Cum previne sucul de lămâie pietrele la rinichi

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 27 aprilie 2023, 10:02

Sucul de lămâie este un bine-cunoscut remediu împotriva pietrelor la rinichi. Un studiu publicat recent explică mecanismul de acțiune al acestuia. Un ingredient neașteptat din compoziția lămâilor ajută la prevenirea calculilor renali. 

Reclamă

Sucul de lămâie este un cunoscut remediu popular care poate reduce riscul de formare a calculilor renali. Cercetătorii au descoperit recent și mecanismul prin care împiedică apariția acestora. Lămâia conține nanoparticule care blochează agregarea cristalelor în pietre, potrivit unui studiu publicat în revista de specialitate Nano Letters și citat de Science News

Pietrele la rinichi se formează din minerale și săruri care se găsesc în urină. Printre acestea se numără oxalatul de calciu, fosfatul de calciu, acidul uric și cistina. Acești compuși se acumulează în rinichi și se pot agrega în cristale mai mari care devin pietre la rinichi. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sucul de lămâie, indicat în prevenția calculilor renali

După eliminarea unor calculi renali, riscul de reapariție a unor pietre noi rămâne crescut. Persoanele care s-au confruntat cu această problemă sunt sfătuite de medici să urmeze anumite măsuri de prevenție:

  • consumul crescut de lichide pentru a menține urina diluată;
Reclamă
  • reducerea cantității de sare și de proteine din alimentație care pot crește concentrația de săruri în urină;
  • consumul de alimente care conțin acid citric, cum sunt lămâia și grepfrutul.

Până de curând, se credea că citratul, o sare din acidul citric, se leagă de cristalele de calciu și împiedică agregarea lor în calculi renali. Cristalele de calciu sunt responsabile pentru formarea majorității pietrelor la rinichi.

Reclamă

Consumul de suc de lămâie crește concentrația urinară de citrat. El previne astfel apariția calculilor, însă el nu este ușor acceptat și tolerat. Un studiu clinic publicat în revista The Lancet, în 2022, arăta că pacienții au dificultăți în a consuma 120 de mililitri (jumătate de cană) de suc de lămâie pe zi. În plus, sucul de lămâie în exces poate deteriora smalțul dinților. El poate provoca iritații ale tractului urinar sau alte probleme de sănătate, cum ar fi refluxul gastroesofagian

Nanoparticulele care încetinesc formarea pietrelor

O echipă de cercetători a Universității de Medicină Chineză Nanjing, coordonată de dr. Hongzhi Qiao, a căutat un compus din lămâie mai plăcut și mai ușor de tolerat care ar putea să prevină formarea pietrelor la rinichi. Dr. Qiao a descoperit un tip de nanoparticule (vezicule extracelulare) care există atât în sucul de lămâie, cât și în compoziția unor plante medicinale precum ginsengul sau păpădia.

Într-un studiu de laborator, echipa de cercetare chineză a administrat aceste nanoparticule unor șoareci care au ingerat anterior o substanță ce stimula formarea calculilor renali. Nanoparticulele au încetinit formarea cristalelor de oxalat de calciu, au observat cercetătorii. Ele au reușit, de asemenea, să reducă duritatea și aderența calculilor la rinichi. 

Noua descoperire contestă mecanismul de acțiune vehiculat până acum cu privire la modul în care sucul de lămâie combate pietrele la rinichi. Integrarea acestor nanoparticule în tratamente cu scopul de a preveni formarea pietrelor la rinichi este încă departe, dar cercetarea este promițătoare în această direcție. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Pregătirea pentru endoscopie: alimentație și recomandări
Pregătirea pentru endoscopie: alimentație și recomandări
Pregătirea pentru endoscopie: alimentație și recomandări
Ce probleme poate semnala senzația de sațietate precoce
Ce probleme poate semnala senzația de sațietate precoce
Ce probleme poate semnala senzația de sațietate precoce
Cu câte ore înainte de somn trebuie să mănânci. Ce ne sfătuiesc medicii
Cu câte ore înainte de somn trebuie să mănânci. Ce ne sfătuiesc medicii
Cu câte ore înainte de somn trebuie să mănânci. Ce ne sfătuiesc medicii
Reclamă
PARTENERI
icon