Cele mai frecvente afecțiuni ale ochiului. Care sunt, cum le evităm și cum le tratăm

Publicat: 29 mai 2024, 08:44

Bolile oculare sunt printre cele mai comune afecțiuni din lume. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre noi neglijăm sănătatea ochilor până când întâmpinăm probleme. Unele boli oculare evoluează „tăcut” până la pierderea ireversibilă a vederii. Află care sunt cele mai întâlnite afecțiuni ale ochiului pentru a înțelege cum le poți preveni sau gestiona.

Pentru cei mai mulți dintre noi, vederea este simțul dominant, important în orice aspect și în toate etapele vieții. Adesea, avem tendința să nu-i acordăm atenție până când nu avem semne evidente de boală. Din păcate, multe afecțiuni oculare evoluează fără simptome în stadiile inițiale și realizăm că le avem abia atunci când devin severe. 

Bolile oculare sunt foarte comune astăzi, iar incidența lor este în creștere pe fondul stilului de viață modern. Folosirea excesivă a ecranelor, poluarea, alimentația nesănătoasă și chiar sedentarismul contribuie la acest fenomen. 

La nivel global, peste 2,2 miliarde de oameni au probleme cu vederea la distanță și la apropiere, conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Cel puțin un miliard dintre aceste cazuri ar fi putut fi prevenite, spun specialiștii. 

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale ochiului

Sănătatea ochilor este strâns legată de sănătatea generală a organismului. Multe afecțiuni oculare sunt, de fapt, consecința altor boli, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială sau afecțiunile cardiovasculare. Acesta este motivul pentru care există câteva sute de afecțiuni oculare diferite. Statisticile spun că fiecare dintre noi se va confrunta cu cel puțin una pe parcursul vieții. 

Iată care sunt cele mai întâlnite dintre afecțiuni ale ochiului:

Viciile de refracție

Alături de cataractă, viciile de refracție sunt cauza principală a vederii neclare. Acestea apar atunci când forma ochiului împiedică focalizarea corectă a luminii pe retină.

Viciile de refracție includ:

  • Miopia, în care persoana afectată vede clar obiectele apropiate, dar cele îndepărtate apar neclare. Cauza miopiei este globul ocular prea lung sau corneea (o membrană transparentă, rotunjită, aflată în partea din față a ochiului) prea curbată;
  • Hipermetropia, în care persoana afectată vede clar obiectele îndepărtate, dar cele apropiate apar neclare. Cauza hipermetropiei este globul ocular prea scurt sau corneea prea plată;
  • Astigmatismul, în care persoana afectată are vederea încețoșată sau distorsionată la toate distanțele. Cauza astigmatismului este o eroare de refracție cauzată de o curbură inegală a corneei sau a cristalinului;
  • Presbiopia, în care persoana afectată nu focalizează obiectele apropiate. Această afecțiune oculară este legată de înaintarea în vârstă și apare fiziologic după 45 de ani,  afectând majoritatea oamenilor. Cauza presbiopiei este pierderea elasticității cristalinului și diminuarea capacității sale de a se adapta.

Cataracta 

Una dintre cele mai comune afecțiuni ale ochiului la vârste înaintate, cataracta poate duce, în timp, la pierderea vederii, potrivit National Eye Institute, parte a agenției U.S. National Institutes of Health. 

Cataracta este cauzată de opacifierea cristalinului, care în mod normal este transparent. Ea se dezvoltă lent și poate afecta unul sau ambii ochi. Aceasta este una dintre afecțiunile oculare care pot trece neobservate în stadii timpurii. Pe măsură ce progresează, cataracta se manifestă prin:

  • vederea încețoșată, neclară și nevoia de a schimba frecvent ochelarii;
  • probleme cu vederea pe timp de noapte;
  • sensibilitate la lumină puternică;
  • vederea unor halourilor în jurul surselor luminoase, în special noaptea;
  • vedere mai puțin colorată, cu imagini în culori mai estompate;
  • pupila albă în stadiile avansate.

