Există bronz sănătos? Ce se întâmplă cu pielea când te bronzezi

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 20 iulie 2024, 07:43 / Actualizat: 31 iulie 2024, 14:37

Pielea bronzată are un aspect mai frumos și mai sănătos, dar el nu reflectă sănătatea reală a țesutului cutanat, spun medicii dermatologi. Află cum se obține bronzul, ce efecte au radiațiile UV asupra pielii, ce înseamnă expuere excesivă la soare și dacă există bronz sănătos. 

Reclamă

Bronzul face mai puțin vizibile diverse imperfecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea sau petele pigmentare. Din acest motiv, pielea bronzată este percepută ca fiind mai sănătoasă și mai atractivă, deși ea nu este un indicator al sănătății pielii. 

În ciuda percepției estetice, bronzul este o reacție de protecție a pielii la daunele cauzate de radiațiile ultraviolete (UV) de la soare sau de la surse artificiale intense de UV, cum ar fi solarele. Prin urmare, o piele bronzată înseamnă un semn de daune solare. Practic, nu există „bronz sănătos”, conform Codului european împotriva cancerului, un proiect cofinanțat de Uniunea Europeană și coordonat de Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se produce bronzul 

Când ne expunem pielea la radiațiile UV de la soare sau de la surse artificiale, un tip de celule pigmentare din piele numite melanocite sunt stimulate să producă melanină. Acest pigment este responsabil pentru culoarea pielii și are rolul de a o proteja de radiațiile UV. El le absoarbe și le transformă în căldură, protejând astfel ADN-ul celulelor cutanate de daune.

Cu cât expunerea la razele UV devine mai mare, cu atât melanocitele sunt stimulate să producă și să elibereze mai multă melanină. Ea este distribuită către keratinocite, celulele principale din stratul exterior al pielii, denumit epidermul. Pe măsură ce melanina se acumulează în aceste celule, pielea capătă un aspect tot mai închis. Astfel, se produce bronzarea.

Reclamă

Pe lângă producerea de melanină, expunerea la radiații UV declanșează și alte mecanisme de protecție la nivelul pielii. Stratul cornos, mai exact partea exterioară a epidermului, se îngroașă ca o protecție suplimentară împotriva radiațiilor.

Când expunerea la soare devine prea mult

Expunerea la soare provoacă daune pielii indiferent de durată, dar corpul reușește de obicei să le repare. Totuși, dacă expunerea la radiații UV este intensă și de lungă durată, procesul de reparare devine mai dificil și pielea poate suferi probleme medicale precum:

  • arsuri solare;
  • alunițe;
  • pistrui;
  • pete;
  • riduri;
  • capilare dilatate sau mărite;
  • cancer de piele.

Cât de mult te poți expune în siguranță depinde de mai mulți factori, cum ar fi:

Reclamă
  • Tipul tău de piele. Dacă ai pielea mai deschisă la culoare, păr roșcat, blond sau șaten deschis și ochi verzi sau albaștri (fototipurile 1 și 2), ești mai susceptibil la arsuri solare și alte leziuni cutanate;
  • Ora din zi. Radiațiile UV ating intensitatea maximă în jurul prânzului. Expunerea la soare nu este recomandată în intervalul orar 11.00-16.00;
  • Locul în care te afli. Intensitatea razelor UV este mai ridicată la altitudini mari, în apropierea unor suprafețe reflectorizante precum apa, nisipul și zăpada, precum și în regiunile tropicale, subtropicale și apropiate de ecuator. 

Dacă ai suferit arsuri solare, cu siguranță te-ai expus peste limită și nu se poate vorbi despre un bronz sănătos. Arsurile frecvente, mai ales în copilăriei și adolescență, cresc semnificativ riscul de a dezvolta cancer de piele mai târziu în viață.

Este important de menționat și că temperatura de afară nu reprezintă un reper al intensității radiațiilor UV. Căldura pe care o simțim de la soare apare ca urmare a altor tipuri de radiații, în principal de la razele infraroșii. Spre deosebire de acestea, radiațiile UV nu pot fi simțite direct. Acestea nu produc căldură pe piele sau alte senzații tactile.

De ce este important indicele UV

Intensitatea radiațiilor UV care ajung pe suprafața Pământului este exprimată prin indicele UV (UVI). El reprezintă o valoare numerică ce indică riscul de daune asupra pielii umane ca urmare a expunerii la soare. 

Indicele UV este inclus de obicei în prognozele meteo zilnice. Se recomandă să-l urmărim pentru a ne lua măsurile de protecție necesare în timpul activităților în aer liber. El este exprimat pe o scară de la 0 la 11+ și se împarte în câteva categorii care prezintă mai clar riscurile asociate cu diferitele niveluri de radiații, astfel:

  • 0-2: risc scăzut și protecție minimă necesară;
  • 3-5: risc moderat. Folosește o cremă cu SPF și stai la umbră la orele de vârf;
  • 6-7: risc crescut. Folosește protecție suplimentară, cum ar fi haine cu mâneci lungi și pălării cu boruri largi;
  • 8-10 risc foarte ridicat. Folosește protecție maximă și evită expunerea la soare la orele de vârf;
  • 11+: risc extrem. Limitează cât mai mult expunerea la soare și ia-ți toate măsurile de protecție posibile. 

În zilele de primăvară și de vară, indicele UV ajunge ușor la valoarea de 6 la orele prânzului. În acest interval, o persoană cu fototipul 1 sau 2 de piele poate suferi arsuri solare în doar 10-15 minute de expunere la soare.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Soarele vindecă acneea? Un trend periculos care circulă pe TikTok poate cauza cancer de piele
Soarele vindecă acneea? Un trend periculos care circulă pe TikTok poate cauza cancer de piele
Soarele vindecă acneea? Un trend periculos care circulă pe TikTok poate cauza cancer de piele
Semne mai puțin obișnuite de melanom. La ce să fii atent când analizezi alunițele de pe corp
Semne mai puțin obișnuite de melanom. La ce să fii atent când analizezi alunițele de pe corp
Semne mai puțin obișnuite de melanom. La ce să fii atent când analizezi alunițele de pe corp
Ce înseamnă SPF 50. Diferența dintre SPF 15, 30 și 50
Ce înseamnă SPF 50. Diferența dintre SPF 15, 30 și 50
Ce înseamnă SPF 50. Diferența dintre SPF 15, 30 și 50
Reclamă
PARTENERI
icon