Poartă ochelarii chiar și în zilele înnorate.

Cum să-ți protejezi ochii iarna: folosește lacrimi artificiale

Aerul din exterior și cel încălzit din interior este uscat și evaporă mai rapid filmul lacrimal care lubrifiază și protejează suprafața globului ocular de substanțele iritante din mediu. Acest lucru poate duce la apariția sindromului de ochi uscat, care se manifestă prin:

  • senzații de mâncărimi oculare;
  • senzație de arsură;
  • senzație de nisip în ochi;
  • vedere încețoșată;
  • ochi roșii;
  • sensibilitate crescută la lumină.

Lacrimile artificiale reprezintă o soluție eficientă de a combate aceste simptome neplăcute cauzate de aerul uscat. Acestea sunt formulate pentru a înlocui lacrimile naturale și a menține lubrifierea oculară. 

Folosește un umidificator

Pe timpul iernii, un aparat care adaugă umiditate aerului este foarte benefic pentru sănătatea ochilor. Aerul uscat din interior duce la evaporarea rapidă a lacrimilor naturale, iar umidificatorul ajută la menținerea hidratării oculare. 

Plasează aparatul în camera în care petreci cel mai mult timp iarna. Verifică nivelul de umiditate din încăpere cu ajutorul unui higrometru și asigură-te că se menține în intervalul considerat optim, care este de 40-60%. Unele aparate permit setarea nivelului dorit de umiditate. 

Umidificatoarele pot face mai mult rău decât bine dacă nu sunt igienizate regulat. Curăță periodic aparatul pentru a preveni acumularea de bacterii și mucegai. Acestea pot cauza iritații, infecții și alte neplăceri oculare. 

Hidratează-te chiar dacă nu simți senzație de sete

În sezonul rece, aerul uscat favorizează pierderile de apă prin respirație. De asemenea, senzația de sete este mai redusă pe timp de iarnă, ceea ce face ca deshidratarea să se instaleze mai ușor.

Deshidratarea reduce producția de lacrimi, ceea ce poate provoca senzație de ochi uscați și iritați. Consumă o cantitate suficientă de apă pe parcursul zilei. O hidratare adecvată contribuie la lubrifierea ochilor și reduce riscul de uscăciune oculară.

Iată alte metode prin care poți preveni senzația de ochi uscați:

  • Evită expunerea directă la curenți de aer prin direcționarea aerului cald produs de aeroterme sau de aparatele de aer condiționat departe de ochi;
  • Poartă ochelari de protecție când este vânt afară, pentru a reduce contactul direct al ochilor cu aerul uscat. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce se întâmplă dacă dormi cu lentilele de contact. La ce riscuri te expui
Ce se întâmplă dacă dormi cu lentilele de contact. La ce riscuri te expui
Există bronz sănătos? Ce se întâmplă cu pielea când te bronzezi
Există bronz sănătos? Ce se întâmplă cu pielea când te bronzezi
Nutrienți care pot combate sindromul de ochi uscat. Cum pot ameliora simptomele
Nutrienți care pot combate sindromul de ochi uscat. Cum pot ameliora simptomele
PARTENERI