Glaucomul

Această afecțiune oculară este una dintre principalele cauze de orbire la persoanele cu vârsta peste 60 de ani, conform Academiei Americane de Oftalmologie. Glaucomul afectează nervul optic și apare atunci când se acumulează lichid în partea frontală a ochiului. Acest lichid crește presiunea oculară și deteriorează nervul optic.

Există două tipuri de glaucom, iar unul dintre ele – glaucomul cu unghi deschis – nu afectează vederea până în stadii avansate. Glaucomul cu unghi închis se instalează brusc și are simptome evidente și severe:

  • durere sau presiune oculară;
  • dureri de cap;
  • ochi roșii;
  • scăderea acuității vizuale sau vedere încețoșată;
  • halouri colorate în jurul surselor luminoase
  • greață sau vărsături.

Glaucomul nedepistat și netratat afectează vederea permanent. 

Degenerescența maculară

O altă cauză foarte importantă de pierdere a vederii la vârste înaintate, degenerescența maculară (numită și degenerescență maculară legată de vârstă) afectează macula, zona centrală a retinei, și duce la pierderea vederii centrale. Afecțiunea nu provoacă orbire completă, dar face dificile cititul, distingerea fețelor, condusul și alte activități. 

Degenerescența maculară evoluează lent la unele persoane și rapid la altele. Există două forme ale bolii, una de tip umed și alta de tip uscat. În stadiile incipiente, cea din urmă nu produce simptome. Pe măsură ce evoluează, vederea centrală devine ușor încețoșată. 

În stadiile avansate ale celor tipuri de degenerescență, persoanele afectate observă că liniile drepte devin ondulate sau curbate. De asemenea, apar puncte întunecate în partea centrală a câmpului vizual care se măresc în timp.

Retinopatia diabetică

Această afecțiune oculară este o complicație a diabetului. Nivelul crescut al glicemiei în sânge deteriorează vasele de sânge de la nivelul retinei. 

În stadiile incipiente, retinopatia diabetică poate să nu prezinte simptome evidente. Pe măsură ce evoluează, simptomele pot include:

  • vedere încețoșată sau distorsionată;
  • pete oarbe în câmpul vizual;
  • vedere slabă în condiții de lumină scăzută;
  • probleme în recunoașterea culorilor sau perceperea lor estompată;
  • dificultăți la citit.

Conjunctivita 

Inflamația conjunctivei, membrana subțire și transparentă care acoperă partea albă a ochiului și interiorul pleoapelor, se numără printre cele mai comune afecțiuni ale ochiului. 

Conjunctivita poate fi cauzată de infecții virale, bacteriene, alergii sau iritanți. Simptomele variază în funcție de cauză și pot include:

  • ochi roșii;
  • pleoape inflamate;
  • lăcrimare excesivă;
  • senzație de mâncărime sau arsură oculară;
  • secreții oculare apoase sau purulente, în funcție de tipul de conjunctivită;
  • vedere încețoșată sau tulbure;
  • sensibilitate la lumină.

Cum evităm cele mai frecvente afecțiuni ale ochiului

Sunt multe lucruri pe care le poți face pentru a-ți menține ochii sănătoși și a-ți proteja vederea. Înaintarea în vârstă crește riscul unor afecțiuni ale ochiului, dar există și alți factori care te predispun la ele, cum ar fi:

  • istoricul familial de boli oculare;
  • excesul ponderal;
  • afecțiuni precum diabetul și hipertensiunea arterială.

Este important să-ți evaluezi riscul și să mergi periodic la controale oftalmologice pentru a depista din timp o posibilă problemă de vedere. Multe dintre ele nu produc simptome în stadiile inițiale și pot evolua tăcut până la pierderea ireversibilă a vederii. 

