Carbohidrații complecși reprezintă macronutrienți esențiali de care organismul are nevoie zilnic. Aceștia sunt prezenți în alimente precum pâinea. Există mai multe sortimente, iar o parte dintre acestea au un rol mai benefic pentru sănătate. Citește despre cele mai sănătoase tipuri de pâine.
O pâine sănătoasă este un tip de produs care îți îndeplinește nevoile alimentare individuale. Ingredientele și nutrienții prezenți într-o anumită variantă de pâine îți ating așteptările și specificațiile personale. Printre cele mai frecvente cerințe ale consumatorilor se regăsesc: pâinea fără gluten, pâinea bogată în fibre și pâinea ușor de digerat.
Cele mai sănătoase tipuri de pâine
Pentru a identifica un tip sănătos de pâine poate fi util să te ghidezi după concentrațiile de nutrienți prezente în compoziție, potrivit Real Simple. Pentru pâinea pe bază de grâu, poți căuta o serie de macronutrienți precum: proteine, grăsimi nesaturate și fibre. De asemenea, poți lua în considerare micronutrienți, cum ar fi: compuși vegetali, fosfor, fier, mangan, zinc, seleniu, vitamina E și vitamine B inclusiv: tiamină (vitamina B1), niacină (vitamina B3), acid folic (vitamina B9) și riboflavină (vitamina B2).
Deseori, acești nutrienți se găsesc în mod natural în pâinea integrală. Însă, de obicei se îndepărtează în timpul procesării pâinii albe. În plus, poți găsi variante de pâine rafinată care au fost îmbogățite cu nutrienți. Acest proces înseamnă că producătorii adaugă anumiți nutrienți înapoi în produsul final.
Pâine integrală
În general, datorită concentrațiilor ridicate de fibre și alți nutrienți, pâinea obținută din cereale integrale, inclusiv din grâu integral, este considerată a fi printre cele mai sănătoase tipuri de pâine. Boabele integrale rămân intacte atunci când se transformă în făină. Fiecare boabă își menține toate cele trei părți: germenul, endospermul și tărâțele. Fibrele găsite în aceasta pot fi responsabile pentru indicele său glicemic scăzut.
Pâine fără gluten
Pâinea fără gluten poate fi o alternativă mai sănătoasă pentru persoanele care suferă de boala celiacă sau au sensibilitate severă la gluten. Pentru a obține o doză consistentă de: proteine, fibre și micronutrienți care stimulează sănătatea, poți alege sortimente fără gluten preparate din făină de: migdale, nucă de cocos sau orez brun. În plus, este important să le verifici eticheta pentru a evita aditivii alimentari.
Pâine de maia
Pâinea cu maia se prepară prin fermentarea făinii și a apei, fiind printre cele mai sănătoase tipuri de pâine. Procesul de fermentație poate face ca unii nutrienți să fie mai concentrați în pâine. De obicei, nu se adaugă zahăr în compoziție, conform Eating Well. În plus, poate îmbunătăți digestia.
Pâine de secară
Pâinea pură de secară nu conține făină de grâu, iar secara nu conține gluten. Secara tinde să aibă un indice glicemic mai redus decât grâul și, prin urmare, poate avea un impact mai puțin semnificativ asupra glicemiei.
Pâine cu semințe
Pâinea cu semințe este printre cele mai sănătoase tipuri de pâine și poate include o mulțime varietăți: semințe de dovleac, semințe de chia, semințe de floarea soarelui, semințe de susan și semințe de in. În general, semințele conțin: vitamine, minerale, proteine, fibre, compuși vegetali și grăsimi nesaturate.
De asemenea, semințele de susan se formează preponderent dintr-un ulei bogat în grăsimi. Acestea pot intensifica arderea grăsimilor și pot scădea tensiunea arterială.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.