Antena

Alăptarea la sân: care sunt sfaturile consultanților în lactație

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 6 aprilie 2025, 07:37 / Actualizat: 6 aprilie 2025, 9:53

Alăptarea la sân poate deveni dificilă, dacă nu se cunosc câteva aspecte simple despre realizarea acesteia. Ilinca Tranulis, medic pediatru și consultant în lactație, a fost invitata lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 3, din sezonul 8, la MediCOOL. Citește despre alăptarea la sân.

Reclamă

Ilinca Tranulis a precizat când începe să se producă laptele în corpul mamei, a explicat cum se adaptează organismul la nevoile bebelușului și a argumentat de ce este importantă alăptarea.

Alăptarea la sân

Laptele se produce în corpul mamei încă din săptămâna 17 de sarcină. Toate mamele au lapte atunci când nasc, însă sânul are nevoie să fie stimulat ca laptele să înceapă să curgă. Când se pune bebelușul cât mai des la sân, laptele începe să curgă mai repede. Ideal, se poate face acest lucru în prima oră după naștere, care poartă denumirea de Oră Magică.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

,,E important să-l punem la sân cât se poate de repede pentru că, de multe ori, copilul e separat de mamă și e adus din când în când, ceea ce poate să împiedice alăptarea.”

– Mihail Pautov, medic specialist

Atunci când copilul este separat de mamă, este hrănit cu biberonul. În general, există tendința de a-i da să consume o cantitate mai mare de lapte decât ar suge la sân. De exemplu, unele persoane îi hrănesc cu 20-60 de mililitri, deși stomacul lor are aproximativ 5 mililitri.

Reclamă

Laptele de vacă este mult mai dens, de aceea durează mult mai mult să fie digerat. Drept urmare, copilul va dormi mai mult timp, așteptând să digere laptele. În plus, corpul mamei nu știe că trebuie să producă lapte, dacă nu se extrage laptele matern.

,,Asta încerc să învăț mamele, care vor naște într-o maternitate, unde știu că vor fi separate, să mulgă laptele, dacă nu se întâlnesc cu bebelușul, tocmai pentru a păcăli cumva organismul să-i spună că e nevoie de laptele acela. Acum mii de ani, dacă nu puneai copilul la sân însemna că ai pierdut copilul. Atunci corpul mamei nu avea de ce să producă lapte.”

– Ilinca Tranulis, medic pediatru și consultant în lactație

Adaptarea organismului mamei

În ce privește alăptarea la sân, laptele se adaptează perfect nevoilor copilului. De exemplu, dacă o femeie naște un copil prematur la 32-34 de săptămâni, laptele are o compoziție special adaptată. Acesta include mai multe proteine, pentru a-l ajuta să crească. Laptele conține anticorpi, care îl protejează de îmbolnăviri.

Reclamă

Dacă bebelușul se îmbolnăvește, spre exemplu, ia o viroză, saliva lui transmite semnal mamei prin sân, prin piele, că este bolnav. Atunci organismul mamei începe să producă mai mulți anticorpi pentru a combate acea îmbolnăvire.

Sânul simte ce trebuie să producă și produce exact anticorpii împotriva acelei răceli, care sunt în corpul mamei și i-ar primi oricum, dar într-o cantitate mică. Odată ce transmite semnalul, cantitatea de anticorpi specifici crește. Se adaptează perfect momentului zilei, anotimpului și sexului copilului. Primește un lapte diferit un băiat spre deosebire de o fată a aceluiași părinte.

,,E cumva o explicație antropologică. Băieții trebuiau să fie mai voinici și atunci primeau un lapte mai bogat în proteine. De obicei, creșterea lor este mai accelerată, iar mama lor produce un alt tip de lapte.”

– Ilinca Tranulis, medic pediatru și consultant în lactație

Sfaturi pentru alăptarea la sân

Cea mai instinctivă poziție la sân pentru alăptare poartă denumirea de poziția leagănului. Majoritatea mamelor încep cu sânul stâng pentru că în acel loc este inima. Deoarece fătul aude bătăile inimii când e în uter și-l linișteau, după naștere, întotdeauna pe partea stângă se va liniști mai repede.

Dacă apare o problemă, există o altă poziție de atașat copilul la sân, care s-ar putea să-l ajute. Schimbând mâinile, automat copilul trebuie tras puțin oblic față de mamă. Atunci este întors cu totul către aceasta. Urechea, umărul și șoldul sunt aliniate. Nu este indicat să sugă la sân cu capul într-o parte.

