Pâinea din grâu este printre cele mai populare alimente din lume. Deoarece nu lipsește de la aproape nicio masă, aceasta poate fi consumată foarte frecvent. Pentru a evita excesul sau o potențială reacție alergică la gluten, poți încerca să-ți diversifici alimentația. Citește despre înlocuitori pentru pâinea din grâu.
Există câteva categorii de persoane, care pot fi nevoite să înlocuiască pâinea din grâu cu alte variante. Printre acestea se regăsesc: persoanele cu boală celiacă, persoanele cu alte tulburări asociate glutenului, cele care urmează diete cu un conținut scăzut de carbohidrați sau cele cărora nu le place gustul acestui produs.
Înlocuitori pentru pâinea din grâu
Pâinea din grâu se folosește ca bază pentru o serie de preparate culinare și se găsește în bucătăriile a numeroase țări. Dacă vrei să scazi aportul de carbohidrați asimilați zilnic, să eviți glutenul sau doar să-ți diversifici dieta, poți încerca mai multe alternative.
Ai la dispoziție o serie de produse, care te pot ajuta să diminuezi sau să excluzi complet consumul de pâine din grâu. Unele dintre acestea sunt similare ca gust și textură, în timp ce altele reprezintă alimente cu o consistență similară.
Pâine de secară
Pâinea de secară conține concentrații ridicate de fibre și are o textură mai densă și o culoare mai închisă decât pâinea din grâu. Aceasta se caracterizează printr-un gust mai puternic. La fel ca pâinea din grâu, compoziția sa include gluten. Secara are un indice glicemic redus și poate avea o influență mai puțin negativă asupra glicemiei.
Tortilla de porumb
Tortilla de porumb se numără printre acești înlocuitori pentru pâinea din grâu. Aceasta are un conținut bogat în fibre și nu are gluten, astfel că poate fi adăugată în dietă și de către persoanele cu intoleranță la această substanță. Conține mai puțini carbohidrați și calorii decât alte alternative.
Pâine cu maia
Pâinea cu maia se prepară cu aluat din cereale fermentate, ceea ce face digestia mai ușoară decât multe alte tipuri de pâine. Printre sortimentele acesteia, poți găsi pâine cu aluat din secară sau cu făină de grâu fără gluten, conform Medical News Today.
Blatul de conopidă pentru pizza
Există unele tipuri de pizza, care includ un blat de conopidă. Acesta se prepară din: conopidă, brânză, condimente și ouă. Conține puțini carbohidrați și nu are gluten. Consistența sa se aseamănă cu cea a orezului.
Cartofi dulci
Cartofii dulci pot fi folosiți ca înlocuitori pentru pâinea din grâu și pot asigura concentrații ridicate de fibre. Sunt consistenți și nu au gluten. Aceștia includ în compoziție: minerale, fibre și vitamine și se evidențiază datorită culorilor pe care le au, potrivit Times of India.
Tortilla din făină de cocos
Tortilla din făină de cocos reprezintă o alternativă cu un conținut scăzut de carbohidrați și fără gluten. Aceasta este o sursă bună de fibre și grăsimi sănătoase și poate fi utilizată la prepararea a numeroase rețete culinare.
Salată verde
Salata verde poate fi unul dintre acești înlocuitori pentru pâinea din grâu. Aceasta oferă un conținut ridicat de substanțe nutritive și nu conține gluten. Se caracterizează prin puține calorii și are puțini carbohidrați.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.