Multe persoane au tendița de a-și freca ochii de fiecare dată când se expun la un curent de aer rece. Andrei Filip, medic oftalmolog, a fost invitatul lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 12, din sezonul 7, la MediCOOL. Află cât de dăunător este frecatul la ochi.
Andrei Filip a discutat despre simptomele pe care le poate provoca expunerea la un curent rece, a vorbit despre efectele dăunătoare ale frecatului la ochi, a explicat în ce constă tratarea simptomelor de keratoconus și a argumentat de ce este important să mergi la medicul oftalmolog.
Cât de dăunător este frecatul la ochi
Expunerea îndelungată la un curent de aer rece poate cauza iritație la nivelul ochilor deoarece acesta evaporă lacrimile. Din cauza senzațiilor neplăcute, oamenii au tendința să se frece la ochi, ceea ce accentuează foarte mult iritația. Atunci când acest gest devine un obicei, poate crește riscul de a suferi de mai multe afecțiuni oftalmologice.
-Cât de periculos este frecatul la ochi?
-Există oameni care au un obicei denumit frecat la ochi cronic. Acesta este foarte periculos pentru ochi. Se regăsește printre cauzele principale ale bolii, care poartă denumirea de keratoconus.
Frecatul la ochi permanent și insistent afectează structura de rezistență a corneei. Aceasta începe să se bombeze. Afectarea calității vizuale poate fi imensă. Apar dioptrii cu cilindru, mai precis astigmatism. Se dezvoltă o modificare dramatică a modului în care vezi. Se poate întâmpla mai ales la persoanele tinere aflate încă în perioada de creștere.
,,Din fericire, există tratamente foarte eficiente pentru keratoconus, care pot opri evoluția și pot reîndrepta corneea.”
– Andrei Filip, medic oftalmolog
De regulă, este necesar să mergi periodic la un consult oftalmologic pentru a identifica din timp potențiale probleme de sănătate. Afecțiunile oftalmologice cronice inclusiv keratoconusul se pot manifesta prin diferite simptome. De exemplu, sensibilitatea la lumină, care mai poartă denumirea de fotofobie, poate fi unul dintre semnele determinate de keratoconus. Fotofobia se evidențiază printr-o senzație de disconfort atunci când privești o sursă de lumină puternică.
Care sunt tratamentele pentru keratoconus
Dacă te întrebi cât de dăunător este frecatul la ochi, gândește-te că în prezent, există mai multe tratamente, care pot ajuta la tratarea keratoconusului și la îmbunătățirea vederii. Unul dintre tratamentele pentru keratoconus poartă denumirea de cross-linking. În cadrul acestuia, se administrează substanțe care intră într-o reacție cu alte substanțe din structura corneei. Tot în acele momente, se folosesc raze, care întăresc corneea.
Cross-linking-ul se întâmplă natural, când te expui la razele ultraviolete. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, corneele devin mai rezistente și mai solide. Din acest motiv, incidența acestei boli numite keratonus scade după depășirea vârstei de 30 de ani.
De exemplu, dacă ai o modificare semnificativă în cornee, vederea este foarte afectată și distorsionată. Cu ajutorul folosirii unui laser, medicul face canale în grosimea corneei de câțiva microni și în acele canale se introduc segmente dintr-un material numit polimetacrilat de metil (PMMA), care reprezintă un material dur. Segmentele folosite în procedură sunt personalizate pentru ochiul fiecărui individ. În timpul procedurii se introduc într-un anumit mod și generează o modificare, care oferă ca efect estomparea simptomelor.
După ce afli cât de dăunător este frecatul la ochi, ia în considerare că folosirea procedurii cu laser reprezintă un mod de a-ți păstra propria cornee și de a nu avea nevoie de un transplant. Dacă boala se depistează târziu și nu este tratată corespunzător, poți avea nevoie de transplant de cornee.
,,Atenție! Chiar dacă vă trage curentul și vă curg ochii, trebuie să evitați să vă frecați la ochi cronic.”
– Mihail Pautov, medic specialist
Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.