Printre cele mai frecvent întâlnite modificări ale pielii se regăsesc câteva tipuri de leziuni. Monica Păun, medic dermatolog, a fost invitata lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 7, din sezonul 8, la MediCOOL. Citește despre semne vizibile pe piele.
Monica Păun a discutat despre cauzele apariției a patru tipuri de leziuni cutanate, a explicat prin ce se diferențiază și a analizat ce tipuri de tratamente pot avea rezultate asupra acestora.
Semne vizibile pe piele
În cadrul emisiunii MediCOOL, au fost analizate mai multe machete care reprezentau leziuni ale pielii, apărute foarte frecvent în populația generală. În general, acestea nu reprezintă un risc pentru sănătate, dar este de preferat să fie ținute sub observație.
În funcție de tipul în care se încadrează, leziunile pielii pot fi gestionate cu tratamente specifice, în urma unui consult dermatologic.
Veruci
Verucile, denumite și negi pot apărea în diferite zone ale corpului, cum ar fi palma sau talpa. Acestea pot apărea cel puțin o dată în viață. Se pot lua foarte ușor de la piscină, dacă mergi desculț. Virusului HPV îi plac foarte mult căldura, transpirația și umiditatea. Drept urmare, se găsește în bazinele de înot.
Veruca apare în urma infectării cu virusul HPV. Este important de menționat că tulpinile sale sunt diferite. Există peste o sută de tulpini HPV, care se transmit în acest mod și apar sub formă de verucă pe piele.
,,Nu sunt cele care dau cancerul de col uterin sau cele care sunt la nivel genital.”
– Monica Păun, medic dermatolog
Verucile sunt foarte contagioase. Dacă există o mică leziune la nivelul pielii, se poate transmite. De exemplu, la nivelul palmelor, se poate lua inclusiv prin contact, dacă doi oameni își strâng mâinile.
Papiloame
Papiloamele se dezvoltă odată cu înaintarea în vârstă și sunt semne vizibile pe piele. Ultimele studii sugerează că ar fi asociate inclusiv cu rezistența la insulină, ceea ce ocupă un rol destul de important. Mai exact persoanele care suferă de obezitate sau care au rezistență la insulină pot să dezvolte mai frecvent aceste papiloame.
Totodată, unele studii vechi atestă că sunt tot o infecție cu virusul HPV, practic tot o infecție virală. Frecvent, se dezvoltă în jurul gâtului, la nivelul axilelor sau uneori inframamar. Acestea pot apărea izolat pe alte zone ale corpului.
Angioame ,,în cireașă”
Angioamele ,,în cireașă” sunt leziuni foarte des întâlnite, care apar atunci când crește volumul sanguin, cum se întâmplă în sarcină. Acestea se pot dezvolta și din cauza expunerii cronice la soare.
Angioamele ,,în cireașă” nu au neapărat nevoie de tratament, dacă nu deranjează, pentru că nu provoacă niciun simptom. Dacă determină disconfort, se pot opera cu laser vascular, se pot arde prin electrocauterizare sau se poate folosi laser CO2. Practic, se pot aplica metode de distrucție, inclusiv crioterapie.
Keratoza seboreică
Există leziuni, care cauzează îngrijorare din cauza simptomelor pe care le determină. În această categorie, intră keratoza seboreică. Aceasta poate avea culori diferite și un aspect cerebriform, asemănător cu al unui creier. În unele cazuri, apar brusc sau se desprind bucăți din acestea. Din acest motiv, mulți pacienți se sperie.
Uneori, keratoza seboreică se întâmplă pentru că pielea se îngroașă pe măsură ce organismul înaintează în vârstă. Aceasta este o leziune foarte frecvent întâlnită. Se dezvoltă în special pe față, în zona tâmplelor. Practic, se manifestă în zone care au fost expuse cronic la soare și apare în principal din cauza îmbătrânirii pielii. Propriu-zis celulele pielii nu mai reușesc să se regenereze cum ar fi normal și atunci se acumulează mai multe depozite de celule anormale.
Metode de tratament pentru leziunile pielii
Unele persoane încearcă să gestioneze aceste semne vizibile pe piele cu ajutorul remediilor naturale. În acest caz, rostopasca este în top. Sunt pacienți care aplică rostopască, iar o parte dintre aceștia obțin rezultate bune. De obicei, se aplică pentru veruci, angioame și leziuni benigne. În general, simptomele se ameliorează, dacă se folosește mai multe luni. În afara de aceasta, unii oameni mai aplică usturoi.
-Când pot provoca îngrijorare leziunile pielii?
-Niciuna dintre leziunile pielii nu ar trebui să cauzeze îngrijorare. Însă, ar fi indicat să se consulte medicul dermatolog dacă există veruci. Acestea sunt contagioase. Dacă suferi de veruci, le poți transmite persoanelor apropiate sau copiilor.
În plus, dacă se manifestă la nivelul tălpilor, verucile pot să determine și dureri la mers. În acest caz, încep deja să impacteze viața de zi cu zi. În cazul papiloamelor, tratamentul este mai mult estetic sau poate fi necesar atunci când se agață în lanțuri.
Angioamele ,,în cireașă” și keratozele seboreice nu necesită tratament. În același timp, este important să se diferențieze cheratoza seboreică de altă leziune precanceroasă au canceroasă.
,,Ar fi indicat să consultăm medicul dermatolog pentru acest tip de leziuni pentru că nu știm exact ce pot să ne arate.”
– Monica Păun, medic dermatolog
Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.