Lipia este un tip de pâine foarte popular deoarece poate fi folosită la prepararea a numeroase gustări și poate fi ușor depozitată. Oferă un conținut nutritiv bogat și poate aduce unele îmbunătățiri sănătății generale. Citește despre beneficiile consumului de lipie.
Lipia are o culoare palidă și o textură moale și se obține din făină de grâu. Aceasta conține: proteine, zaharuri, grăsimi, sodiu, calciu, fier, fibre și alți carbohidrați. De asemenea, nu are în compoziție: acizi grași, grăsimi trans și grăsimi saturate.
Beneficiile consumului de lipie
Lipia se numără printre cele mai populare tipuri de pâine deoarece poate fi ușor inclusă într-o varietate de rețete culinare simple, cum ar fi: shaorma, aperitive, pizza, rulouri, kebab sau tacos.
În același timp, reține că poate cauza unele efecte adverse, precum: alergie la grâu, intoleranță la gluten sau boala celiacă. Dacă știi că suferi deja de aceste afecțiuni, se recomandă să o eviți.
Poate îmbunătăți funcția creierului
Lipia reprezintă o sursă importantă de substanțe nutritive esențiale, cum ar fi fierul și magneziul. Fierul îndeplinește un rol major, deoarece corpul îl utilizează pentru a produce hemoglobină și mioglobină. Hemoglobina sprijină transportul oxigenului către organe. Nivelurile scăzute de fier din organism pot provoca anemie. Din cauza lipsei de fier, aportul de oxigen al creierului se diminuează.
Manganul și seleniul reprezintă minerale cu proprietăți antioxidante, care se găsesc lipie. Acestea pot reduce daunele oxidative cauzate de radicalii liberi. Mai mult, pot proteja celulele și țesuturile creierului și pot încetini dezvoltarea bolilor. În plus, pot scădea șansele de a dezvolta boala Alzheimer.
Poate diminua nivelurile de glucoză din sânge
Beneficiile consumului de lipie pot include diminuarea nivelurilor de glucoză din sânge. Grâul integral din lipie poate avea efecte benefice asupra nivelului de glucoză din sânge, potrivit Very Well Fit. Alegerea pâinii cu cereale integrale, cum ar fi lipia din făină de grâu, în loc de pâine albă, poate împiedica creșterea nivelului de zahăr din sânge.
Poate întări imunitatea
Antioxidanții și fibrele din lipie pot îndeplini un rol important în susținerea imunității. Fibrele acționează ca hrană pentru bacteriile din intestin. Prin urmare, stimulează dezvoltarea bacteriilor intestinale bune. În același timp, pot distruge bacteriile dăunătoare.
Poate ajuta digestia
Sprijinirea digestiei se numără printre beneficiile consumului de lipie. Conținutul de fibre prezent în lipia din cereale integrale îți poate îmbunătăți sănătatea sistemului digestiv prin reglarea mișcărilor intestinale. Carbohidrații complecși din alimente se digeră mai lent decât carbohidrații simpli. Acest lucru îți oferă senzație de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp și te poate ajuta să gestionezi o greutate optimă.
În plus, pâinea din cereale integrale se regăsește printre cele mai sănătoase tipuri de pâine, mai ales dacă se obține din făină de grâu. În acest caz, boabele rămân intacte când se procesează făina.
Poate susține sănătatea oaselor
Lipia poate asigura concentrații ridicate de minerale. Aceasta include: fosfor, mangan și magneziu, unele dintre substanțele nutritive esențiale pentru sănătatea oaselor. Pot îmbunătăți densitatea osoasă și pot previni fracturile. În plus, pot reduce riscul de a dezvolta boli precum osteoporoza.
Poate îmbunătăți sănătatea inimii
Printre beneficiile consumului de lipie se poate regăsi îmbunătățirea sănătății inimii. Nivelurile ridicate de colesterol rău, mai exact de colesterol LDL, pot provoca mai multe afecțiuni cardiovasculare. Printre acestea se pot regăsi atacurile de cord și accidentele vascular cerebrale. Fibrele alimentare din lipie pot contribui la diminuarea colesterolului. Acestea se pot lega de colesterol și îl pot elimina din organism, conform HealthifyMe.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.