Cum poți avea grijă de sănătatea ochilor

Obiceiurile sănătoase sunt importante pentru prevenirea afecțiunilor oculare. Iată ce poți face pentru o vedere sănătoasă:

Mănâncă sănătos

Include în alimentație verdețuri cu frunze închise la culoare, cum ar fi spanacul, salata verde, varza kale și pătrunjelul. Consumul de pește bogat în acizi grași omega 3 (somon, macrou, sardine, ton) este, de asemenea, benefic pentru ochii tăi.

Fii activ fizic

Activitățile fizice ajută la relaxarea ochilor și la reducerea oboselii oculare când ai stat prea mult cu ochii în ecrane sau ai citit mult. Dacă desfășori activități în aer liber, este cu atât mai bine. Studiile au arătat că expunerea la lumină naturală este benefică pentru sănătatea ochilor. Copiii care petrec mult timp în aer liber au un risc mai mic de a dezvolta miopie.

De asemenea, mișcarea reduce riscul unor boli care afectează și ochii, cum ar fi diabetul și hipertensiunea arterială.

Renunță la fumat

Fumatul este dăunător nu doar pentru plămâni, ci și pentru ochi. El este considerat un factor de risc pentru mai multe afecțiuni ale ochiului, printre care degenerescența maculară și cataracta.

Protejează-ți ochii

Poartă ochelari de soare chiar și în zilele înnorate, dar asigură-te că aceștia blochează 99-100% din radiațiile UVA și UVB. De asemenea, poartă ochelari de protecție în timp ce faci sport sau practici activități cum ar fi lucrările de construcții sau reparațiile la domiciliu. Aceștia te feresc de leziuni oculare.

Odihnește-ți ochii

Folosirea intensă a ecranelor de orice fel obosește ochii. Medicii oftalmologi ne recomandă să facem câte o pauză la fiecare 20 de minute pentru a privi ceva aflat la aproximativ 6 metri distanță, timp de 20 de secunde.

Evită infecțiile oculare 

Dacă porți lentile de contact, spală-te întotdeauna pe mâini înainte de a pune sau scoate. Asigură-te că dezinfectezi lentilele de contact și că le înlocuiești regulat. 

Cum ne tratăm corect dacă avem probleme cu ochii

Unele afecțiuni oculare minore, cum ar fi conjunctivita virală sau orjeletul, se pot rezolva de la sine, fără tratament. Altele, precum cataracta, glaucomul și retinopatia diabetică, evoluează către complicații grave și pot duce la pierderea vederii în lipsa unui tratament. Intervenția timpurie și gestionarea adecvată a diferitelor afecțiuni ale ochiului sunt esențiale pentru menținerea unei bune sănătăți oculare. 

Tratamentul viciilor de refracție poate include:

  • purtarea de lentile corective (ochelari sau lentile de contact) care ajută la focalizarea corectă a luminii pe retină;
  • operații de reducere a dioptriilor cu ajutorul laserului (chirurgie refractivă);
  • implanturi care îmbunătățesc focalizarea luminii pe retină.

Glaucomul, cataracta și degenerescența maculară pot beneficia, de asemenea, de tratamente cu laser sau pot fi corectate chirurgical, în funcție de situația particulară a fiecărui pacient. 

Există numeroase mituri și convingeri greșite legate de sănătatea ochilor, cum ar fi ideea că purtarea ochelarilor slăbește vederea sau că doar persoanele în vârstă trebuie să meargă periodic la oftalmolog. Consultațiile oftalmologice regulate sunt importante pentru persoane de toate vârstele. Multe dintre problemele de vedere pe termen lung pot fi prevenite prin depistarea și tratarea lor precoce.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cauze ale secrețiilor oculare. De ce apar aceste simptome la nivelul ochilor
Cauze ale secrețiilor oculare. De ce apar aceste simptome la nivelul ochilor
Semne ale afecțiunilor oculare. Ce poate indica o problemă de vedere
Semne ale afecțiunilor oculare. Ce poate indica o problemă de vedere
Degenerescența maculară: cauze, simptome și metode de tratament
Degenerescența maculară: cauze, simptome și metode de tratament
PARTENERI