Procesul de îmbătrânire este inevitabil, însă dacă adopți câteva obiceiuri zilnice îți poți susține sănătatea creierului. Acestea nu sunt complicate, dar pot sprijini rapiditatea mentală și rezistența cognitivă. Află cum îți menții mintea activă când înaintezi în vârstă.
Deși poate părea foarte dificil, îți poți susține funcțiile cognitive și ale memoriei dacă ai grijă să faci câteva modificări în stilul de viață. Acestea te pot ajuta să-ți susții sănătatea mintală, chiar și atunci când te afli la o vârstă mai înaintată.
Cum îți menții mintea activă când înaintezi în vârstă
Rătăcirea cheilor sau omiterea unei zile de naștere sunt exemple de uitare normală. Dar dacă o persoană se pierde într-un loc familiar, poate indica o problemă cognitivă mai gravă. Pentru a putea preveni orice grad de degradare al memoriei, poți încerca mai multe modalități simple de a-ți susține abilitățile cognitive.
Există o serie de strategii pe care le poți folosi pentru a-ți păstra mintea activă odată cu trecerea anilor. Acestea te pot ajuta să-ți îmbunătățești atât memoria pe termen lung, cât și pe cea pe termen scurt.
De asemenea, poți consuma alimente care susțin materia cenușie din creier. De exemplu, semințele de dovleac și uleiul de cocos pot contribui la îmbunătățirea procesului de învățare și a memoriei.
Respinge stereotipurile asociate înaintării în vârstă
Stereotipurile asociate înaintării în vârstă încep să devină tot mai rare, însă sunt încă prezente și afectează percepția. Persoanele de vârstă mijlocie și mai în vârstă pot avea rezultate mai slabe la testele de memorie după ce sunt expuse unor stereotipuri negative despre îmbătrânire și memorie. Totodată, se pot adapta mai bine dacă cred că-și pot îmbunătăți memoria.
Practică jocuri de memorie
Dacă te întrebi cum îți menții mintea activă când înaintezi în vârstă, ia în considerare că unele funcții cognitive slăbesc odată cu trecerea anilor, în timp ce altele se îmbunătățesc în mod vizibil. Odată cu trecerea timpului, creierul înțelege mai bine legăturile dintre diferite surse de informații, însă memoria începe să se deterioreze. În această situație, te pot ajuta câteva jocuri, precum: șah, jocuri de societate, jocuri de cărți, sudoku, jocuri video, rebus sau puzzle.
Învață cât mai multe lucruri
Poți învăța lucruri noi, indiferent de vârsta pe care o ai, potrivit Hack Spirit. Învățarea se referă la a rămâne curios față de viață și a căuta informații care te provoacă la nivel intelectual. Poți începe să practici un nou hobby sau să dobândești o nouă abilitate. De exemplu, cusutul sau fotografia îți pot îmbunătăți memoria.
Dormi suficiente ore
Când vrei să știi cum îți menții mintea activă când înaintezi în vârstă, gândește-te că somnul reprezintă o necesitate biologică dacă vrei să funcționezi corect. Acesta îndeplinește un rol important pentru susținerea unei memorii sănătoase. În timpul somnului, creierul procesează și depozitează amintirile. Prin urmare, privarea de somn poate afecta funcțiile cognitive într-un mod negativ.
Folosește-ți constant toate simțurile
Anumite mirosuri precum cele de scorțișoară sau de portocală pot declanșa o amintire. Simțul mirosului este înrădăcinat în sistemul limbic, partea primordială a creierului care controlează și gustul. Îți poți stimula constant această parte a creierului când cauți noi arome sau încerci să identifici ce simți în jur, conform OneMedical.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.