În această poziție, copilul dă ușor capul pe spate. Atunci poate să deschidă mult mai bine gura. Când deschide larg gura, poate să prindă cât mai mult din sân, nu doar mamelonul. Dacă prinde doar mamelonul, aceasta poate provoca durere.

Dacă mama simte durere înseamnă că atașarea nu este corectă și copilului nu i se va transfera lapte. În acest caz, se recomandă ajutorul unui consultant în lactație.

,,În ultimul timp, copiii vin foarte încordați din toate punctele de vedere. În poziția aceasta încordată este greu ca mamele să-i alăpteze. Trebuie să-i ajutăm să se detensioneze.”

– Ilinca Tranulis, medic pediatru și consultant în lactație

Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce poți și ce nu poți consuma când alăptezi
Ce poți și ce nu poți consuma când alăptezi
Ce poți și ce nu poți consuma când alăptezi
articol cu video
Dezvoltarea copilului între 6 și 12 ani. De ce pot apărea dificultăți de respirație
Dezvoltarea copilului între 6 și 12 ani. De ce pot apărea dificultăți de respirație
Dezvoltarea copilului între 6 și 12 ani. De ce pot apărea dificultăți de respirație
articol cu video
Menținerea imunității și diversificarea alimentației în primele 0-12 luni. Rolul acestora în creșterea copilului
Menținerea imunității și diversificarea alimentației în primele 0-12 luni. Rolul acestora în creșterea copilului
Menținerea imunității și diversificarea alimentației în primele 0-12 luni. Rolul acestora în creșterea copilului
Reclamă
PARTENERI
Prăjitură cu firimituri și cremă de nuci cu banane
Rețete Fel De Fel
Prăjitură cu firimituri și cremă de nuci cu banane
Această prăjitură cu blaturi din firimituri și cremă de nuci cu banane feliate este un desert savuros și spectaculos. Are o textură bogată și aromă intensă de nuci prăjite. Acestea sunt completate de dulceața naturală a bananelor coapte. Blaturile din firimituri, crocante și ușor caramelizate, alternează cu straturi fine de cremă catifelată. În interior se găsesc felii moi de banană, oferind o experiență gustativă echilibrată și surprinzătoare. Această prăjitură are o textură aparte și un contrast de arome care o face deosebit de plăcută la fiecare îmbucătură. Este genul acela de prăjitură care arată simplu, dar are o profunzime neașteptată în gust și un farmec discret. Tot din categoria deserturilor cu banane mai poți încerca și rețeta de ruladă cu ciocolată și banane. Rulada este și delicioasă, dar și aspectuoasă cu bananele așezate frumos la mijloc. Mai poți încerca și rețeta de tartă cu banane și caramel, cunoscută sub denumirea de tartă Banoffee. Foarte bine și armonios se combină aroma bananelor proaspete cu gustul cremei de caramel. Mai descoperă și o rețetă de tartă cu banane și căpșuni. Descriere detaliată pentru rețeta de prăjitură cu firimituri și cremă de nuci cu banane Blaturile acestei prăjituri nu sunt compacte și pufoase, ci se formează dintr-un aluat fărâmicios. Este asemănător celui pentru crumble sau shortbread. Untul rece amestecat cu făina și zahărul creează firimituri care, la coacere, se unesc ușor, devenind crocante la margini și sfărâmicioase în interior. Aceste foi de firimituri se coc separat și oferă o bază ușor crocantă, ceva între biscuit și tartă fragedă. Între aceste straturi crocante se întinde o cremă densă și catifelată. Este preparată din nuci măcinate și griș, fierte în lapte și apoi amestecate cu unt. Textura cremei este fină, dar consistentă. Are un gust intens de nucă prăjită și un subtil parfum de rom. Ce face prăjitura cu adevărat memorabilă sunt bananele feliate care se interpun între straturi. Folosite bine coapte, dar ferme, ele își păstrează forma. Adaugă o dulceață naturală, cremoasă, dar și un accent fructat care sparge monotonia dintre blaturi și cremă. Feliile de banană devin aproape confiate după câteva ore la frigider, îmbibându-se ușor cu aromele din jur și aducând un echilibru perfect între crocant, cremos și fructat. Este un desert ideal pentru o după-amiază liniștită sau pentru o masă de sărbătoare în familie. Se servește cel mai bine rece, simplu sau cu un strop de zahăr pudră deasupra. Are acel aer de desert tradițional reinterpretat, aducând împreună gusturi familiare într-o combinație nouă și surprinzător de elegantă. Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari dacă vrei să prepari și tu rețeta de prăjitură cu firimituri și cremă de nuci cu banane.
icon